24 Nisan 2007 00:00

Hem ulusal irade hem çocuklar araya gitti

Ankara’nın gündeminin ilk sırasında bulunan cumhurbaşkanlığı seçimleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yapılan açıklamalara da damgasını vurdu.

Paylaş

Ankara’nın gündeminin ilk sırasında bulunan cumhurbaşkanlığı seçimleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yapılan açıklamalara da damgasını vurdu.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Ulus’taki Birinci Meclis Binası’nda tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Devlet Bakanları Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Kürşat Tüzmen, Ali Babacan, Adalet Bakanı Cemil Çicek, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Işık Koşaner ile çok sayıda milletvekili katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından 23 Nisan 1920’de Birinci Meclis’in açılış konuşmasını yapan Sinop Mebusu Şerif Bey’in konuşması seslendirildi.
Arınç’tan imalı mesaj
TBMM Başkanı Arınç açılış konuşmasında, ilk Meclis’in kurulma sürecinin yokluklar içinde olduğuna dikkat çekerek, Birinci Meclis’i “Mütevazılar Meclisi” olarak nitelendirdi.
Birinci Meclis’in bir diğer özelliğinin “Mutabakat Meclisi” olduğunu ifade eden Arınç, bu mutabakatın millet iradesi konusunda sağlandığını söyledi. Mutabakatın insanların kendine ait özel fikirlerinden vazgeçerek değil, kendi görüşlerini koruyarak ama ortak bir hedef için birleşmesiyle gerçekleştiğini kaydeden Arınç, şöyle dedi: “Milletimizi buhranlı günlerden selametle çıkaran ve yeni bir başlangıç fırsatı sağlayan kavram bu mutabakattır. O çetin günlerde ülkemizin önünü açan bu kavrama bugün de ihtiyacımız var. Tıpkı onlar gibi farklılıklarımızı gerginliklerin nedeni değil; milletimizi zenginleştiren, birbirimize kenetleyen, birlik beraberliğimizi güçlendiren unsurlar olarak görmeliyiz. Geleneksel korkuların, vehimlerin, önyargıların zihinlerimize kazınmış sevimsiz imajlarından, muasır medeniyet hedefimize koşmamızı engelleyen korku prangalarından kurtulmalıyız.”
Arınç: Mesaj alınmıştır
Arınç, ayrıca 22. Dönem Meclisi’nde hiçbir siyasi kriz yaşanmadığına işaret ederek, ‘’Bu tartışma dönemi içinde Meclis’imiz, hiçbir zaman dışarıdan gelen bir yönlendirme ve telkinle hareket etmemiş, özgür iradesini sonuna kadar kullanmıştır. 22. Dönem Meclisi, demokrasinin en iyi işlediği dönemlerden biri olmuştur’’ dedi.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, 11. cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle Meclis’e mesaj göndermek için demokratik hakkını yasalar çerçevesinde kullananların mesajının alındığını belirterek, “Bu yüce Meclis’in üyeleri, demokratik hakkını kullanan herkese saygı göstermiştir ve seçim günü özgürce oylarını kullandığında, bu mesajları düşünecektir” dedi. Arınç, seçim günleri geldiğinde, söz söyleme sırasının Meclis’in olacağına işaret ederek, “İşte o zaman herkesin, Meclis’imize sesini duyuran, duyurmayan her ferdin, bu Yüce Meclis’ten çıkacak karara saygı göstermesini, bu kez biz bekliyoruz. Karar, milletin kararı olacaktır” görüşünü ifade etti.
Erdoğan, Büyükanıt ve Gül sohbet etti
Kabulden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, baş başa sohbet etti. Yaklaşık 10 dakika süren sohbete daha sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de katıldı. Sohbet samimi havada geçerken, AKP’li milletvekilleri bu görüntü için “İşte Türkiye’nin geleceğinin fotoğrafı, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı bir arada” yorumunu yaptı.
Erdoğan Baykal’a mesafeliydi
Tören salonuna daha sonra gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, sohbet eden Başbakan Erdoğan, Orgeneral Büyükanıt ve Dışişleri Bakanı Gül’ün yanına giderek tokalaştı. CHP lideri, Başbakan’la kısa süreli konuştu. Büyükanıt ve Gül ile “samimi” şekilde sohbet eden Erdoğan’ın, Baykal’a “mesafeli” yaklaşımı gözlerden kaçmadı. (Ankara/EVRENSEL)
Adayların sohbeti

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 87’nci yıldönümü nedeniyle Meclis Tören Salonu’nda yapılan kutlamalara, adı cumhurbaşkanı adayları arasında geçen Devlet Bakan Nimet Çubukçu’nun beyaz döpiyesi ile gelmesi, davetliler arasında “kadın cumhurbaşkanı şıklığı” şeklinde yorumlandı.
Törene katılanların birinci gündem maddesi, cumhurbaşkanlığı seçimi oldu.
Davetliler, salona sırayla giren bakanlar için “hangisi yeni cumhurbaşkanı?” tahminleri yaptı. Adı cumhurbaşkanı adayları arasında geçen Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu uzun süre sohbet etti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Küçük Karaca bir günde öğrendi

SONRAKİ HABER

MEDİPOLİTİK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa