24 Nisan 2007 00:00

Boris Yeltsin öldü

Rusya Federasyonu’nun ilk Devlet Başkanı Boris Yeltsin (76) dün öğle saatlerinde öldü. Kaldırıldığı Merkez Hastanesi’nce yapılan açıklamada, Yeltsin’in kalp yetmezliğinden öldüğü belirtildi.

Paylaş

Rusya Federasyonu’nun ilk Devlet Başkanı Boris Yeltsin (76) dün öğle saatlerinde öldü. Kaldırıldığı Merkez Hastanesi’nce yapılan açıklamada, Yeltsin’in kalp yetmezliğinden öldüğü belirtildi.
Kalp sorunlarının yanı sıra alkole olan düşkünlüğüyle de tanınan eski devlet başkanı Boris Yeltsin, SSCB’nin dağılmasında başrolü oynayan isimlerin başında geliyordu.
Dünya onu, Ağustos 1990’da tankın üzerine çıktığı olayla tanıdı ve 12 Haziran 1991’de devlet başkanı oldu.
1993’te yetkilerini kısıtlamak isteyen Duma’yı tanklarla bombalatmaktan dahi kaçınmayan Yeltsin, anayasayı değiştirdi ve adeta çar yetkileriyle donanarak koltuğunu sağlama aldı. Yeltsin, 1999 senesinin yılbaşı gecesinde, henüz görev süresi dolmadan istifa etti ve görevi Vladimir Putin’e bıraktı.
ABD: Tarihi şahsiyet
Yeltsin’in ölümü üzerine ilk başsağlığı ABD’den geldi. Beyaz Saray, “Yeltsin, Rusya için büyük değişimlerin yaşandığı bir dönemde tarihi bir şahsiyetti” dedi.
SSCB’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov da sağlığında konuşmadığı Yeltsin’in ölümü üzerine yaptığı açıklamada, ailesine başsağlığı diledi.
Yeltsin döneminde servetine servet katan Rus milyarder Boris Berezovski ise “Rusya’nın, en büyük reformcusunu kaybettiğini” savundu. Londra’da sürgün olan Berezovski geçen günlerde, Putin’e karşı bir darbe hazırlığında olduğunu itiraf etmişti.
İngiltere Başbakanı Tony Blair ise Rusya’nın eski devlet başkanı Boris Yeltsin’in, Rusya’nın tarihinde “hayati rol oynadığını” söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Hamas’tan misilleme çağrısı

SONRAKİ HABER

Sarko’ya karşı Sego

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...