25 Nisan 2007 00:00

Çeliktepeliler burgulu kule istemiyor

İstanbul’un en değerli arazileri arasında gösterilen İETT Garajı arazisi, Dubai Şeyhi’ne satıldı. Arazinin satılmasının ardından çok sayıda gazete ve televizyonda arazinin bulunduğu Çeliktepe’de halkın satıştan ne kadar ‘memnun’ olduğuna dair haberler çıktı

Paylaş

İstanbul’un en değerli arazileri arasında gösterilen İETT Garajı arazisi, Dubai Şeyhi’ne satıldı. Arazinin satılmasının ardından çok sayıda gazete ve televizyonda arazinin bulunduğu Çeliktepe’de halkın satıştan ne kadar ‘memnun’ olduğuna dair haberler çıktı. Haberlerde daha çok gayrimenkul fiyatlarının ve buna bağlı olarak kiraların artmasından mahallelinin duyduğu memnuniyet dile getiriliyordu. Biz de aradan bir süre geçtikten sonra Çeliktepelilere arazinin satılmasından ‘memnun’ olup olmadıklarını sorduk. Çeliktepeliler özellikle olası bir depremde tek sığınabilecek yerleri olan İETT garajından oldukları için satışa karşı çıkıyorlar. Mahalleliler ayrıca satışın ardında bölgeye gelecek olan yerli sermayenin kendilerini buradan atacağını ve oluşacak hayat pahalılığı nedeniyle bölgeden ayrılmak zorunda kalacaklarını belirtiyorlar. Bunların yanı sıra özellikle esnaf, emin olmasalar da işlerinin düzelebileceğini düşünüyor.
Çaresizlik yüzünden
20 yıldır Çeliktepe’de esnaflık yapan Çeliktepe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticisi İsmail Korkut, arazinin satılmasının iyi olmadığını düşünüyor. Çeliktepe’nin 108 bin nüfusu olduğunu dile getiren Korkut, olası bir İstanbul depreminde Çeliktepelilerin sığınabilecekleri tek alanın garajın arazisi olduğunu dile getirdi. Arazinin satılması ile yaşanacak bir depremde ve sonrasında mahallelinin kaderi ile baş başa bırakıldığını dile getiren Korkut, “99 depreminde Çeliktepeliler olarak oraya kaçtık ve çadır kurup orda yattık. Şimdi ise kalacak yerimiz dahi olmayacak” dedi.
Çeliktepe’de esnaflık yaptığı 20 yıl içerisinde esnafın bu kadar zor durumda kaldığını görmediğini ifade eden Korkut, “Esnaf kirasını ve vergisini zamanında ödeyemiyor. Belli ki onlar için iyi olur. Ama bunu da sadece bir temenni olarak söylüyorum çünkü bunun olacağına da inanmıyorum. Burgulu kuleler geldiğinde yanına bizim zenginler gelecek ve bizi buralardan uzaklaştıracaklar. Yine her zaman olduğu gibi bu satış zenginlerin işine yarayacak. Zengin olan daha zengin olacak, fakir olansa daha fakir olacak” diyerek esnafın ve halkın çaresizlik nedeniyle satışın kendilerine bir yarar sağlayabileceğini düşündüklerini ama buna pek de ihtimal vermediğini ifade etti.
Dubai şeyhine satılmıştı
Şeyh Maktum’un şirketi Sama Dubai, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Garajı arazisinin satışı ihalesini 21.03.2007 tarihinde kazandı. Sama Dubai, Zorlu ile 35 tur yarıştığı açık artırmada araziye KDV dahil 1 milyar 156 milyon YTL vererek sahip oldu. 46 bin 241 metrekare ticaret ve konut olmak üzere, brüt parsel üzerinden bodrum hariç 3 emsal imarı olan arazi, 265 milyon 885 bin 750 YTL artı KDV muhammen bedele sahip bulunuyor.
İETT Garajı arazisi, Boğaziçi Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu ve Hıfzısıhha Kanunu’ndan etkilenmiyor. Konum itibariyle İstanbul Boğazı’na hakim arazi, en önemli ticaret ve alışveriş merkezleri ile ana ulaşım hattı üzerinde yer alıyor. İstanbul/EVRENSEL)
Bize çekip köyümüze gitmek kalacak
7 yıldır Çeliktepe’de kokoreç satan Mustafa İkizli: Ne hayırlı olursa o olsun derim. Burası işyeri olursa belki sağında solundakilere bir hayrı olur. Ama buraya kuleler yapılınca zaten pahalı olan her şey daha da pahalı olacak. Bize de çekip köyümüze gitmek kalacak. İşin açıkçası evi arsası yani zengin olan biraz daha zengin olacak fakir olan ise daha da fakirleşecek. Yani olan yine bize olacak. Şeyh ise kârına kâr katacak. Büyük balık her zaman küçük balığı yutar, yutulmamak için ya büyük bir kayaya yapışacağız ya da bir arada duracağız. Ben akşam evime bir parça ekmek götürdüm mü mutlu oluyorum benim ne işim olur gökdelenle.
Yetkililer düşünmüştür
4 yıldır Çeliktepe’de oturan Bilgin Karakırık: Hiç detaylı düşünmedim ama iyi ve kötü yanları olduğunu düşünüyorum. Ama burayı satan yetkililer herhalde getiri ve götürüsünü düşünerek satmışlardır. Yabancı bir şirketin yer sahibi olup para kazanması, hayatın pahalanması gibi kötü yanları var. Ama insanlara iş alanı sağlaması, daha güzel bir çevre gibi olumlu yanları da olabilir. Yani iyi ve kötü yanları bir arada, umarım iyi yanları gerçekleşir.
Yoksulları barındırmayacaklar
40 yıldır Çeliktepe’de esnaflık yapan Fahrettin Kayır: Burasının satılması halk için iyi olmadı. Her gün televizyon ve gazetelerde İstanbul’da yaşanabilecek bir depremle ilgili haberler çıkıyor. Burada bir deprem olduğunda Çeliktepelilerin kaçabileceği ve sonrasında sığınabilecekleri tek yer burası ve şimdi burası da satıldı. Ayrıca kuleler yapıldığında büyük şirketler gelecek ve yoksul insanları burada barındırmayacaklar. Ve her şeyin fiyatı artacağı için yoksul insanlar zaten burada barınamayacak. Yani İstanbul’un en güzel yerlerinden biri daha zenginlerin mekanı olacak.
Ceren Saran /Şahin Doğan
ÖNCEKİ HABER

zeka testi

SONRAKİ HABER

Artık susmayalım, birleşelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa