24 Nisan 2007 00:00

‘Birlikte yaşama kültürü geliştirilmeli’

Malatya’da işlenen cinayetlere ilişkin 41 kurum tarafından yapılan ortak açıklamada imzası olan Malatya Baro Başkanı Mehmet Görgeç, tetikçilerin yakalanmasının yanında asıl azmettiricilerin ortaya çıkarılması gerektiğine işaret etti.

Paylaş

Malatya’da işlenen cinayetlere ilişkin 41 kurum tarafından yapılan ortak açıklamada imzası olan Malatya Baro Başkanı Mehmet Görgeç, tetikçilerin yakalanmasının yanında asıl azmettiricilerin ortaya çıkarılması gerektiğine işaret etti. “Malatya; Alevisiyle Sünnisiyle, Kürdüyle Türküyle bir arada yaşıyor ve kimsenin birbiriyle yaşadığı bir sorun yok” diyen Görgeç, cinayet ve sonrasındaki gelişmelere ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu olayla anılmak bizi son derece rahatsız etti. Olay yerine bıçakla gitmiş olmaları, bir hazırlık hareketinin olduğunu gösteriyor. Bir de üç kişinin gırtlakları kesilerek öldürülmelerinden bunu amaçlayan insanların, kamuoyundaki yankıları da düşünerek bu şekilde örgütlendiği anlaşılıyor. Bu katillerin yakalanmış olması bizi rahatlatmaz. Önemli olan, bu hadisenin arkasındaki organizasyonların ortaya çıkmasıdır. Eğer bu organizasyonun arkasındaki güçler ortaya çıkarılmazsa, yine halkımızın beklentilerine cevap verilmemiş olur. Türkiye’nin ‘dış’taki imajı açısından yaşananlar önemli. Biz geleneğimizde bu coğrafyada yaşayan her türlü inancı mukaddes bilmişiz ve birlikte yaşama geçirmişiz. Yani bizim milletimizin tarihinde de bu var. Bu nedenle Malatya Baro Başkanı olarak, bu hadisenin Malatya’da; Türkiye’de yaşanmasından üzgünüm.

Malatya’da bu cinayeti işleyenler neyi amaçlamış olabilir?
Bazı güçler, sadece birtakım hassasiyetleri marjinalleştirmek suretiyle siyaset yapıyorlar. Bu doğru olmayan bir bakış açısı. Geçmişte de Malatya’mızda böyle bir hadise yaşanmıştı. Fakat Malatyalı, geçmişte yaşanan bu olumsuz hadiseden olumlu sonuçlar çıkardı. Malatya’da kitle örgütlerinin tamamı bu olayı lanetlediler. Bu anlamda Malatya’da yapılanlarla ‘Halkı provoke edebilir miyiz? Başka bir kaos yaratabilir miyiz’i amaçlamışlardır. Ama böyle düşünen insanların yanıldığını burada söylemek isterim.

Türkiye, farklılıkları da barındıran bir ülke. ‘Misyonerlik’ tartışması yürüterek cinayeti olumlayan tutumlar gündeme gelebiliyor. Ancak Türkiye’den Müslüman vatandaşlar da yurtdışında yaşıyor ve inançlarını özgürce yaşamaları konusunda istemlerimiz var ülke olarak...
Bizim de yurtdışında yurttaşlarımız var ve onların da kendi ihtiyaçlarını gidermek için ibadet ve propaganda yapıyorlar. Birileri bizim oradaki yurttaşlarımıza şu veya bu şekilde müdahale etse, biz burada rahatsız oluruz. Bir insanın, kendisi için istemediğini başkası için de istememesi gerekiyor. Coğrafyamızda da birileri kendi dinlerinin propagandasını yapabilirler, yapmalıdırlar da. Bu hoşgörünün olması lazım.


Malatya; Alevisiyle Sünnisiyle, Kürdüyle Türküyle bir arada yaşıyor ve kimsenin birbiriyle yaşadığı bir sorun yok. Geçmişte yaşananları yeniden farklı bir şekilde gündeme getirmekle bir sonuç elde etmeleri mümkün değil. Özelde Malatya, genelde Türkiye’nin; birlikte yaşama kültürünü mutlaka geliştirmesi, tahammülü öğrenmesi gerekir. Farklılıkların zenginlik olduğunun anlaşılması gerekir. Gerçekten buna inanmalı. Farklılık bizi zenginleştiriyor, herkes farklılığını ortaya koymalı. Herkes, birbirine sövmeden; birilerinin hukukuna tecavüz etmeden farklılığını ortaya koymalı ve yaşamalı.

CHP heyetinin İçişleri Bakanı’nı istifaya çağırmasıyla ilgili neler söylemek istersiniz?
İçişleri Bakanlığı bu konuda da mutlaka halkın beklentisine cevap verecek çalışmalar yapmalı; halkı rahatlatmalı ve kafalardaki soru işaretlerini gidermeli. Oy kaygısı gibi politik kaygılarla bazı şeylerin söylenmesi inandırıcı olmuyor. CHP’nin bu konudaki davranışlarını biz biliyoruz. Toplumun demokratikleşmesi, özgürleşmesi, hukukun üstünlüğü konusunda CHP sürece katkı sunmamıştır. Ondan dolayı bir hukukçu olarak ben bu değerlendirmeleri, geçmişteki davranışları nedeniyle doğru bulmuyorum.

Olayın, cinayetleri işleyenlerin yakalanmasıyla sınırlı kalmaması için neler yapılması gerekiyor?
Vatandaşın şöyle bir beklentisi var: “Sadece bu cinayeti işleyenlerle sınırlı kalmasın.” Arkasında kimler varsa, cinayetin fikir babaları kimlerse, bunların ortaya çıkarılması gerekiyor. Bunun için Türkiye’de hukukun egemen olması gerekiyor. Şeffaf bir yapılanmanın olması gerekiyor. Şimdi Türkiye’de birileri birilerinin vatanseverliğini, yurtseverliğini sorguluyorsa, birileri de durumdan vazife çıkararak vatan adına veya din adına cinayet işleyebiliyor. Bunun altyapısı hazırlanmıştır. Onun için bence, eğitimden tutun da her kademede insan sevgisini aşılamak gerekiyor. Eğitim sistemimizin de sorgulanması gerekiyor. Aksi takdirde, ülke çok büyük zarar görür. (Malatya/EVRENSEL)
E.G. hâlâ uyuyor

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, yayınevindeki cinayetlerden sonra binadan düşen ve hastanede tedavi altına alınan E.G’nin hâlâ uyuduğunu, kendine geldiğinde ifadesine başvurulacağını bildirdi. Demirdağ yaptığı açıklamada, bazı gazete ve internet sitelerinde E.G’nin uyandığı ve bir kağıda bir şeyler yazdığının öne sürüldüğünü belirterek “Böyle bir bilgi bizde yok. E.G. şu anda uyuyor. Bir ara uyanmış ama ifade verecek durumda değildi, tekrar uyutuldu. Uyanınca ifadesine başvurulacak, tabii ifade verecek durumda olursa. Bir iddiaya göre de cinayet sırasında cep telefonu varmış. Bununla orada çekim yapılmış. Bu da doğru değil” dedi.
Öte yandan gözaltına alınan 12 kişiden beşi önceki gün tutuklandı. (Malatya/AA)
Derya Karaçoban
ÖNCEKİ HABER

Hayat Televizyonu için üreticiler ve işçilerle toplantı

SONRAKİ HABER

Sınırda tedirginlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...