25 Nisan 2007 00:00

Van’da salgın paniği

Van’ın Çaldıran ilçesinde salgın hastalık nedeniyle hastaneye kaldırılan çocuk sayısı 71’e yükselirken, 1 çocuk hayatını kaybetti. Doktorlar, kuş gribi iddialarını yalanlarken, sağlık ekiplerinin çocukların hastalandığı köyden aldıkları su numunelerinde herhangi bir üreme ve kirliliğe rastlanmadığı açıklandı.

Paylaş

Van’ın Çaldıran ilçesinde salgın hastalık nedeniyle hastaneye kaldırılan çocuk sayısı 71’e yükselirken, 1 çocuk hayatını kaybetti. Doktorlar, kuş gribi iddialarını yalanlarken, sağlık ekiplerinin çocukların hastalandığı köyden aldıkları su numunelerinde herhangi bir üreme ve kirliliğe rastlanmadığı açıklandı.
Çaldıran ilçesine bağlı Çubuklu köyünde yaşayan 10 çocuk, pazar günü akşam saatlerinde mide bulantısı ve kusma şikayetiyle aileleri tarafından Muradiye Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Çocuklardan 8 yaşındaki Heybetullah Koçeroğlu’nun hastaneye kaldırıldığı sırada yaşamını yitirmesi ve 9 çocuğun da tedavi altına alınması üzerine Çubuklu köyünden aynı şikayetle 62 çocuk daha Muradiye Devlet Hastanesi’ne getirildi. Doktorların burada yaptığı ilk müdahalenin ardından 36 çocuk, Van’a sevk edildi.
Otopsi yapıldı
Van Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi altına alınan hastalarla ilgili doktorlardan bilgi alan ve hastaları ziyaret eden Van Valisi Özdemir Çakacak, ölen çocuktan alınan numunenin Malatya’ya gönderildiğini söyledi.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Çakacak, 22 Nisan’da Çaldıran ilçesine bağlı Çubuklu köyünden hastaneye getirildiği sırada yaşamını yitiren Heybetullah Koçeroğlu’nun, savcılık kararı alınmadan defnedildiğini vurgulayarak, kararın alınmasının ardından cesedin çıkartılarak otopsisinin yapıldığını ifade etti. Koçeroğlu’nun cesedinin otopsi için çıkartılmasıyla köylülerde tedirginlik oluştuğunu anlatan Vali Çakacak, şöyle konuştu: “Köylüler, ‘acaba bir salgın hastalık olabilir mi’ endişesiyle doktora geliyorlar. İlk etapta 2 hasta başvurdu. Hastalık haberini alınca köye bir sağlık ekibi gönderdik. Gerekli kontrollerin yapılması ve olayın da tam olarak anlaşılması için hastaları Van’a getirdik.”
Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde 61, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde 2, Muradiye Devlet Hastanesi’nde ise 8 kişi olmak üzere toplam 71 kişinin tedavi altına alındığını vurgulayan Çakacak, ölen çocuktan alınan örneklerin Malatya’ya gönderildiğini ve 2 gün içerisinde sonuçların belli olacağını dile getirdi.
‘Basit soğuk algınlığı’
Hastaların ateş, boğaz ağrısı, hafif öksürük, halsizlik ve kırgınlık gibi şikayetlerle hastaneye müracaat ettiğini bildiren YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner ise yaptıkları muayenelerde ilk bulguların basit soğuk algınlığı olduğunu, hastalarda öldürücü, ağır ve alışılmışın dışında soğuk algınlığı belirtisinin olmadığını kaydetti.
Hastaların çoğunluğunun ilk tedavinin ardından taburcu edilecek seviyede olduğuna değinen Öner, “Ancak olayın başka boyutları da göz önüne alınarak bu hastalar müşahede altına alındı. Gerekli tıbbı müdahaleler yapılıyor” diye konuştu.
Prof. Dr. Öner, hastalardan alınan kan ve boğaz çöküntüsü numunelerinin Ankara’ya gönderileceğine işaret ederek, şunları söyledi: “Bütün hastaların aynı şikayetle hastanelere müracaat etmesi aklımıza besin zehirlenmesi ya da genel bir zehirlenmeyi getirebilir. Ancak hastaların klinik bulguları, hastalığın yayılış şekli ve daha çok çocuklarda olması hızlı yayılan, fakat ağır seyretmeyen bir enfeksiyonla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Bu çocuklar okul çağında. Muhtemelen okulda kapalı ortamda birbirlerine bulaştırmış olabilirler. İlk bulgularımız bu. Özellikle grip tabirini kullanmıyorum, genel soğuk algınlığı tabirini kullanmak istiyorum.”
Kuş gribi iddiası
Gazetecilerin, “Hastalarda kuş gribi şüphesi olabilir mi?” yönündeki sorusunu, Öner, “Bu işle çok uğraşan ve bilgi birikimi olan biri olarak kesinlikle böyle bir şey düşünmediğimi ifade etmek istiyorum” şeklinde yanıtladı.
YYÜ Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Berktaş da hastalardan alınan tetkiklerden önemli bir sonuç çıkmadığını açıklayarak, ancak işi ciddiye alma yönünden en ağır hastalıkları da düşünerek tetkik ve tedavi yürüttüklerini belirtti.
Hastane boşaltıldı
Bu arada, 61 hastanın tedaviye alındığı Van Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ndeki diğer hastalar, ambulanslarla devlet hastanesine sevk edildi. Hastanedeki yatak sayısı da artırıldı.
Öte yandan 71 çocuğun hastalanmasına neden olan hastalığın ardından taşımalı sistemle eğitim verilen Çubuklu köyündeki okulda eğitime ara verildi. (Van/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çocuklar parasız ulaşım istedi

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...