27 Nisan 2007 00:00

Yarım paket sigara karşılığında...

Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda teslim olmasının ardından ABD askerleri için seks kölelerinin çalıştırıldığı genelevler açtığı ortaya çıktı.

Paylaş

Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda teslim olmasının ardından ABD askerleri için seks kölelerinin çalıştırıldığı genelevler açtığı ortaya çıktı. Associated Press ajansının gözden geçirdiği tarihi belge ve kayıtlarda Japonların kendi askerleri için kurdukları genelev sistemini ABD askerleri için de oluşturdukları ve ABD yetkililerinin bu resmi genelev sistemindeki çalışanların seks işçiliğine zorlandığı yönünde gelen iç istihbarata karşın izin verdikleri görüldü. ABD’li tarihci John Dower’ın “Yenilgiyi Kucaklamak: Japonya İkinci Dünya Savaşı’nın Ardından” adlı kitabından alıntılar yapan Associated Press haber ajansı, genelevlerde bir hayat kadınıyla kısa bir birlikteliğin maliyetinin 15 yen veya 1 dolar olduğunu ve bu paranın yarım paket sigara almaya yettiğine dikkati çekti.
‘Anormal’ kızlar ve kadınlar
Söz konusu genelevlerde onbinlerce kadının ABD askerlerine ucuz seks hizmeti vermek için tutulduğu ve bu durumun General Douglas McArthur’un 1946 yılında bu genelevleri kapatmasına kadar devam ettiği anlaşıldı. Belgelere göre, ABD askerlerinin 1945’te Japonya’ya toplu halde girmelerinin hemen ardından genelevler devreye sokuldu.
Japonya’nın başkenti Tokyo’nun kuzeyindeki İbaraki Eyalet Polis Departmanı’nın resmi polis kayıtlarında “Ne yazık ki biz polisler işgal askerleri için seks hizmeti veren istasyonları kendimiz oluşturmak zorunda kaldık. Stratejimiz, tecrübeli kadınların özel çalışmasıyla normal kadın ve kızları korumak için bir çeşit dalgakıran yaratmaktı” ifadelerinin yer aldığı görüldü.
Tarihi kayıtlara göre konuya ilişkin emirler, Japon İçişleri Bakanlığı tarafından 18 Ağustos 1945’te, Japon delegasyonunun ülkelerinin teslim olma şartlarını görüşmek amacıyla Manila’ya gitmelerinden önce geldi. İbaraki’deki genelevin 20 Eylül 1945’te açıldığının belirlendiği tarihi belgelerde “Beklendiği gibi açılmasının hemen ardından büyük bir izdiham yaşandı. ABD askerleriyle cinsel ilişkide bulunmaları için getirilen kadınlar önce kendilerinin daha dün düşman olan erkeklere satılmalarına direndiler. Ve dil ve ırk farklılıkları nedeniyle önceleri büyük bir endişe yaşandı. Ancak yüksek ücretler ödendi ve onlar da bir süre sonra kendiliklerinden çalışmayı kabul ettiler” ifadeleri dikkati çekti. (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

En çok ziyaretçi Google’ın

SONRAKİ HABER

apartman yazıları 2

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...