26 Nisan 2007 00:00

Suyu ve yolu yoktu artık elektrik de yok!

Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Yukarı Çilli (Cila Jori) köyünde su ve yol olmadığı gibi, köye 3 aydan bu yana da elektrik verilmiyor. Öğrenciler elektrik olmadığı için gaz lambasının ışığında ders yapmak zorunda kalırken, köylüler yaşadıkları duruma isyan etti.

Paylaş

Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Yukarı Çilli (Cila Jori) köyünde su ve yol olmadığı gibi, köye 3 aydan bu yana da elektrik verilmiyor. Öğrenciler elektrik olmadığı için gaz lambasının ışığında ders yapmak zorunda kalırken, köylüler yaşadıkları duruma isyan etti. Yemek yağını ışık üretmek amacıyla kullandıklarını söyleyen köylüler, “Yağın yarısını yemeğe yarısını lambaya harcıyoruz” dediler.
İran sınırında bulunan 50 haneli Yukarı Çilli köyünde içme suyu olmadığı için, içme suyu ihtiyacı, 2 kilometre uzaklıkta bulunan bir kaynaktan at ve eşeklerin sırtında bidonlarla taşınarak getiriliyor. Kar yağışı sonucu kapanan köy yolu kış boyu ulaşıma kapalı kalırken, köylüler, hastalarını kızak ya da at sırtında sağlık kuruluşlarına götürüyorlar.
Başvurular yanıtsız kaldı
Köye enerji sağlayan trafo 3 ay önce yandığı için köye elektrik verilemiyor. Köylüler tüm başvurulara rağmen trafonun tamir edilmediğini anlatırken, TEDAŞ Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise köylünün borçlarından dolayı elektriklerinin kesildiğini açıkladılar.
Köylülerden Tahir Baykara, yollar kapalı olduğu için en büyük sıkıntıyı hastaların çektiğini söyledi. Hastalarını 10 kilometre kadar kızak, omuz ya da at sırtında götürüldükten sonra araçlarla hastanelere götürebildiklerini belirten Baykara, şunları söyledi: “Köyde doğumlar dahi artık ilkel yöntemlerle ve mum ışığında yapılıyor. Yetkililere sesleniyorum; gelsinler bir günlüğüne yaşadıklarımızı yaşasınlar. Köylerimiz sadece seçim dönemlerinde hatırlanıyor. Seçimlerde gelen partiler, su ve yol sözü veriyor. Ancak seçimden sonra verilen sözler unutuluyor.”
Köyden göç başladı
Köyde en büyük sıkıntıyı kadınların çektiğini belirten köy sakinlerinden Kasım Ay, kadınların gün boyunca omuzlarında, at, eşek ve katırlarla su çektiklerini söyledi. Sorunlarının çözümü için yaptıkları başvurulardan sonuç alamadıklarını dile getiren Ay, “20 yıldır su sıkıntısı çekiyoruz. 1976 yılında meydana gelen deprem nedeniyle bize 50 konut yapıldı, ancak orada da su yok” dedi.
Nazım Ay da, Çaldıran İlçe Kaymakamlığı’na başvurduklarını, ancak yetkililerin ‘elimizden bir şey gelmiyor’ diyerek sorunlarına çözüm bulmadığını söyledi.
Köyde yaşama olanaklarının giderek tükendiğini söyleyen Zülküf Ay ise son dönemlerde köyde göçlerin başladığına dikkat çekti. Ay, “Evimde hastam var, elektriğim yok. Bana su taşıyacak kimse de yok. Komşular yardımcı oluyor. Sıkıntılarımız her gün biraz daha artıyor. Bu nedenle imkanı olan birçok kişi son zamanlarda köyü terk ederek ya ilçeye gidiyor, ya da başka yerlere yerleşiyor. Bu 50 hanenin sorunlarına yetkililer mutlaka çözüm bulmalıdır” dedi. (Van/DİHA)
Sıddık Güler/Erdoğan Altan
ÖNCEKİ HABER

YÖK başkanına suikast girişimi

SONRAKİ HABER

İETT’cilerin bitmeyen çilesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...