27 Nisan 2007 00:00

Ankara’da ‘ılımlı’ sinyaller

AB kaynakları, önceki gün başlayan İran nükleer başmüzakerecisi Ali Laricani ile AB yetlisi Javier Solana arasındaki görüşmelerin dün de sürdüğünü ifade ederek, “İran’ın kısıtlı bir şekilde uranyum zenginleştirme çalışma yapabileceğini” belirttiler.

Paylaş

AB kaynakları, önceki gün başlayan İran nükleer başmüzakerecisi Ali Laricani ile AB yetlisi Javier Solana arasındaki görüşmelerin dün de sürdüğünü ifade ederek, “İran’ın kısıtlı bir şekilde uranyum zenginleştirme çalışma yapabileceğini” belirttiler. Ancak, Ankara temaslarından somut bir sonuç çıkması olasılığı ise düşük.
AB’nin, İran’a açık kapı bırakması, müzakere yolunun süreceği anlamına geliyor. BM Güvenlik Konseyi’nin kararına göre, İran ile müzakere için Tahran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini son vermesi gerekiyor. Fakat İran ise, bunu kabul etmiyor.
Gül de katıldı
Ankara’daki toplantıda bir araya gelen İran’ın nükleer müzakerecisi Ali Laricani ile Avrupa Birliği’nin Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Javier Solana temaslarının olumlu geçtiğini açıkladı. Taraflar arasındaki “ilk yüz yüze görüşmeye” Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de katıldı. Dün sabahki görüşmede Laricani ve Solana ile bir araya gelen Gül görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yaptı.
Solana, “Dün (Önceki gün) iyi bir toplantı yaptık. Tabii ki bir mucize gerçekleşmedi ama ilerlemelerimiz devam ediyor. Bugün kalan zamanda da aynı başladığımız yönde ilerleyeceğimize inanıyorum” dedi. “Ankara’dan ayrılmadan önce bir sonraki görüşme turuyla ilgi hazırlıklarımızı da yapacağız. Buradaki atmosfer çok olumlu” diyen Solana, İran ile AB arasında müzakerelerin resmen başlayıp başlamadığının sorulması üzerine ise, “Bu resmi bir müzakere değildir, bu yolda hazırlık babında çalışmaları içeren görüşmelerdir” dedi.
Müzakere vurgusu
Solana’nın ardından sözü alan İran nükleer başmüzakerecisi Laricani de, “Görüş farklılıklarımız olmasaydı burada olmazdık. En iyi yaklaşımın müzakere olduğunu düşünüyoruz. Herşeyin uluslararası hukuka dayalı olarak yapılması önemlidir” ifadesini kullandı. Laricani görüşmelerin devam ettiğini, ancak biraz daha zamana ihtiyaçlarının olduğunu da vurguladı.
Ali Laricani ile Javier Solana, dün Gül’ün yan sıra, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan ile de bir araya geldi.
Yeni reaktörler için ihale
Ankara’daki diplomasi trafiği sırasında İran yönetimi ise, Buşehr bölgesinde iki yeni nükleer reaktör inşa etmek üzere ihale açtığını duyurdu. İngiliz Financial Times gazetesinin Avrupa baskısına ilan veren İran yönetimi, Buşehr bölgesinde 1000 ila 1600 megavat gücünde iki nükleer reaktör inşa etmek istediğini, ihaleye girmek isteyen şirketlerin ihale için gerekli 15 bin avroluk teminatı Viyana’daki BA-CA bankasına yatırmalarını istedi.
İlgilenen şirketlerin tekliflerini de merkezi Viyana’da bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) nezdindeki İran Daimi Temsilciliğine verebilecekleri de bildirildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Filistin’den şartlı ateşkes taahütü

SONRAKİ HABER

Yuşçenko seçimleri erteledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...