26 Nisan 2007 00:00

Cumhurbaşkanını halk seçsin

Cumhurbaşkanlığı seçimi, uzun zamandır ülke gündemini meşgul ediyor. Seçim yaklaştıkça tartışmalar daha da alevlendi.

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı seçimi, uzun zamandır ülke gündemini meşgul ediyor. Seçim yaklaştıkça tartışmalar daha da alevlendi. Bu tartışmalar fabrikalara da yansıyor. Herkesin sesinin çıktığı bu ortamda, biz de işçilerin sesini duyurmak için MİTAŞ çalışanlarına soralım dedik. Daha önceden dağıttığımız sorulara, işçiler yazılı yanıt verdiler. İş güvencesinden dolayı adlarını veremeyeceğim işçiler, bu tartışmanın ülkeye yararı olmadığını söylediler.
“Cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında gündemdeki tartışmalarla ilgili ne düşünüyorsunuz” sorumuza işçilerden biri; “Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili gündemdeki tartışmaların halka faydasının olmayacağını düşünüyorum. Çünkü mevcut iktidar partisi ve muhalefet partisi, rant ve çıkarları için ahkam kesiyorlar” diye cevap veriyor. Seçimin bir hesaplaşmaya dönüşmesini doğru bulmuyorlar. Bir işçi; “Bölücülük yapılıyor. Devlet ve millet bölünüyor. Suni gündem yaratılarak seçimi etkilemeye çalışıyorlar. Halk yanıltılıyor” diyor. Bu tartışmaların, “gerici kesimlerin ülke yönetiminde etkin olmaya çalışmalarından dolayı yaşandığını” savunanlar olduğu gibi ‘başbakan olabiliyorsa, cumhurbaşkanı da olabilmeli’ diyenler de var.
Seçimin nasıl olması gerektiğini sorduğumuzda ise “Cumhurbaşkanlığı seçimi şeffaf olmalı, yani halkın onayı olmalı. Tek başına Meclis’in seçeceği cumhurbaşkanının ülkeye ve halka zarardan başka bir şey veremeyeceği düşüncesindeyim” diye cevap veriyor. Bir diğeri ise “Meclis gerçek halk meclisi olsa, Meclis’in seçmesinde bir sakınca yok. Şu anki Meclis’in halkı temsil ettiğini düşünmüyorum. Bu yüzden halk seçmeli diye düşünüyorum” diye görüşlerini özetliyor. Başka bir arkadaş ise “Cumhurbaşkanlığı seçimi halk tarafından olmalı. Halk nasıl milletvekillerini seçiyorsa cumhurbaşkanını da seçmeli. Seçme hakkı millete bırakılmalı” diyor.
“Nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı, siz cumhurbaşkanından ne bekliyorsunuz” diye sorduğumuzda ise “Cumhurbaşkanı, sabıkası ve sicili temiz, ayrıca o makama yakışır biri olmalı. Yani siyasetçi bir cumhurbaşkanı istemiyorum” diye yeni cumhurbaşkanından beklentilerini açıklıyor. Diğer bir işçi ise “Yeni cumhurbaşkanının dürüst, güvenilir ve halkın sorunlarını bilen ve çözüm önerileri üretebilen birisi olmasını isterim” diyor.
Görüştüğümüz tüm işçiler, ‘adaletli ve herkesin saygı duyabileceği birisi olmalı’ görüşünde birleşiyorlar.
Mitaş’tan bir işçi (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

‘Yalnız değilsin Türkolog çoban’

SONRAKİ HABER

Cezaevleri sorunlarına duyarlı olalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...