26 Nisan 2007 00:00

Gül: Mahkeme iptal ederse genel seçim

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Meclis’in 367 ile toplanmaması ve Anayasa Mahkemesi’nin seçimi iptal etmesi halinde, mevcut Anayasa’ya göre “genel seçim” olabileceğini söyledi.

Paylaş

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Meclis’in 367 ile toplanmaması ve Anayasa Mahkemesi’nin seçimi iptal etmesi halinde, mevcut Anayasa’ya göre “genel seçim” olabileceğini söyledi. Gül, 367’ye destek konusunda ziyaret ettiği DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’la yaklaşık 20 dakika süren görüşme sonrası, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yapılan ortak açıklamada Ağar, toplanacak DYP GİK öncesi Gül’ün fikirlerini duyma imkanı olduğunu söyledi.
Gül de yaptığı açıklamada, niçin aday olduğunu ve Meclis kendisini onaylarsa nasıl bir cumhurbaşkanlığı yapmayı düşündüğünü Ağar’la paylaştığını ve destek istediğini açıkladı. “Destekleri veya başka tavırları saygıyla karşılanacaktır” diyen Gül, önemli olanın, Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğünün en iyi şekilde işlemesi olduğunu söyledi. Gül, “Önemli olan, Türkiye’nin bu tip gelişmelerinin, olağanüstü noktalara çekilmeden normal mecrasında akmasıdır. Çoğulcu sistemlerde diyaloglar olur, görüşmeler olur ama daima aynı kararlar alınmaz. Önemli olan, karşılıklı fikir alışverişinde bulunabilmektir, karşılıklı görüşebilmektir” dedi.
Gül, “Bugüne kadar turlardan tatmin oldunuz mu” sorusuna; “Benim tatmin olduğum nokta şudur: Prosesin en güzel şekilde işliyor olması... Bütün siyasi partilerle; bütün siyasi partiler farklı görüşlerin temsilcisidir. Farklı görüşlerin temsil edildiği bir ortamda herkesle görüşüyor olmam ve bu görüşmelerin gayet iyi geçiyor olmasıdır. Herkes kendi yetkili kurullarında değerlendirecektir, karar verecektir. Tatmin olduğum nokta, bu görüşmelerden herkesin memnun olduğudur” yanıtını verdi.
“367’ye yönelik bir tereddüdünüz var mı; muhalefetin, Erdoğan’ın atadığı isim olarak değerlendirmeleri var. Bu anlamda eşinizin başörtüsü ile ilgili yorumlar da yapılıyor. Yıpranacağınızı düşünüyor musunuz” sorusuna Gül; “Türk siyasi hayatında bilinen bir şahsiyetim. Benimle ilgili her şey açık seçik ortadadır. Yıpranma gibi bir şey asla aklımdan geçmemektedir. Açık seçik bir şekilde 1991 yılından beri siyasetin içindeyim, ortadayım. O bakımdan bir şey söylemek istemiyorum” diye konuştu.
Gül, CHP’nin, 367 katılımın sağlanamaması halinde Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini söylediği anımsatılıp “Böyle bir süreçte mahkemeye giden bir aday” denilmesi üzerine; “Onu bana sormayacaksınız, onu kendi tavırları neyse onlara soracaksınız” demekle yetindi.
“367 ile toplanıp Meclis’te bir seçim yapılır ve Anayasa Mahkemesi iptal ederse ne olacak? Bir B planınız var mı” sorusuna Gül; gülerek “Genel seçimdir” derken sözlerini “Bu söylediğiniz şeyler, mevcut Anayasa’mızla da mevcut hukuk sistemimizle de bağdaşmayan şeylerdir” diye yanıt verdi.
Gül, dün SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ile SHP Genel Merkezi’nde bir görüşme yaptı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD, Gül’e “Cumhuriyet ilkelerini” anımsattı

SONRAKİ HABER

Beklentiler farklı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...