23 Nisan 2007 00:00

İsrail yine saldırdı!

Filistin’de aylardır yürürlükte olan kırılgan “Gazze ateşkesi” İsrail’in kanlı saldırıları nedeniyle tehlikeye girdi

Paylaş

Filistin’de aylardır yürürlükte olan kırılgan “Gazze ateşkesi” İsrail’in kanlı saldırıları nedeniyle tehlikeye girdi.
İsrail ordusu, Filistin’e hafta sonunda düzenlediği saldırılarda, birisi 17 yaşındaki bir genç kız olmak üzere 8 Filistinliyi katletti. Çatışma sırasında ölen Filistinli kızın Büşra Bargis olduğu öğrenildi.
Saldırıların ilki cumartesi günü akşam saatlerinde işgal altındaki Filistin kenti Batı Şeria’ya düzenlendi. Saldırılarda 4 Filistinlinin öldürmesinin ardından ilerleyen saatlerde 2 Filistinli daha öldürüldü. Dünkü saldırılarda da 2 Filistinli katledildi.
Bu gelişmelerin ardından, Filistinli gerillalar ise dün sabaha doğru, İsrail’in güneyindeki Sderot kentine 3 roket fırlattı. Roketlerden biri bir eve isabet etti. Saldırının ardından 6 kişi tedavi altına alındı.
İsrail saldırılarında ölenlerin El Aksa Şehitleri Tugayı ve İslami Cihad üyesi olduğu açıklanırken, İsrail ordusu ise, ilk ateşi Filistinli militanların açtığını iddia etti ve kendilerinin bu ateşe karşılık verdiklerini ileri sürdü. Ancak tanıklar, bu haberi doğrulamadı.
İkinci operasyon
İsrail ordusunun füze saldırısı, Gazze Şeridi’ndeki direnişçilerin İsrail’e karşı uyguladığı ateşkesin yürürlüğe girdiği 2006 Kasım’ından bu yana düzenlenen ikinci askeri operasyon oldu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın danışmanlarından Baş Müzakereci Saib Erekat saldırıyı kınadı.
Öte yandan, İsrail ordusu, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da, önceki gece yarısından itibaren 2 gün süre ile yeniden genel abluka uygulamasını başlattı
Abluka kararı, İsrail’deki Şehitleri Anma Günü ve bugün kutlanacak Bağımsızlık Bayramı nedeniyle alındı.
İsrailli Arap vekil istifa etti
Diğer taraftan uzun süredir baskı altında olan ve bu nedenle İsrail’i terk etmek zorunda kalan İsrailli Arap Milletvekili Azmi Bişara’nın (50), milletvekilliği görevinden istifa ettiği bildirildi.
Bişara, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrail parlamentosu (Knesset) üyeliğinden istifa mektubunu, Mısır’da İsrail’in Kahire Büyükelçiliği’ne sunduğunu açıkladı. Azmi Bişara’nın yardımcısı da milletvekilinin istifasını doğruladı.
Bişara hakkında, 2006 yılı Eylül ayında Suriye’yi ziyaret etmesi nedeniyle, milletvekillerinin “düşman ülke ziyaretlerini yasaklayan” yasayı ihlal ettiği gerekçesiyle İçişleri Bakanı Roni Bar-On’un talebiyle, Başsavcı Menahem Mazuz tarafından adli soruşturma başlatılmıştı.
Siyasi bir komplonun kurbanı olduğunu belirten, İsrail’deki Arap partilerinden Balad’ın lideri olan Milletvekili Azmi Bişara, İsrail’den ayrılmıştı.
Müşerref’in diplomasi atağı
Bu arada Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref beklenmedik bir çıkışla, Ortadoğu’da istikrarı sağlamak ve İsrail-Filistin barışı için “arabuluculuk” yapmaya gönüllü olduğunu söyledi. Dubai’deki El Arabiya televizyonuna konuşan Pakistan lideri, “her iki tarafa da eşit uzaklıkta duran biri olarak, arabuluculuk önerisinin kabul edilmesi durumunda başarılı olacağını” ifade etti.
İsrail yönetimi ise, Müşerref’in İsrail-Filistin anlaşmazlığının çözülmesine yardımcı olmak için yaptığı “arabuluculuk” teklifini memnuniyetle karşıladığını, ancak süreçte ilerleme sağlanacağından şüpheli olduğunu ifade etti. İsrail Başbakanı Olmert ise, “Abbas ile doğrudan görüşmeyi tercih” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gecenin yıldızı konuştu

SONRAKİ HABER

3-3’lük skor 4-4’lük futbol

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...