24 Nisan 2007 00:00

ABAKÜS

Türkiye’de ilk kez 12 Nisan 1993’te kullanılmaya başlanılan Internet 14. yılını doldurdu

Paylaş

Türkiye’de ilk kez 12 Nisan 1993’te kullanılmaya başlanılan Internet 14. yılını doldurdu. Geçtiğimiz senelerden farklı olarak -Internet Kurulu 2006 Ekim’inde feshedildiği için- bu sene Internet Haftası’nın çağrıcılığını Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Bilişim Sektörü Derneği (TUBIDER), Tüketiciler Birliği (TB), Tüm İnternet Evleri Derneği (TIEV), Kablo Bilişimcileri Derneği (KAIDER), Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD), Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (UNAK), Linux Kullanıcıları Derneği (LKD), Tıp Bilişimi Derneği (TURKMIA), Türkiye Zeka Vakfı (TZV) ve İnternet Teknolojileri Derneği (INETD) yaptı.
Dünyanın en pahallı Internet bağlantısını kullandığımız, Internet’in mahkeme kararıyla sansürlendiği, pek çok altyapı sorunu olduğu ve bağlantıların iddia edilen hıza ulaşamadığı gibi gerçekler dikkate alındığında Internet Haftası’nın önemi bir kat daha artıyor. Internet Haftası etkiliklerine katılamayan Başbakan’ın telgraf, 7 bakanın ise faks yollaması hükümetin Internet’e nasıl baktığı (ya da bakmadığı) konusunda kafalarda bir fikir oluşturacaktır. Meseleyi daha da ayrıntılandırmak için açılışa katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın konuşmasından bir parçayı buraya almakta yarar var: “Kimse bizi Internet’i zapturapta almaya soyunmuş biri gibi görmesin. Internet üzerinden işlenen suçlar bizim toplumumuzu, insanımızı, geleceğimizi tehdit eden bir alandır.” Yani bu Internet denen şeytan icadı öyle bi meret ki kontrol altına alınmazsa toplumumuzun çöküşüne yol açabilir. “Toplumun iyiliği” için kontrol altına alınmalı... Naziler kitapları “toplumun iyiliği” için yaktılar, darbeciler kitapları “toplumun iyiliği” için yaktılar, AKP’de Internet’i “toplumun iyiliği” için denetim altına alıyor.
Daha Internet Suçları Yasa Tasarısı onaylanmadan pek çok site ya mahkemeden onaylı sansüre maruz kaldı ya da mahkeme kararı ile sitesinin kapatılmasını engellemek için kendi kendini sansürledi. Tasarı onaylanırsa durumun daha da kötüleşeceği ortada. Kullanıcıların, Internet’in işleyiş mekanizmasının sunduğu olanaklardan yararlanarak (kapatılan sitenin yerine yenisini kurmak, sansürlenen içeriği ücretsiz blog ve/veya web sitelerinde yayınlayıp adresini vermek, DNS sunucu adresini değiştirerek DNS sunucusu üzerinden yapılan sansürlerden kurtulmak vs. gibi yollarla) kolaylıkla sansürden kurtulabilmesi, Internet’in sansürlenmesi ayıbını kapatmıyor.
***
Ekşi Sözlük site kapatma kararı kaldırıldı
Ekşi Sözlük ile Adnan Oktar arasındaki savaş sürüyor. 2 gün evvel sitenin tamamının kapatılması için Eyüp Mahkemesi’ne başvuran Adnan Oktar’ın avukatları, mahkemeden sitenin tamamı için yürütmeyi durdurma kararı çıkartmışlardı.
Ancak daha sonra Ekşi Sözlük avukatı Başak Purut’un itirazı üzerine tedbir kararı yeniden gözden geçirildi. Mahkeme Adnan Oktar’ın avukatlarının itirazlarını kabul etmeyerek sitenin tamamına verilen yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı ve sadece itiraz edilen maddelerin bulunduğu sayfaların yayınının durdurulması kararını verdi.
Adnan Oktar 2005 yılında da, Ekşi Sözlük’te, farklı yazarların katkıda bulunduğu kendisi ile ilgili bazı maddeler nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı istemiş ve sonra da Ekşi Sözlük’e karşı dava açmıştı. Dava Aralık 2006’da Ekşi Sözlük lehine bitti. Ancak Oktar’ın avukatları temyize başvurdu. Bu nedenle halen kapalı olan “Adnan Hoca Mucizesi” gibi maddeler, temyiz sonrası da Ekşi Sözlük lehine biterse, artık açılmak için gün bekliyor olacak.
17 Nisan’da Eyüp Mahkemesi tarafından verilen bir karar ile Ekşi Sözlük tamamen kapatılmıştı.
***
Antoloji.com da kapatıldı
Internet’in en popüler kültür ve sanat sitelerinden biri olan www.antoloji.com sitesi, 17 Nisan 2007 günü akşam saatlerinde mahkeme kararıyla kapatıldı.
Kapatılma kararına yol açan yazının yayından kaldırılmasının ardından site tekrar yayına açıldı.
***
Microsoft 3 dolara yazılım satacak
Çin’e yaptığı ziyarette bedava yazılım isteyenlerin protestolarıyla karşılaşan Microsoft’un kurucusu ve başkanı Bill Gates, bilgisayar kullananların sayısını ikiye katlamak için Microsoft’un gelişmekte olan bazı ülkelerde 3 dolara yazılım satacağını açıkladı. 2015’e kadar bir milyar insana daha yazılım sağlamayı amaçlayan Microsoft’un bu avantajdan yararlanmak isteyen ülkelere tek koşulu, okullar için bedava bilgisayar sağlanması. 3 dolara satılacak paket Windows XP Starter Edition, Microsoft Office Home ve Student, Microsoft Math 3.0, Learning Essentials 2.0 for Office ve Windows Live Mail programlarından oluşuyor. Microsoft’un yöneticilerinden Orlanda Ayala, bu kampanya için “Bu hayır işi değil, ticaret” dedi.
Türk Telekom telekazik.org’a dava açacak
Türk Telekom’un, “1 Mart tarihinde yürürlüğe giren tarifeler ile ilgili başlatılan kampanyalar hakkında yasal yollara başvurulacağı”na ilişkin açıklamalarını değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz; ”tüketicinin haklı tepkisi, Türk Telekom’da endişeye neden olmuştur” dedi. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Türk Telekom A.Ş’nin şehir içi görüşmelere yüzde 25 zam yaparak tüketici mecburiyetini kötüye kullandığına” ve “tüketicinin “telekazık” kampanyasında somutlaşan haklı tepkisinin Türk Telekom A.Ş’yi endişenlendirdiğine” dikkat çeken Deniz “yargıdan korkmadıklarını, aksine yargıya tam olarak güvendiklerini” söyledi.
Gökhan Bayram
ÖNCEKİ HABER

Sabah’ta karşılıklı suçlamalar

SONRAKİ HABER

Yıldızlara bir adım daha yakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...