25 Nisan 2007 00:00

Taksim için görüşmeler sürüyor

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticileri, 1 Mayıs’ta Taksim’de yapmak istedikleri kutlama için görüşmelerini sürdürüyor. İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ile görüşen konfederasyon ve meslek örgütü başkanları, önümüzdeki günlerde İstanbul Valisi Muammer Güler’le de bir araya gelecek.

Paylaş

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticileri, 1 Mayıs’ta Taksim’de yapmak istedikleri kutlama için görüşmelerini sürdürüyor. İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ile görüşen konfederasyon ve meslek örgütü başkanları, önümüzdeki günlerde İstanbul Valisi Muammer Güler’le de bir araya gelecek.
Aksu’nun makamında gerçekleşen görüşmeye DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı katıldı. Çelebi, basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından İçişleri Bakanlığı önünde yaptığı açıklamada, Bakan Aksu’ya, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama ve anma yönündeki görüşlerini ilettiklerini söyledi. Aksu’nun kendilerini dinlediğini ve geniş bir değerlendirme yaptıklarını anlatan Çelebi, “Umuyoruz ve diliyoruz ki bu yaklaşımımız anlayışla karşılanır” dedi.
Anma toplantısı
Önümüzdeki günlerde İstanbul Valisi Muammer Güler’i ziyaret edeceklerini, bu konudaki temaslarını sürdüreceklerini dile getiren Çelebi, “Diyalogla çözüm yolu bularak, toplumu germeden, gerilim yaşatmadan, gerçekten işçilerin birlik, mücadele, dayanışma gününe ve ruhuna uygun 1 Mayıs kutlama konusunda bütün çabamızı ve irademizi ortaya koyacağız” diye konuştu.
Çelebi, bir soru üzerine, Bakan Aksu’nun, “Taksim’in miting alanı olmadığı” yönünde değerlendirmede bulunduğunu ifade etti. Taksim’in “anma alanı” olarak kabul edilmesini dilediklerini belirten Çelebi, 1 Mayıs’ta Taksim’de bir “anma toplantısı” yapmak için çabalarını sürdüreceklerini kaydetti.
İfade verecek
Süleyman Çelebi, Vali Güler’in, “yasadışı bir gösteri olması halinde müdahale ederiz” şeklindeki sözlerinin anımsatılması üzerine, şunları söyledi: “Hepimizin sağduyuya ihtiyacı var. Sayın Vali suç duyurusunda da bulundu. Yarın da savcılığa ifade vermeye gideceğim. Belki diğer arkadaşlarımız da gidecekler. Gerilim yaratarak bir şeyi halledemeyiz. Bu suç duyuruları ve benzeri gerilim noktalarıyla bu sorun aşılamaz. Sorun demokratik bir biçimde diyalogla çözülür, çözüleceğine de inanıyoruz. Birbirimizi bu konuda kırmaya, dökmeye, germeye gerek yok. Sabırlı olup coşkumuzu sürdürmeye ihtiyacımız var. Toplum yeterince gerilmiş durumda zaten.”
Çelebi, Taksim Meydanı’nı kendileri için anlamlı kılanın 30 yıl önce burada yaşamını yitiren 36 kişinin anılması olduğuna dikkat çekti. “Görüşmeden sonra Taksim’de kutlayabileceğiz diyebiliyor musunuz?” sorusuna Çelebi, “Bu bir inatlaşma değil, ama biz irademizi koyduk. Biz, bu anmayı orada yapacağımızı açıkladık. Biz bütün hukuksal, demokratik iklimi yaratmak adına her türlü diyalogu sürdürüyoruz. Bu diyalogumuz iyi okunur, iyi anlaşılırsa sorun kendiliğinden giderilir diye düşünüyorum” yanıtını verdi. (Ankara/AA)
SHP Taksim’de kutlayacak
SHP İzmir İl Örgütü, 1 Mayıs’ta Taksim’de yapılacak kutlamaya katılacak.
İl binasında yapılan toplantıda konuşan SHP İl Başkanı Mustafa Korkmaz, 1 Mayıs 1977’nin kara bir leke olduğunu ve bu katliamı gerçekleştirenlerden hesap sorulmasını istediklerini belirtti. Korkmaz ayrıca, 1 Mayıs’ın resmi işçi bayramı olarak kutlanmasını istediklerini söyledi. Toplantıya katılan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla, 30 yıl önce yaşanan katliamın yıldönümünde Taksim’de kutlamanın önemli olacağını ve bunun için İstanbul’a gideceklerini dile getirdi.
Basın açıklamasına katılan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de “Öldürülen işçileri hatırlayarak onlara olan borcumuzu ödemeliyiz” diyerek tüm emekçileri 1 Mayıs’a çağırdı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yol işçileri mitinge hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Sosyal diyalog için konferans düzenleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa