23 Nisan 2007 00:00

‘Ek birlikler çatışmaları artırdı’

ABD’nin, Irak’ta iki aydır yerel askerlerle sürdürdüğü, ancak kanlı saldırılara engel olamayan ‘güvenlik’ operasyonlarına ve Bush yönetiminin 30 bin kişilik ek birliklerine ilişkin, Irak’taki işgal güçlerinin en tepesindeki komutandan “başarısızlık” itirafı geldi

Paylaş

ABD’nin, Irak’ta iki aydır yerel askerlerle sürdürdüğü, ancak kanlı saldırılara engel olamayan ‘güvenlik’ operasyonlarına ve Bush yönetiminin 30 bin kişilik ek birliklerine ilişkin, Irak’taki işgal güçlerinin en tepesindeki komutandan “başarısızlık” itirafı geldi.
Sonuçlar karışık
Irak’ta geçen hafta düzenlenen ve işgal tarihinin en kanlı saldırılarından biri olarak tarihe adını yazdıran Sadr ve Sadriye semtlerindeki saldırıların ardından The Washington Post gazetesine konuşan Irak’taki ABD ordusu komutanı General David Petraeus, ‘güvenlik’ operasyonu ile ek birliklerin, “ülkede karışık sonuçları” olduğunu ifade ederek, “bunların, başkentte mezhep çatışmalarını artırdığını ve ülke genelindeki intihar saldırılarını yükseltiğini” itiraf etti.
Ek birliklerin, “kendi hallerinde bir süreci başarıyla geçtiklerini, ancak bu sırada ülkedeki intihar saldırıları ile diğer sorunların artığını” ifade eden General, “Birlik artırımı, Bağdat ile Anbar’daki güvenliği yükseltti, fakat ülke genelindeki saldırılar da buna paralel olarak arttı” dedi.
Buna rağmen, halen başarı şansı olduğunu iddia eden Amerikalı komutan, “Kötü bir günde, Bağdat üzerinde uçtum ve hayatın halen devam ettiğinin yönünde kendimi ikna ettim” ifadelerini kullandı.
Yeni işgal birlikleri tartışılıyor
Öte yandan ABD’li generalin bu itirafına rağmen, yine Post’ta yer alan bir haberde, uzmanların, “Irak’taki asker sayısının daha da artacağı öngörüsünde bulundukları” belirtildi.
ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), ek askerlere de ek olarak Irak’a yeni askerler göndermek niyetinde olduğunu belirten gazete, Washington’ın, Bağdat’ı “Yaza kadar hükümet içerisinde birlik sorununu çözemezseniz, ek güçler konusu rafa kalkar” şeklinde uyardıkları da ifade edildi.
Ek birliklere ek birlik konusunun, Bush üzerindeki Demokrat baskısını artıracağı yorumunu da yapan Post, ABD’li askeri yetkililerin ise, ek birlik konusuna sıcak baktığını ve bunu, “ödenmesi gereken bir bedel” olarak yorumladıklarını ifade etti.
Diğer yandan Irak’ta dün düzenlenen saldırılarda, 30’u aşkın Iraklı yaşamının yitirir, 100’e yakını yaralanırken, Irak direnişinin önemli merkezlerinden Felluce’nin belediye başkanı öldürüldü. Felluce Belediye Başkanı Şeyh Sami Naib El Cumali, bir yılda öldürülen 4. belediye başkanı oldu. El Cumali, El Kaide yönelttiği eleştirilerle tanınıyordu.
Öte taraftan Irak’ta dün 23 Yezidi işçi, pusuya düşürülerek öldürüldü. Kimliği meçhul silahlı kişiler, minibüsle işten dönen işçileri yol kenarında silahla tarayarak öldürdü. Katliamdan üç Yezidi yaralı kurtuldu.
Irak’ın kuzeyinde yaşayan küçük bir dini azınlık olan Yezidilerin sayısının yarım milyon civarında olduğu biliniyor. (DIŞ HABERLER)
Direniş güçleri ‘ortak operasyon’ örgütü kurdu
Irak’ın güneyi ile merkezindeki Şii direnişçilerin, bu bölgelerdeki Sünni direnişçilerle “ortak operasyonlar” düzenleyecekleri ileri sürüldü. Irak direnişine yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre “Irak’ın özellikle güneyinde etkili olan Şii direnişçilerin, Sünnilerle ortak operasyon düzenlemek amacıyla bir çatı örgütü kurdukları ve güney ve orta Irak’taki saldırıların artık ‘Irak Direnişi Halk Cephesi’ (IDHC) adlı bu örgüt tarafından gerçekleştirileceği” öğrenildi.
Irak direnişi, ilk kez böyle bir karar alıyor. IDHC çatısı altında Şii ve Sünni 15 direniş grubu yer alıyor.
IDHC’nin konuya ilişkin açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi; “Ulusal birlik savaşçıları artık halkın güvenliği ve mezhepçi ayrılıklara karşı bir emniyet subapı olacaktır.
Irak’taki işgalcilere karşı operasyonlar düzenleyen gruplar, ‘Irak Direnişi Halk Cephesi’ adlı yeni bir birlik kurup, tek vücut işgal karşıtı tüm gruplarla ve yasal gündemiyle yeni bir zafer için el ele vermiştir. Sorumluluğunu bilen bizler, bağımsızlık mücadelemize katılma niyetinde olan herkese açık kapı bırakmaktadır.” (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

369 gün sonra: Yattara ve goool!

SONRAKİ HABER

Edu kararlardan yakındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa