26 Nisan 2007 00:00

Sadr duvara karşı eylem çağrısı yaptı

Irak’taki işgal karşıtı Şii lider Mukteda El Sadr, Amerikan güçlerinin Bağdat’taki Azamiye Mahallesi etrafına duvar inşa etmesini kınayarak taraftarlarına protesto çağrısı yaptı.

Paylaş

Irak’taki işgal karşıtı Şii lider Mukteda El Sadr, Amerikan güçlerinin Bağdat’taki Azamiye Mahallesi etrafına duvar inşa etmesini kınayarak taraftarlarına protesto çağrısı yaptı. Sadr’ın geçen ay işgalin yıldönümünde yaptığı protesto çağrısı yüzbinleri sokağa dökmüştü.
Sadr yazılı açıklamasında, protestolarla Iraklıların “Sünni ve Şii ayrılığını isteyen mezhepçi, ırkçı ve haksız duvarı” reddettiklerini belirtti. Sadr, protestoları kastederek “böyle onurlu seslerin” duvarı alaşağı edeceğini vurguladı.
Mukteda El Sadr, “Bu duvar, işgalcinin şeytani arzusunu ve halkımıza karşı mezhepçi, terörist projelerini gösteriyor” ifadesini kullandığı açıklamasında, Iraklıları birbirinden ayırmak isteyen Amerikalılara karşı Irak halkı olarak Azamiye’yi ve diğer mahalleleri savunacaklarını belirtti. Sadr, kutsal toprakları korumak için Sünnilerle el ele vereceklerini de bildirdi.
Sadr grubuna bağlı 6 bakan, geçen günlerde Şii ağırlıklı Irak hükümetinden istifa etmişti.
İki ayrı gösteri
Bu arada Sadr’ın yardımcısı Şeyh Salih El Ubeydi de Necef’te gazetecilere yaptığı açıklamada, duvarı kınamak üzere Bağdat’ın doğusunda ve batısında iki ayrı gösteri yapmayı planladıklarını anlattı.
Ubeydi, gösterilerin ne zaman yapılacağını söylemedi, ancak güvenlik koşullarının oluşması halinde Sadr yandaşlarının, Sünni Iraklılarla birlikte Azamiye’deki gösterilere katılmaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti.
Azamiye Mahallesi’nde pazartesi günü 2 binden fazla Sünni, Amerikan ordusunun örmeye başladığı duvarı çeşitli slogan ve pankartlarla protesto etmiş, güvenlik duvarının kendilerini mahpusa dönüştüreceğini ve daha kolay hedef olacaklarını belirtmişlerdi. Göstericiler “Güvenlik duvarına hayır”, “Azamiye çocukları Bağdat’ı duvarsız görmek istiyor” yazılı pankartlar taşımıştı.
Maliki’yi ‘takmadılar’
Irak’taki Amerikan ordusu, 10 Nisan’da Sünnilerin yaşadığı Azamiye Mahallesi’nin etrafına, mezhep kökenli şiddet olaylarından korunma amacıyla 5 kilometre uzunluğunda bir güvenlik duvarı inşa etmeye başladı.
Duvar inşasına karşı çıkan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, “inşaatın durdurulması için emir verdiğini” duyurmuş, ancak Amerikan askerleri bu emri ciddiye almamıştı.
Ortadoğu’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Oramiral William Fallon, “duvar inşaatı konusunda Maliki ile görüşlerinin çeliştiğini” belirtti.
Duvar inşaatı, Irak hükümetinin güçsüzlüğünü bir kez daha gözler önüne sererken Irak’ta önde gelen Kürt milletvekillerinden Mahmud Osman da Başbakan Maliki’nin istifa etmesini istedi. Maliki’nin “güçsüz bir başbakan olduğunu” söyleyen Osman, “hiçbir iş yapamayan hükümetin istifa etmesi gerektiğini” belirtti. Şii milletvekili Kasım Davud da “muktedir olmayan hükümetin, daha da güçsüz hale geldiğini ve daha fazla iktidarda kalmasından endişe ettiğini” belirtti.
Başbakan Maliki’nin Şii kökenli danışmanı Sadık El Rikabi ise Maliki’nin tek başına yasa yapacak yetkisi olmadığını belirterek “Biz ancak parlamentodan onaylamasını isteyebiliriz” diye konuştu. Rikabi, Maliki hükümetinin bir alternatifi olmadığını da savunarak “İstifa ettiğimizi varsayın. Bu çözüm mü” diye sordu.
Hükümeti terk eden Sadr grubundan Baha El Araci ise “Maliki’nin hükümeti güçlendirmemesi halinde birkaç hafta içinde hükümetin çökeceğini” savundu.
Bu arada, Bağdat’ın kuzeydoğusunda, bir karakola düzenlenen intihar saldırısında en az 9 polis öldü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail saldırı hazırlığında

SONRAKİ HABER

Barclays ABN’yi yuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa