27 Nisan 2007 00:00

Tutsak avukatlarına yeni kısıtlama önerisi

ABD Adalet Bakanlığı, Küba’daki Guntanamo üssündeki tutsakların avukatlarına kısıtlama getirilmesi talebiyle, bir federal temyiz mahkemesine başvurdu. Yıllardır hiçbir yargılama olmaksızın ve sadece “terörist oldukları” iddiasıyla üste tutulan 385 tutsaktan 300’e yakını, 2004 yılında elde ettikleri hakla, avukatlarıyla görüşüyor.

Paylaş

ABD Adalet Bakanlığı, Küba’daki Guntanamo üssündeki tutsakların avukatlarına kısıtlama getirilmesi talebiyle, bir federal temyiz mahkemesine başvurdu.
Yıllardır hiçbir yargılama olmaksızın ve sadece “terörist oldukları” iddiasıyla üste tutulan 385 tutsaktan 300’e yakını, 2004 yılında elde ettikleri hakla, avukatlarıyla görüşüyor.
Ancak Adalet Bakanlığı, Columbia Bölge Temyiz Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda; avukatların üsse girişlerinin üç defayla sınırlanmasını, avukatların “gizli kanıtları” incelemelerinin engellenmesini ve avukatlarla tutsaklar arasındaki e-posta yazışmalarının askeri ve sivil istihbarat elemanlarınca okunmasını talep etti. Bakanlık, bu taleplerine gerekçe olarak ise, Guantanamo üssünde güvenliğin sağlanmasını gösterdi. Öne sürülen diğer gerekçe ise, avukatların Guantanamo ve müvekkileri hakkında basına bilgi vermeleri. Temyiz mahkemesinin 15 Mayıs günü karara bağlayacağı başvuru kabul edilirse, bir tutsak, avukat adayıyla yalnızca bir defa görüşebilecek. Dava süresince ise, sadece üç görüşme daha yapabilecek. Ayrıca, askeri avukatlar ve istihbaratçılar avukatıyla tutsak arasındaki yazışmaları okuyacak ve avukatlar, askeri yetkililerin uygun görmemesi halinde davayla ilgili “gizli kanıtları” inceleyemeyecek.
Amaç dünyadan koparmak
Guantanamo üssündeki tutsaklardan birinin avukatı olan Jonathan Hafetz, ABD yönetiminin amacının, avukatlarla tutsaklar arasındaki bağı koparmak ve basının Guantanamo’da olanları öğrenmesini engellemek olduğunu söyledi. Hafetz, böylece Guantanamo’nun 2004 yılı öncesindeki gibi “hukuki bir kara deliğe” dönüşeceğini belirtti.
2004 öncesinde üsteki tutsakların savaş esiri mi yoksa tutuklu mu oldukları belirlenemediği için, haklarında ne bir suçlama ne de kovuşturma yapılabildi. Avukatlar ayrıca, avukatların sorgucu veya istihbaratçı olduğundan kuşkulanan tutsakların, tek bir görüşmede bir avukatla anlaşmayacaklarına da dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kuzey Mogadişu ağır ateş altında

SONRAKİ HABER

Veto tehdidine rağmen çekilmeye onay

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa