26 Nisan 2007 00:00

Okullarda grev var!

Eğitim emekçileri, ek ders haklarına sahip çıkmak ve kadrolaşmayı engellemek için bir gün greve gitti. Yurt genelinde sevk alan öğretmenler, alanlara çıkarak ve AKP il binalarına yürüyüş yaparak taleplerinin kabul edilmemesi durumunda eylemlerinin süreceğini bildirdiler.

Paylaş

Eğitim emekçileri, ek ders haklarına sahip çıkmak ve kadrolaşmayı engellemek için bir gün greve gitti. Yurt genelinde sevk alan öğretmenler, alanlara çıkarak ve AKP il binalarına yürüyüş yaparak taleplerinin kabul edilmemesi durumunda eylemlerinin süreceğini bildirdiler.
Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş’in ayrı ayrı ama aynı gün için yaptıkları çağrıyla gerçekleştirilen iş bırakma eylemi, yüzde 100’e yakın oranda hayata geçirildi. Çoğu okulun kapısına kilit vuruldu. Eylemden haberdar olan veliler, öğrencilerini okula göndermezken haberi olmayanlar ise kapıdan döndü. Öğretmenler sevk almaya da toplu halde gittiler. Çağrıların ayrı olmasına karşın eylem okullarda ortak hayata geçirilirken, sendikaların tutumu nedeniyle eğitimciler alanlara ayrı çıktı. Hatta bazı illerde birer ve yarımşar saat arayla aynı yerde, aynı taleple ayrı eylemler yapıldı.
MEB’in önü miting alanı
Eğitim Sen ve Türk Eğitim-Sen üyeleri, Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde yaptıkları ayrı eylemlerle Bakan Çelik’i istifaya çağırdılar. Eğitim Sen’in çağrısı ile sevk alan eğitim emekçileri, Milli Eğitim Bakanlığı önünü miting alanına çevirdi. EMEP, ÖDP, CHP ve DİSK yöneticilerinin destek verdiği eyleme 2 bin emekçi katıldı.
Burada bir açıklama yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, ek ders genelgesi ile 600 bin eğitim emekçisinin olumsuz etkilendiğini söyledi. Haftada 1-2 gün izinli veya sevkli olduğu için derse giremeyen öğretmenlerin, o hafta boyunca girmediği ders kadar ek ders ücreti alamayacağını kaydeden Dinçer, AKP’nin, eğitim alanında da hak gasplarını sürdürdüğünü söyledi. AKP’nin il ve ilçe örgütlerinde belirlenen isimlerin, hiçbir liyakat ve kritere bağlı olmaksızın eğitimin kilit noktalarına atandığını, 13 Nisan’da çıkarılan genelge ile 20 bine yakın yönetici atandığını aktaran Dinçer, bu atamalarda tek kriterin, atananların imam hatipli ya da din kültürü ve ahlak bilgisi dersi branşından olması olduğunun altını çizdi. Genelgenin derhal geri çekilmesini isteyen Dinçer, aksi halde TÖS’ün 4 günlük boykotu gibi boykot ve eylemler yapacakları uyarısında bulundu.
Eğitim Sen’den ayrı olarak bakanlık önünde eylem yapan Türk Eğitim-Sen üyeleri de Bakan Çelik’in istifasını istediler. 50 civarında Türk Eğitim-Sen üye ve yöneticisinin katıldığı eylemde, “Bir gecede atama, yok mu sizde utanma”, “Ücretler rezalet hani nerede adalet” sloganları atıldı. Ankara şubeleri adına açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Ankara 4 No’lu Şube Başkanı Dursun Öcal, gerekirse bütün sendikalarla ortak iş bırakma eylemleri yapacaklarını söyledi.
İstanbul’da kitlesel yürüyüş
İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda toplanan eğitim emekçileri, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’i istifaya davet ettiler. Buradan Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yapılan yürüyüş sırasında çevrede bulunanlar alkışlarla eğitim emekçilerine destek verdi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, KESK yöneticileri ve KESK’e bağlı bir çok sendika yöneticisi eğitimcilere destek verdi.
İstanbul’da çok sayıda okul tamamen kapanırken, bir çok okul müdürü de öğretmenlerle birlikte eyleme katıldı. Eğitim Sen 2 No’lu Şube üyesi emekçiler ise Eminönü’den Sultanahmet’e kortej oluşturup yürüyerek geldiler. Sık sık “Öğretmen düşmanı Bakan istifa” sloganını atan eğitimcilerin yürüyüşü sırasında, tramvay seferleri aksadı, uzun araç kuyrukları oluştu. Müdürlük önünde açıklama yapan Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Nizamettin Aktepe, genelge geri çekilmediği taktirde daha büyük eylemler yapacakları uyarısında bulundu. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da “Bu Bakan eğitimcilerin düşmanı, bedel ödeyerek kazandığımız haklarımızın alınmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Genelge geri çekilene kadar mücadelenin devam edeceğini belirten Tombul, geri çekmeyenleri koltuklarında oturtmayacaklarını dile getirdi. Tombul, eğitimcileri aynı kararlılıkla 1 Mayıs’ta da alanlara çıkmaya çağırdı.
Türk Eğitim-Sen de İl Müdürlüğü önünde ayrıca eylem yaptı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
Adana
Adana’da sevk alma eylemine iki bin emekçi katıldı. Eğitimciler, daha sonra Eğitim Sen binası önünde toplanarak AKP’ye yürüdüler. Yürüyüş sırasında halk da ıslık ve alkışlarla destek verdi. AKP binası önünde açıklama yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Güven Boğa, son birkaç yıl içinde yapılan hukuksal değişikliklerin, eğitim emekçilerinin sorunlarını çözmek yerine, onların daha fazla mağdur olmasına neden olduğunu belirtti. Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleri ayrı ayrı İnönü Parkı’na yürüdüler.

Bursa
Bursa’da iş bırakma eylemine 10 bin emekçi katıldı. Eylemin ardından Eğitim Sen binası önünde toplanan 2 bin emekçi, AKP il binasına yürüdü. Yürüyüşte “Ek ders ücretime dokunma” ve “Irkçı, gerici kadrolaşmaya hayır” yazılı dövizler taşındı.

Kocaeli
Kocaeli’de bir saat arayla iki ayrı eylem yapıldı. Türk Eğitim-Sen saat 12.00’de, Eğitim Sen saat 13.00’te eylem yaptı. Türk Eğitim-Sen’in eylemine 400, Eğitim Sen’in eylemine 1000’i aşkın kişi katıldı. Eğitim Sen Merkez bankasının önünden İnsan Hakları Parkı’na kadar yürüdü. Yürüyüş yolu üzerinde Türk Eğitim-Sen’li bir grup öğretmen Eğitim Sen kortejine alkışlarla destek verdi.

Gaziantep
Gaziantep’te Eğitim Sen üyesi emekçiler, Kırkayak Parkı’nda toplanarak davul zurna eşliğinde halay çektiler. 1200 eğitim emekçisi yolu tek taraflı trafiğe kapatarak, Demokrasi Meydanı’na yürüdü.

Lüleburgaz
Sevk eylemi Lüleburgaz’da yüzde yüze yakın bir katılımla yapıldı. Kongre Meydanı’nda toplanan eğitimciler 1 Mayıs’a da katılım çağrısı yaptılar.

Kayseri
Kayseri’de eğitim emekçileri, iş bırakarak Mimar Sinan Parkı’nda bir araya geldi. Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin de destek verdiği eylemde, “Yaşasın emekçi dayanışması”, “Hak verilmez alınır, zafer sokaktadır” sloganları atıldı.

Gebze
Sevk eylemine katılan eğitimcilerden 400’ü eski öğretmenevi bahçesinde toplandılar. Buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş yapan emekçiler, ek ders ve kadrolaşma ile ilgili sloganlar attılar. Eğitim Sen Şube Başkanı Orhan Kaya, kadrolaşmanın önünün açılmak istendiğini ifade etti. Eylemine EMEP, DTP, ÖDP destek verdi.

Aydın
Aydın’da yaklaşık 3 bini aşkın eğitim emekçisi sevk eylemine katıldı. Eğitim Sen’in ayrıca düzenlediği basın açıklamasına ise 200 kişi katıldı.

Tunceli
Eğitim Sen Tunceli Şubesi ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen Tunceli Şube Sekreteri Erkan Eslek, AKP’nin kadrolaşma oyununa alet olmamaları için Vali ve Milli Eğitim Müdürü’n uyardıklarını ama bu konuda olumlu bir sonuç alamadıklarını ifade etti.

Antalya
Antalya’da Eğitim Sen üyesi 1000 kişi Köy Hizmetleri Binası önünden sloganlarla Yavuz Özcan Parkı’na yürüdü.

Yalova
Yalova’da 200 eğitim emekçisinin katıldığı eylem Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde yapıldı. Eylemde AKP’nin, emekçilerin haklarını gasp eden uygulamalarından vazgeçmesi istendi.

Sakarya
Sakarya’da Eğitim Sen’in sevk eylemi nedeniyle yaptığı basın açıklamasının ardından şube yöneticileri 2911 sayalı yasaya aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındılar. Yöneticiler ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar.

Eğitim Sen üyeleri Diyarbakır, Van’da, Urfa, Batman, Mardin, Bingöl, Balıkesir, Çaycuma, Kilis, Karabük, Sivas ve Muğla’da da eylem yaptı.
Mersin’de birlik çağrısı
Mersin’de yaklaşık 4 bin eğitim emekçisi, “Ek dersime dokunma, ırkçı kadrolaşmaya hayır” pankartı ile Devlet Hastanesi’nden AKP il binasına yürüdü. Yürüyüşe, Türk Eğitim-Sen başta olmak üzere diğer sendikalara üye eğitimciler de katıldı. AKP önünde açıklama için hazırlanan ses düzenine polis el koyarken bu tutum, emekçiler tarafından protesto edildi. Tepkiler üzerine ses düzeni tekrar açıldı. Burada konuşan Şube Başkanı Ünsal Yıldız, baskıların, emekçileri yıldırmayacağını dile getirdi. Yıldız, “25 Nisan son değil, taleplerimiz kabul görmezse eylemlerimize devam edeceğiz” dedi. Eylemin ortak olması için diğer sendikalara çağrı yaptıklarını hatırlatan Yıldız, emekçilerin, talepleri için bir araya gelmesinden korkmamaları gerektiğini söyledi. Bu sözler, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganı ile karşılandı.
İzmir’de yürüyüş yapıldı
İzmir’de eğitim emekçileri Bornova, Karşıyaka, Buca gibi ilçelerde yürüyüşler yaparak Konak Meydanı’nda bir araya geldiler. Konak YKM önünde toplanan eğitim emekçileri, “İnsanca bir yaşam istiyoruz”, “Ek ders ücretine uzanan eller kırılır”, “Bu ülke bu halk satılık değil” sloganları ile Büyükşehir Belediyesi önüne yürüdüler. Burada konuşan Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Şenol, ek ders ücretlerinde kesintiye neden olan genelgeyi ve AKP’nin eğitim alanındaki ırkçı gerici kadrolaşmasını pekiştiren yönetmeliğin iptal edilmesini istedi.
Torbalı, Tire, Ödemiş ve Bergama’da da eylemler yapıldı. Bergama’da yaklaşık 300 eğitimci Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaparken Türk Eğitim-Sen de eyleme katıldı.
Torbalı’da da 200 eğitim emekçisi, Belediye Meydanı’ndan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

SONRAKİ HABER

TABLO

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...