27 Nisan 2007 00:00

Bölgede 1 Mayıs heyecanı

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları için bölge illerinde hazırlıklar sürüyor. Diyarbakır, Tunceli, Batman ve Hakkari gibi kentlerde miting için başvuru yapılırken diğer illerde, işyeri kutlamaları ve basın açıklamaları düzenlenecek.

Paylaş

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları için bölge illerinde hazırlıklar sürüyor. Diyarbakır, Tunceli, Batman ve Hakkari gibi kentlerde miting için başvuru yapılırken diğer illerde, işyeri kutlamaları ve basın açıklamaları düzenlenecek.
Diyarbakır’da 1 Mayıs Tertip Komitesi, İstasyon Meydanı’nda kutlama yapmak için valiliğe başvurdu. Valiliğin izin vermemesi halinde şehir merkezinde kitlesel basın açıklaması yapılacak.
Akyıl işçileri, 1 Mayıs’a aileleriyle birlikte kitlesel olarak katılacaklarını açıkladılar. Genel-İş’in örgütlü olduğu Kayapınar Belediyesi işçileri ise belediyede davul-zurnalı kutlama gerçekleştirecekler. Diyarbakır TEKEL Tütün İşleme ve İşletme Fabrikası işçileri de 1 Mayıs’ı işyerlerinde kutlayacak.
Yol-İş 1 No’lu Şube, mitinge izin verilmemesi halinde işyerinde kutlama yapacak.
Dev Sağlık-İş’te örgütlenen Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi işçileri de 1 Mayıs’ı işyerinde kutlayacak.
Akyıl işçileri ilk kez
Sendika ve toplusözleşme hakkı için 5 aydır grevde olan Akyıl işçileri, ilk kez 1 Mayıs kutlamalarına katılmanın heyecanını yaşıyor. Şimdiye kadar 1 Mayıs’a hiç katılmadığını söyleyen işçilerden Aziz Akyüz, “Sendikal mücadele başlayana kadar, çalıştığımız yerlerde işçi bilincimiz hemen hiç yoktu. Köle gibiydik. 1 Mayıs nedir bilmiyorduk. Şimdiye kadar da hiç katılmadık. Televizyondan takip ediyorduk mitingleri ama onlar da hep olaylı olarak gösterdikleri için tam nasıl bir şey olduğunu bilmiyoruz” diyor.
“Benim için 1 Mayıs, işçilerin birliği ve bayramı anlamına geliyor. İşçilerin de bir günü var yani” diyen Akyüz, işçilerin birliğinden yana.
Grevle gelen değişim
Sendikal mücadelenin ve grevin kendisi üzerinde büyük bir değişim yarattığını söyleyen Rabia Okçu adlı işçi ise “Bugüne kadar hiç katılmadım 1 Mayıs’a. Sadece bir işçi bayramı olduğunu biliyorum. Bu yıla kadar da 1 Mayıs’ta ne oluyor, ne yapıyorlar diye merak etmemiştim açıkçası” sözleriyle başlıyor konuşmasına.
Ancak bu yıl 1 Mayıs’a katılacaklarını belirten Okçu, sözlerine şöyle devam ediyor: “Ben iki yıl önceye kadar işçinin ne olduğunu bilmiyordum. Diğer işçilere, memurlara haksızlık yapıldığını görüyordum ama hiç o duruma geleceğimizi düşünmemiştim. Ama bugün sıra bana da geldi. Ama şimdi düşünüyorum da biz onların sesini hiç dinlemeye çalışmadık. Onlara yardım etmeyi düşünmedik. Oysa bize birçok sendikadan yardım yapılıyor. Bu bana, insanlığın ve dayanışmanın hâlâ yaşadığını gösterdi. Biz bu grevde, işçi olduğumuz için diğer işçilerin sorunlarına da duyarlı olmamız gerektiğini öğrendik. Bu nedenle 1 Mayıs’ta diğer işçilerle tanışmak, kaynaşmak ve birlik olmak için kutlamalara katılacağız.”
Rabia Okçu, 1 Mayıs’a ablası ve 7 yeğeniyle birlikte katılacağını da sözlerine ekliyor.
Hasan Aktaş adlı Akyıl işçisi de şimdiye kadar hiç 1 Mayıs kutlamasına katılmamış.
“İşçi bayramı olduğunu biliyorum. 1 Mayıs, işçilerin gövde gösterisi yaptığı bir gün” diyen Aktaş, bu yıl 1 Mayıs’a iş güvencesi, maaşların zamanında ödenmesi ve sosyal hakların tanınması talepleriyle katılacaklarını söylüyor ve ekliyor: “1 Mayıs’a da eşim ve 5 çocuğum ile birlikte katılacağım.”
Taşeron işçilerde kutlamak istiyor
Dev Sağlık-İş’te örgütlenen Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi işçileri, hafta içi olduğu için kent merkezindeki kutlamalara katılamayabileceklerini, ancak işyerinde 1 Mayıs kutlaması yapmak istediklerini söylediler.
İşçilerden Sedat Aydın, kısa bir sürede 750 işçinin sendikalaştığını hatırlatarak “Bu nedenle henüz hastane içinde örgütlenmemizi tamamlayabilmiş değiliz. Bu hafta 40-50 işçiden oluşacak temsilciler meclisi oluşturacağız. Bu çalışmaları tamamlamadığımız için tam anlamıyla 1 Mayıs’a hazırlanabilmiş değiliz. Ama işyerinde bir basın açıklaması yapmak istiyoruz” dedi. Aydın, “Örgütlenme çalışmamız tamamlandığında, hastane işçileri bölgede hem emek hem de demokrasi mücadelesinin önemli bir lokomotifi olacak. Emek ve demokrasi mücadelesini birleştiren bir rol oynayacağız. Bunun ilk adımı olarak da hastane bahçesinde, üniversitenin diğer bileşenleriyle 1 Mayıs’ı kutlamak istiyoruz” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)
TEKEL işçileri iş güvencesi ve demokrasi isteyecek

Diyarbakır TEKEL Tütün İşleme ve İşletme Fabrikası işçileri, kent merkezinde yapılacak eyleme katılmakla birlikte işyerinde de bir kutlama gerçekleştirecek. TEKEL işçilerinden Mehmet Kaplan, 1 Mayıs’ı tüm sendika konfederasyonlarının ortak ve birlikte kutlamasından yana.
Diyarbakırlı işçilerin, 1 Mayıs’ta alanlara çıkarak bölgede süren operasyonlara, çatışmalı ortama karşı çıkması ve barış taleplerini haykırması gerektiğini söyleyen Kaplan, “ Ne askerlerin ne de gençlerimizin ölmemesini istiyoruz. Bunu dile getirmeliyiz 1 Mayıs’ta” diyor.
Şeyhmus Uğur adlı işçisi de valiliğin, kutlamalar için şehir dışında bir alan göstermesi nedeniyle 1 Mayıs’ın Diyarbakır’da sönük geçtiğini söylüyor. 1 Mayıs’ta iş güvencesi ve demokrasi taleplerinin birleştirilmesi gerektiğini söyleyen Uğur, “Son süreçteki baskılara karşı DTP ve Emek Partisi gibi işçinin yanında olan partilerle birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Kürt kurumlarına ve basına yönelik baskılara karşı net bir tutum sergilemeliyiz 1 Mayıs’ta” diye konuştu.
Mehmet Aslanoğlu
ÖNCEKİ HABER

Her yerde kutlama yapılacak

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...