25 Nisan 2007 00:00

Fransa’da ikinci perde

Fransa’da pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda ilk ikide çıkan sağcı “Halk Hareketi Birliği” (UMP) lideri Nicolas Sarkozy ile Sosyalist Parti adayı Segelone Royal, 6 Mayıs’ta düzenlenecek ikinci tur için kolları sıvadı

Paylaş

Fransa’da pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda ilk ikide çıkan sağcı “Halk Hareketi Birliği” (UMP) lideri Nicolas Sarkozy ile Sosyalist Parti adayı Segelone Royal, 6 Mayıs’ta düzenlenecek ikinci tur için kolları sıvadı.
Edinilen bilgiye göre, ilk turda büyük bir çıkış yapan merkez sağın adayı, “Fransa Demokrasi Birliği” (UDF) François Bayrou’ya giden oylarla birinci turda geride kalan solcu adaylara giden oylar, ikinci turun kaderini belirleyecek. Bu nedenle ikinci turun her iki adayı da hem sağın hem de solun oylarına yönelmiş durumda.
Fransa’da pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda, sağcı lider Sarkozy yüzde 31.18 ve Segelone Royal ise yüzde 25.87 oy oranıyla ikinci tura kalmıştı. Merkez sağın adayı Bayrou, beklenmedik bir çıkışla yüzde 18.57’ye ulaşmış, ırkçı Le Pen ise 10.44’te kalmıştı. İlk turda geride kalan bu iki adayın, ikinci tur için kapalı kapılar ardında yapacağı anlaşmalar, Sarkozy ile Royal açısından “hayati” önem taşıyor.
Kilit isim Bayrou
İlk turun hemen ardından yapılan anketlerde, Fransa’nın ilk kadın cumhurbaşkanlığına aday olan rakibi Royal’in önünde gözüken Sarkozy, önceki akşam Dijon’da yaptığı konuşmada, ilk turda kendisine oy vermeyen seçmenlere hitap etti. Sağcı aday Sarkozy, “Sıkı çalışmaya, ekonomik reforma ve ulusal kimliğe inanan herkese saflarımızda yer vardır” dedi.Gözlemciler, Sarkozy’nin Bayrou’ya “zeytin dalı” uzatmadığına dikkat çekiyor. Zira Sarkozy de “inançlarını pazarlık konusu yapmayacağını” ifade etti. Uzmanlara göre, eğer “gizli bir ittifak” olmazsa, Sarkozy’yi cumhurbaşkanlığından edecek bu tavır, aynı zamanda ırkçı Le Pen ile “dirsek teması”nın da sinyallerini taşıyor. Ancak Le Pen ise “seçmenlerinin satılık olmadığı” şeklinde bir çıkış yaptı.
Sarkozy’nin danışmanı François Fillon ise, lideri Bayrou’nun kendilerini ikinci turda desteklememesi halinde, Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde kendileriyle ittifak yapmayacaklarını söyleyerek, tehdit savurdu. Fillon, “Bayrou, bizi desteklediğini açıklamadığı takdirde, biz de 577 seçim bölgesinde tek başımıza yarışa gireriz” dedi.
Genel seçimlere UDF’nin UMP ile ittifak içinde girmemesi halinde, Bayrou’nun partisinin seçim barajı yüzünden Mecliste temsil edilemeyebileceğine dikkat çekiliyor. UMP sözcüsü Xavier Bertrand da kamuoyundaki beklentilerin aksine Bayrou ile seçim pazarlığına girmeyeceklerini söyledi.
Merkez-sol önerisi
Buna karşın Sosyalist Parti adayı Royal ise ilk tur sonuçlarının kesinleşmesinin ardından Bayrou’ya “ittifak” önerisinde bulundu. Royal, önceki gün Valence kentindeki mitingde yaptığı açıklamada, Bayrou’ya açık bir teklifte bulundu ve “Gel merkez-sol koalisyonunu konuşalım” dedi.
Bayrou’ya telefonla mesaj bıraktığını açıklayan Royal, “Cevap için bekliyorum. Bu, Bayrou’ya bağlı bir durum, eğer istiyorsa anlaşırız. Bu henüz bir ittifak değil. Solun ötesinde, eski sistemi reddeden herkese yaptığımız bir çağrıdır” ifadelerini kullandı. Ancak merkez sağdan ise henüz net bir tavır yok.
Diğer yandan İngiliz The Guardian gazetesi ise Paris mahreçli haberinde, Sosyalist Parti kurmaylarının Royal’i, Sarkozy’ye karşı galip gelmek için merkeze doğru ittiği yorumuna yer verdi. İlk turun ardından Royal’in seçim kampanyasını değiştirmeye yöneldiği ifade edilirken, Sosyalist Parti adayının danışmanlarının, “Eğer geleneksel parti kampanyasını sürdürürsek, başarı şansımız olmaz. Bu nedenle statükoyu klasik “sağa karşı sol” durumundan kurtarmalıyız” yorumları getirdikleri ifade edildi.
Öte taraftan “Ipsos” tarafından düzenlenen bir anket, “Bayrou oylarının Royal’e gideceğini” ortaya koydu. Ankete göre, Bayrou seçmenlerinin yüzde 38’i, 6 Mayıs’ta düzenlenecek ikinci turda Royal’e, yüzde 35’i Sarkozy’e oy vermeye hazırlanıyor. “Çekimser” kalacak Bayrou seçmenlerinin oranı yüzde 27’de kalırken, kararsızlar şimdilik yüzde 5 civarında. Sonuçlara göre, ikinci turda Sarkozy’nin, aşırı sağın da desteğiyle oyların yüzde 54’ünü, Royal’in ise yüzde 46’sını alması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Moskova’yı ikna turları

SONRAKİ HABER

Yaşar Aksoy’la birkaç saat...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...