24 Nisan 2007 00:00

Fosilleşmiş akarlar geçmişe ışık tutuyor

Fosilleşmiş akarları inceleyen bilim insanları, eski uygarlıkların yükseliş ve çöküşlerini izlemek için yeni bir yöntem bulduklarını düşünüyorlar. Peru’daki And Dağları’nın topraklarındaki akarları inceleyen Amerikalı, Fransız ve İngiliz araştırmacılar, lamaların dışkılarındaki küçük yaratıkların o dönemin ticaret şekli ve salgın hastalıkları konusunda ipuçları sağladığını belirtiyorlar

Paylaş

Fosilleşmiş akarları inceleyen bilim insanları, eski uygarlıkların yükseliş ve çöküşlerini izlemek için yeni bir yöntem bulduklarını düşünüyorlar. Peru’daki And Dağları’nın topraklarındaki akarları inceleyen Amerikalı, Fransız ve İngiliz araştırmacılar, lamaların dışkılarındaki küçük yaratıkların o dönemin ticaret şekli ve salgın hastalıkları konusunda ipuçları sağladığını belirtiyorlar.
Keşiflerini Journal of Archeological Science dergisinde yayımlayan bilim insanları, bunu İnka İmparatorluğu’nun kalbi Cuzco kenti yakınlarındaki gölden gelen balçık ve çamur özlerini incelerken bulduklarını kaydettiler.
Yazılı kaynağın yerine
İngiltere’nin Sussex Üniversitesi’nden Dr. Mick Frogley, “İklim değişikliği kanıtları için göl tortullarına bakıyorduk, ama bu bulduğumuz akarlar ilgimizi çekti” dedi. Halı ve döşeklerde bulunan ev akarlarının akrabası olan bu bir milimetreden uzun olmayan küçük böceklerin bazı türleri, bitkilere ve hayvanların dışkılarına nüfuz edebilecekleri sadece rutubetli otlaklarda ve meralarda yaşıyorlar. Araştırmaları sırasında rekor sayıda akar fosili bulan bilim insanları, çok ayrı bir türün de modelini elde etmiş oldular.
1400’lerin başında imparatorluğun yayıldığı zamanlarda Cuzco bölgesindeki akar fosili sayısında büyük bir artış tespit eden bilim insanları, İspanyol fetihçilerin gelişinden sonra yerel nüfusun azalmasıyla uyum içinde bu akarların sayısında da ani bir düşüş belirlediler. Eski medeniyetleri incelemenin artlarında yazılı kayıtlar bırakmamaları dolayısıyla çok güç olduğunu belirten arkeologlar, ancak şimdi Andlar’daki yerel halkı incelemek için yeni bir araçları bulunduğuna işaret ettiler. Bilim insanlarının bu keşfinin dünyada boy göstermiş diğer eski uygarlıkların incelenmesi için de kullanılması bekleniyor. (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

Yıldızlara bir adım daha yakın

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...