24 Nisan 2007 00:00

Utanç duvarında ‘çatlak’

ABD’nin, Irak’ın başkenti Bağdat’ta 10 Nisan’da inşasına başladığı utanç duvarı hakkında, işgal ordusu ile Bağdat’tan farklı açıklamalar geliyor. Başbakan Maliki, duvarın durdurulması emrini verirken ABD ordusunun ise çalışmaları sürdürdüğü ifade edildi

Paylaş

ABD’nin, Irak’ın başkenti Bağdat’ta 10 Nisan’da inşasına başladığı utanç duvarı hakkında, işgal ordusu ile Bağdat’tan farklı açıklamalar geliyor. Başbakan Maliki, duvarın durdurulması emrini verirken ABD ordusunun ise çalışmaları sürdürdüğü ifade edildi.
Bu arada ülkede dün 2 bin Iraklı, ABD’nin utanç duvarını Adhemiye’de protesto etti.
Filistin ile Meksika sınırındaki benzerleri gibi büyük tepkilere neden olan ABD’nin Bağdat’taki utanç duvarı, Şiileri çepeçevre sararak Sünnilerden ayıracak. ABD, böylece işgalin ardından patlak veren mezhep çatışmalarına engel olacağı iddiasında.
Maliki’nin emri
Bölge ziyaretleri kapsamında Mısır’da Devlet Başkanı Hüsni Mübarek ile görüşen Irak Başbakanı Nuri el Maliki, başkent Bağdat’ta Sünnilerin semtlerini Şiilerin yaşadığı semtlerden ayıran duvarın inşaatının durdurulması emri verdiğini açıkladı.
Maliki, işgal ordusunun inşa etmeye başladığını açıkladığı duvarla ilgili yaptığı ilk açıklamada, “Kentte güvenliği sağlamanın başka yolları var. Bu duvara karşıyım ve inşaat duracak” dedi. “Bu duvar bize başka duvarları anımsatıyor” diye konuşan Maliki, ayrıntı vermekten kaçındı.
ABD’nin yeni Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ise Maliki’nin emri hakkında, “görüşmelerin sürdürüldüğünü” söyledi. Fakat o da ayrıntı vermedi.
Ademiye’de zırhlı araçların koruduğu Amerikalı askerler, geceleri çalışarak 5 kilometre uzunluğunda, 3.6 kilometre yüksekliğinde bir duvar yapıyor.
En az 10 utanç!
Diğer yandan ABD Askeri Sözcüsü Yarbay Scott Bleichwehl ise Maliki ile eşzamanlı olarak askerlerine gönderdiği bir mesajında, “duvar inşasının durmayacağını, hatta utanç duvarının sadece Adhemiye’de değil başka bölgelerde de yapılacağını” kaydetti.
Başkentteki Amerikan güçleri ikinci komutanı Tuğgeneral John F. Campbell ise Bağdat’ta en az 10 mahallede utanç duvarlarının örüleceğini söyledi.
Amerikan The Washington Post gazetesinde yer alan haberde ise işgal altındaki ülkede “geçitli toplum yaratılacağı” ifade edilerek “ABD, Bağdat’ta yüksek duvarlar örmeye çalışıyor ve yüksek teknoloji ile Bağdat’ın bir bölümünü daha güvenli hale getirmeye çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.
ABD’nin Bağdat’ta bir değil, en az 10 tane duvar örme niyetinde olduğunu belirten Amerikalı gazete, bu duvarlarda “biometrik teknolojisinin kullanılacağını” da ifade etti.
ABD’li yetkililerin, utanç duvarları aracılığıyla Bağdat’ı “geçitli bir toplum” haline getireceğini de ifade eden Post, ordunun başkentte “güvenli mağaralar” örme niyetinde olduğunu kaydetti. Gazetenin haberinde utanç duvarlarının, Adhemiye’nin yanı sıra direniş merkezleri Felluce, Gazaliye ve Tel Afer’de planlandığı da ifade edildi.
Hafta saldırılarla başladı
Irak’ta dün düzenlenen intihar saldırılarında, en az 23 kişi yaşamını yitirir, 40 kişi de yaralanırken direniş güçlerinin, 4 Amerikan askerini daha öldürdüğü bildirildi. Bir askerin ise “çatışmalarla ilgisi olmayan bir sebepten” öldüğü kaydedildi, ancak ayrıntıya girilmedi.
Irak’ta nisan başından bu yana ölen Amerikan askerlerinin sayısı böylece 60’a yükseldi. Irak’ta işgalin başladığı 2003 Martı’ndan bu yana ölen Amerikan askerlerinin sayısı ise 3 bin 300’ü aştı.
Direnişçilerin saldırılarında, bir kez daha sıkı güvenlikli olduğu iddia edilen Yeşil Bölge hedef alındı. Başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge yakınlarında bir restorana düzenlenen saldırıda 3 kişi öldü, 10’u yaralandı. Musul ve Bakuba’daki intihar saldırılarında ise toplam 20 kişi öldü, 30’u yaralandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yaptırımların gölgesinde Türkiye’de müzakere

SONRAKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa