26 Nisan 2007 00:00

Kupada rövanş derbisi

Türkiye Kupası’ndaki ikinci yarı final rövanş maçında bugün Fenerbahçe ile Beşiktaş karşı karşıya gelecek. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda saat 20.00’de başlayacak maç Lig TV’den naklen yayınlanacak.

Paylaş

Türkiye Kupası’ndaki ikinci yarı final rövanş maçında bugün Fenerbahçe ile Beşiktaş karşı karşıya gelecek. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda saat 20.00’de başlayacak maç Lig TV’den naklen yayınlanacak.
Bugünkü yarı final rövanş maçı öncesi Fenerbahçe’nin saha ve seyirci, Beşiktaş’ın ise skor avantajı bulunuyor.
İnönü Stadı’ndaki ilk maçı 1-0 kazanarak tur için avantaj yakalayan Beşiktaş, bu avantajını kullanarak adını finale yazdırmaya çalışacak. Fenerbahçe ise 100. yılını kutladığı bu sezonda, 24 yıllık kupa özlemini giderme hesapları yapıyor.
Derbide 3 bin 600 emniyet görevlisinin yanı sıra, Fenerbahçe Kulübü’nden 350 özel güvenlik elemanı görev yapacak. Ayrıca, 95 güvenlik kamerasından da tespit yapılacak.
Finale nasıl çıkarlar?
İnönü’deki ilk maçı 1-0 kazanan Beşiktaş’a, turu geçebilmesi için her türlü beraberliğin yanı sıra, gollü tek farklı skorlu yenilgiler bile yeterli olacak.
Fenerbahçe’nin 1-0 galibiyeti halinde maçta uzatmaya gidilecek. Uzatmaların da 1-0 Fenerbahçe lehine tamamlanması durumunda turu geçecek takım seri penaltı atışlarıyla belli olacak.
Fenerbahçe’nin turu geçebilmesi için ezeli rakibi karşısında mutlaka en az 2 farklı skorla galip gelmesi gerekiyor.
Fenerbahçe cephesi
Derbiye 1-0’lık skor dezavantajıyla başlayacak olan sarı-lacivertliler, ezeli rakipleri karşısında Kadıköy’de 6 yılı aşkın süredir maç kazanamazken, Türkiye Kupası maçlarında da 24 yıla yayılan son 13 maçta galibiyet elde edemedi.
Kuruluşunun 100. yılında lig şampiyonluğunun yanı sıra, 24 yıllık kupa hasretine de son vermek isteyen Fenerbahçe, tur için yeterli skoru yakalayıp, üst üste 3. kez kupada finale çıkmak amacında.
Fenerbahçe’de sakatlığı bulunan Appiah’ın durumu maç saatinde belli olacak.
Beşiktaş cephesi
Kupanın son şampiyonu Beşiktaş ise, ilk maçta elde ettiği 1-0’lık skor avantajıyla çıkacağı Kadıköy’deki rövanş maçından turu geçerek ayrılmayı hedefliyor.
Kadıköy’deki maçlarda 6, Türkiye Kupası’nda ise 24 yıldır yenilmediği ezeli rakibi karşısına ilk maçta elde ettiği skor avantajıyla çıkacak olan siyah-beyazlılarda sakatlıkları süren Nobre ile Koray’ın durumları belirsizliğini koruyor. Bir maçlık cezası biten Runje ise bugünkü karşılaşmada forma giyebilecek. Beşiktaş’ta ayrıca, sakatlığı geçen İbrahim Üzülmez ile affedilen İbrahim Akın da teknik heyetin görev vermesi durumunda oynayabilecek.
Kupada 18. buluşma
Fenerbahçe ile Beşiktaş, Türkiye Kupası’ndaki 11. eşleşmede şimdiye dek toplam 17 maç yaptılar. Kupadaki maçlardan 1’i hükmen olmak üzere 3’ünü Fenerbahçe, 10’unu Beşiktaş kazanırken, 4 maç berabere bitti. Kupanın son şampiyonu Beşiktaş’ın toplam 25 golüne, Fenerbahçe 17 golle karşılık verdi.
F.Bahçe’nin 24 yıllık hasreti
Fenerbahçe, Türkiye Kupası maçlarında 24 yıldır Beşiktaş önünde galip gelemiyor. Beşiktaş karşısında kupada son galibiyetini, 4 Mayıs 1983 tarihinde, hükmen elde eden sarı-lacivertliler, daha sonra yaptığı 13 kupa maçında da galibiyet alamadı. Fenerbahçe bu süre içinde Beşiktaş ile yaptığı kupa maçlarından 10’unu yitiren, 3’ünde de berabere kaldı.
Finale yükselen 850 bin dolar kazanacak
Türkiye Kupası’nda turu geçecek olan takım finale yükselmenin sevincinin yanı sıra, kasasını da dolduracak. Kupada bu sezon yarı finale gelene dek Fenerbahçe, toplam 1 milyon 420 bin dolar, Beşiktaş ise 1 milyon 70 bin doları kasasına koymuştu. Yarı finalin ilk maçını kazanan Beşiktaş, 200 bin dolar daha kazandı.
Türkiye Kupası’nda finale yükselecek ekip, daha önceki kazançlarının yanı sıra, en azından 850 bin dolar daha kazanmayı garanti altına alacak.
Kupada bu sezon uygulanan ödül sistemine göre bugünkü maçı kazanacak ekip 200 bin dolar galibiyet parası alacak. Ayrıca, turu geçerek finale yükselecek takım 250 bin dolarla ödüllendirilecek, finale katılım payı olan 100 bin doları da hanesine yazdıracak.
Türkiye Kupası’nda şampiyon olacak takım 650 bin dolar, finalist ise 300 bin dolar daha alacak. Bu nedenle finale yükselecek ekip, en kötü olasılıkla ikinci bile olsa, bugünkü maçını kazanması durumunda, daha önce kazandıklarına ilave olarak, 850 bin dolar daha kazanmayı garantileyecek. (SPOR SERVİSİ)
Beşiktaş 6, F.Bahçe 4 kez kupayı kazandı
Türkiye Kupası yarı final rövanş maçında bugün Fenerbahçe ile karşılaşacak Beşiktaş, 13. kez finali hedefliyor. Kupanın son şampiyonu siyah-beyazlılar, 45 yıllık kupa tarihinde, daha önceki 12 finalde 6 kez kupayı müzesine götürdü.
Türkiye Kupası’na 24 yıldır hasret olan Fenerbahçe, bu sezon yarı finalde Beşiktaş’ı eleyerek, tarihinde 12. kez finale yükselmek amacında.
Kupayı 1967-1968, 1973-1974, 1978-1979 ve son olarak 1982-1983 sezonunda toplam 4 kez kazanan sarı-lacivertliler, son 2 sezonda olduğu gibi bu sezon da final oynamak istiyor.
45 yıllık kupa tarihinde 11 kez final oynayan Fenerbahçe, sadece 4 kez şampiyonluk ipini göğüsledi. Sarı-lacivertliler, son 2 sezondur oynadığı finallerde kupaları ezeli rakiplerine kaptırdı.
Geçen sezon final oynadılar
Türkiye Kupası’nda geçen sezon final oynayan Beşiktaş ile Fenerbahçe, kozlarını bu sezon yarı finalde paylaşıyor.
Beşiktaş ile Fenerbahçe, Türkiye Kupası’nda 17 yıl sonra geçen sezon finalde karşılaşmış ve 3 Mayıs 2006’da İzmir Atatürk Stadı’nda yapılan maçı Beşiktaş, uzatma bölümünde 3-2 kazanarak, kupayı müzesine götürmüştü.
Beşiktaş ile Fenerbahçe, Türkiye Kupası’nın geçmişinde daha önce 10 kez eşleşti. 2 kez final, 3 kez yarı final, 4 kez çeyrek final, 1 kez de 4. turda karşı karşıya gelen ezeli rakiplerden, ilk 3’ünde Fenerbahçe, son 7’sinde ise Beşiktaş turu geçti.
Beşiktaş Kadıköy’de başarılı
Beşiktaş, Kadıköy’de Fenerbahçe’ye 6 yılı aşkın süredir yenilmiyor. Siyah-beyazlılar, Kadıköy’de ezeli rakibiyle yaptığı ve hepsi de lig olmak üzere son 6 maçı da yitirmezken, bu süre içinde 3 galibiyet, 3 beraberlik aldı. 2001-2002 sezonunda Ronaldo’nun golleriyle 2-1, 2002-2003 sezonunda Ahmet Dursun’un golüyle 1-0 galip ayrıldığı Kadıköy’de, 2003-2004 sezonunda 2-2 berabere kalan Beşiktaş, 2004-2005 sezonunda sahadan 4-3 galip ayrılmayı başarırken, geçen sezon 2-2, bu sezon ise 0-0 beraberlik elde etti. Fenerbahçe, Beşiktaş’ı kendi evinde en son 24 Şubat 2001 tarihinde yapılan lig maçında 3-1’lik skorla mağlup etti. Sarı-lacivertli ekip, bu maçın ardından Beşiktaş ile Kadıköy’de yaptığı 6 maçtan 3’ünü yitirip, 3’ünde berabere kalırken, bugün itibariyle tam 2 bin 250 gündür galibiyete hasret kaldı.
Kadıköy’deki maçlarda Beşiktaş’ın, Fenerbahçe’ye karşı galibiyet sayısında üstünlüğü bulunuyor. Bugüne dek resmi ve özel olmak üzere, şimdiki adıyla Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda sarı lacivertlilerle toplam 41 kez karşılaşan siyah-beyazlı ekip, bu maçların 18’inde sahadan galip ayrıldı. Fenerbahçe ise 11 galibiyet aldı.
ÖNCEKİ HABER

Çalımbay: 5’te 5 yapmalıyız

SONRAKİ HABER

Atama heyecanı medyayı sardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...