25 Nisan 2007 00:00

Yetkilileri göreve çağırdılar

Malatya’daki işçi ve memur sendikaları Mert Çorap Fabrikası patronlarının son iki yıl içinde 3 bine yakın işçinin iş akdini feshettiğine dikkat çekerek, il valisi ve Çalışma Bölge Müdürlüğü’nü göreve çağırdı.

Paylaş

Malatya’daki işçi ve memur sendikaları Mert Çorap Fabrikası patronlarının son iki yıl içinde 3 bine yakın işçinin iş akdini feshettiğine dikkat çekerek, il valisi ve Çalışma Bölge Müdürlüğü’nü göreve çağırdı.
Açıklama yapan Türk-İş Malatya Bölge Başkanı Servet Akbudak, Malatya Oranize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Mert Çorap’ta işçilere yönelik hukuk dışı uygulamalarda bulunulduğuna dikkat çekti. Akbudak “İşçiler bu işyerinde 19. yıldaki vahşi kapitalizm döneminde uygulanan, asgari ücretle fiilen 12 saat çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar. ‘Akort uygulaması’ adı altında yüzde 12’lik fire maliyeti olan 50 YTL’yi işçiye ödetilmektedir. Yasaları hiçe sayarak ücretleri asgari ücretin altında 350 YTL’ye indirmektedir” dedi.
Buna karşı çıkan işçilerin işten atılarak cezalandırıldığını vurgulayan Akbudak, “Son iki yıl içerisinde yaklaşık üç yüz mevcutla çalışılan fabrikaya 3 bin kişi işe alınmış ve bu süre içerisinde iş akitleri feshedilmiştir. Benzer uygulamalar, organize sanayindeki birçok işyerinde işverenler tarafından ortak yürütülmektedir. Sorun binlerce işçinin sorunudur” diye konuştu. Akbudak, ağır sosyal sonuçları beraberinde getirecek hukuk dışı uygulamalar karşısında il valisi ve Çalışma Müdürlüğü’nü göreve çağırdı.
1 Mayıs çağrısı
1 Mayıs’ın işçi ve emekçiler açısından önemine dikkat çeken Akbudak, özel sektörde insanlık dışı koşullarda çalışan işçileri alanlarda olmaya çağırdı. Akbudak, “Aksi takdirde bu insanlık dışı uygulamalar devam edecektir” diye konuştu. Toplantıya Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK’e bağlı sendikalar ile Tüm Köy-Sen ve EMEP yöneticileri katıldı. (Malatya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Örgütlenme kararlılığıyla...

SONRAKİ HABER

Yol işçileri mitinge hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...