27 Nisan 2007 00:00

Veto tehdidine rağmen çekilmeye onay

Amerikan Temsilciler Meclisi, Bush’un veto tehdidine rağmen ABD askerlerinin 1 Ekim’den itibaren Irak’tan çekilmesini öngören tasarıyı kabul etti. Askerlerin 1 Ekim 2007-31 Mart 2008 arasında Irak’tan çekilmesi takvime bağlandı.

Paylaş

Amerikan Temsilciler Meclisi, Bush’un veto tehdidine rağmen ABD askerlerinin 1 Ekim’den itibaren Irak’tan çekilmesini öngören tasarıyı kabul etti. Askerlerin 1 Ekim 2007-31 Mart 2008 arasında Irak’tan çekilmesi takvime bağlandı.
Bu arada, Amerikan basın kuruluşlarınca yapılan bir araştırma ise, ABD vatandaşlarının büyük bir bölümünün, Irak’tan çekilme takvimi istediğini ortaya koydu.
Bütçe de onaylandı
Tasarı, 208’e karşı 218 oyla Meclis’ten geçti. Tasarıyla birlikte işgalde kullanılmak üzere 124 milyar dolarlık yeni bir fonun kullanılmasına izin verilse de, Irak’tan çekilme takvimi de ortaya konuldu.
Tasarı lehinde oy kullanan Demokratlar, askerlerin “net bir düşman ve net bir stratejinin olmadığı bir iç savaşa saplanıp kaldığını” dile getirdi. Cumhuriyetçiler ise, çekilme tarihini “teslim olma tarihi” olarak niteledi.
Temsilciler Meclisi’nden geçen yasa teklifinin kanunlaşması için yapılacak Senato oylamasının bugün yapılması bekleniyor.
Bush, Demokratların Irak için verilecek fonu, en geç 1 Ekim’den başlayarak 6 ay içinde ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi koşuluna bağlaması nedeniyle yasayı, veto edeceğini daha önce duyurmuştu.
Halk çekilme takvimi istiyor
Bu arada, Amerikan basın kuruluşları tarafından yapılan bir araştırma ise, ABD vatandaşlarının büyük bir bölümünün, Irak’tan çekilme takvimi istediğini ortaya koydu.
“Amerikalıların büyük bölümünün Irak’ta zaferin artık mümkün olmadığını düşündüklerini ve Amerikan birliklerinin çekilmesi için takvim belirlenmesini istediklerini” gözönüne seren ve NBC ile Wall Street Journal tarafından yapılan araştırmaya katılanların yüzde 56’sı Amerikan birliklerinin Irak’tan çekilmesi için takvim belirlenmesini isteyen Demokratları destekliyor. Araştırma sonucuna göre, halkın yüzde 55’i Irak’ta artık zaferin mümkün olmadığını düşünüyor. (DIŞ HABERLER)
BM’den K. Irak yönetimine tepki

Birleşmiş Milletler (BM), Irak’taki özerk Kürt yönetimini, Kuzey Irak’ta görev yapan gazetecilere baskı yapmakla suçladı. BM raporunda Irak hükümeti de sivil ölümleri gizlemekle itham edildi.
BM’nin Irak’taki yardım misyonunun insan hakları raporunda, Kuzey Irak’taki yolsuzlukları, temel hizmetlerin verilememesini ve kamuoyunu ilgilendiren konuları kaleme alan gazetecilerin baskılarla karşılaştığı ve gözaltına alındıkları vurgulandı. Rapora göre Irak’ta, Ocak-Mart ayları arasında gazetecilerin en çok gözaltına alındıkları bölge de Kuzey Irak oldu. Rapora göre, Kuzey Irak’ta yüzlerce kişi, mahkemeye çıkarılmadan uzun sürelerle gözaltında tutuldu.
Irak Sağlık Bakanlığı’nın sivil kayıplara ilişkin bilgi vermemesini eleştiren örgüt, Irak hükümetini ise şeffaf bir tutum izlemeye çağırdı. Bu arada ülkedeki dün gerçekleştirilen saldırılarda, yaklaşık 20 kişi yaşamını yitirdi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Tutsak avukatlarına yeni kısıtlama önerisi

SONRAKİ HABER

Filistin’den şartlı ateşkes taahütü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...