25 Nisan 2007 00:00

Filistin’de ipler geriliyor

Filistin ile İsrail arasında son 5 aydır yürürlükte olan ‘kırılgan ateşkes’ iyiden iyiye zora girdi. İsrail yeni operasyonlara hazırlanırken, dün sabah İsrail’e ateşkesin ardından ilk Kassam saldırıları düzenleyen Hamas dün de, “İsrail ile ateşkes yok” açıklaması yaptı.

Paylaş

Filistin ile İsrail arasında son 5 aydır yürürlükte olan ‘kırılgan ateşkes’ iyiden iyiye zora girdi. İsrail yeni operasyonlara hazırlanırken, dün sabah İsrail’e ateşkesin ardından ilk Kassam saldırıları düzenleyen Hamas dün de, “İsrail ile ateşkes yok” açıklaması yaptı.
Yeni operasyonlar yolda
Diğer yandan İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz ise, İsrailli asker ve siviller için düzenlenen anmada yaptığı konuşmada, “yeni operasyonlar yapacaklarını” ilan etti.
“Kassam saldırılarının sonu geliyor” diyen Peretz, “Altı yıllık göz yumma sona eriyor. Artık kimse dokunulmaz değil. Sınır ötesi operasyonlara başlıyoruz” dedi.
‘Gazze Ateşkesi’ olarak bilinen kırılgan anlaşma, İsrail saldırıları nedeniyle sürekli sallantıdaydı. Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana Batı Şeria’daki
operasyonlarına devam eden, Filistin yönetiminin, ateşkesin bu kenti de kapsaması önerilerini reddeden ve Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını “sınır ötesi” operasyonlarla sürdüren İsrail’in, ateşkesten bu yana düzenlediği en kanlı saldırı ise geçen hafta sonunda düzenlenmişti.
Savaş makinesinin saldırılarında, aralarında 17 yaşında bir genç kızın da bulunduğu 9 kişi yaşamını yitirmişti.
Ateşkes yok
Öte yandan Filistinli Hamas’ın İzzeddin El Kassam Tugayları ise, İsrail’e roket saldırısı düzenledi. Hamas füze saldırısının ardından, İsrail ile kasım sonunda varılan ateşkese son verdiğini duyurdu. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayı’nın Sözcüsü Ebu Ubeyda, AFP’ye “Artık ateşkes yok. Ateşkese uymayan taraf düşman İsrail’dir. Şimdi sıra Filistinli gruplarda” dedi.
Ubeyda, İzzeddin El Kassam Tugayı militanlarının, dün sabah İsrail topraklarına düzenlediği füze ve havan saldırılarının, son günlerde Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde 9 Filistinlinin öldürülmesine “misilleme” olduğunu bildirdi. Hamas’ın silahlı kanadının roket ve havan saldırılarında can kaybı olmadı.
İki ayrı ‘kutlama’
Bu arada İsrail, bağımsızlığının 59. yılını resmi ve “alternatif” kutlama törenleriyle kutladı. Resmi törenlerde, başta Filistin ile İran’daki “düşmanlara” yönelik tehdit ve komplo açıklamaları ağırlık kazanırken, işgal altındaki topraklarda görev yapmayı reddeden retçi askerlerin örgütü “Yeş Gvul- Bir Sınır Var” ise, başbakanlık binasının yakınındaki meydanda, Bağımsızlık Günü için “alternatif” meşale yakma töreni düzenledi. Binden fazla entelektüel, insan hakları eylemcisinin toplandığı alanda, Filistin ile barış yanlıları, 12 meşaleyi alternatif törenle yaktı.
El Fetih’in askeri kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı’nın Batı Şeria’daki Cenin lideri Zekeriye Zubeydi ile arkadaşlığı nedeniyle hapiste yatan ve 2007 başlarında koşullu salıverilen Tali Fahima ise “Arkadaşım Zekeriya Zubeydi adına yakıyorum” dedi.
Yeş Gvul, “Şimdi Barış” hareketi üyesi Emil Greenzweig’in savaş karşıtı bir gösteride öldürüldüğü 1983’ten sonra adının verildiği, başbakanlık yakınındaki meydanda, 10 yıldır alternatif meşale yakma töreni düzenliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ahmedinecad’dan Bush’a görüşme önerisi

SONRAKİ HABER

Moskova’yı ikna turları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...