28 Nisan 2007 00:00

Gül için bastırdılar

Cumhurbaşkanlığı oylamasında 367 sayısını bulmak için yapılan milletvekili pazarlıklarına, medya son dakikaya kadar büyük ilgi gösterdi. Hükümete en yakın gazeteler ise, açıkça DYP ile ANAP’a baskı yaptı.

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı oylamasında 367 sayısını bulmak için yapılan milletvekili pazarlıklarına, medya son dakikaya kadar büyük ilgi gösterdi. Hükümete en yakın gazeteler ise, açıkça DYP ile ANAP’a baskı yaptı.
Yeni Şafak, Zaman gibi gazetelerin ortak yorumu “sınav” olduğu yönündeydi. Zaman “Meclis’te demokrasi sınavı” manşetini kullanırken, Yeni Şafak’ın “Sınav günü” sürmanşeti şöyle dedi: “CHP ve demokrasi dışı güçlerin 367 oyununa karşı Doğru Yol ve Anavatan milli iradeye saygı sınavı verecek”. Bugün’ün “Ya Meclis’e ya istifa” manşeti daha sertti. Gazete “Siyasi çıkarları uğruna Meclis’e girmeyip kriz üreten vekilleri halk ‘görev kaçağı’ ilan edecek” diye bir ifade kullandı. Vakit, her zamanki saldırgan üslubunu kullandı: “Sol’a kuyruk olanı halk siler”. Tercüman ise tam tersi bir yorumla, ANAP lideri Erkan Mumcu’ya oylamaya katılmama baskısı yaptı: “Mumcu sözünü tutacak mı?”
Diğer gazetelerde ise daha çok “pazar” benzetmesi tutuldu. Ankara’daki pazarlık çabaları, gazete manşetlerine şöyle yansıdı: “Vekil pazarı” (Akşam), “En karışık gün” (Hürriyet), “Köşk yolunda en kritik eşik” (Milliyet), “Ankara’da vekil avı” (Posta), “Böylesi görülmedi” (Sabah), “Uyumadılar” (Vatan). (MEDYA SERVİSİ)
Yeni komplo teorisi

Ertuğrul Özkök, Abdullah Gül’ü “devletin seçtiği” gibi ilginç bir iddiayı tartışmaya açtı.
Hürriyet genel yayın yönetmeni Özkök’ün dünkü yazısında, bir gün önce Bugün yazarı Nuh Gönültaş ile Zaman yazarı Tamer Korkmaz’ın köşelerinde yer verdikleri bir iddiayı yazdı. AKP’ye yakın olarak bilinen bu yazarlar, pazartesiyi salıya bağlayan gece, yani Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayını açıklamasından önceki saatlerde yaşanan bir olayı gündeme getirmişti. Buna göre, “Pazartesiyi salıya bağlayan gece, saat 01.30 ile 05.00 arasında “çok önemli bir devlet yetkilisi” Başbakan Erdoğan’ı ziyaret etmiş ve ona bazı “tavsiyelerde” bulunmuştu. Ziyarete gelen kişi, Erdoğan’a, “Hükümetin icraatını anlatmış. Ve bu süreçte yaşanan bir kısım gelişmelerin sadece AK Parti iktidarına bağlanamayacağını söylemiş. Ortadaki bir kısım başarıların, AK Parti’nin olduğu kadar devlet içinde yürüyen bir sürecin büyük katkısının olduğu başarılar olduğunu” söylemiş. Sıra cumhurbaşkanı adayının ismine geldiğinde, bu kişi “Abdullah Gül’ün doğru isim olacağını” belirtmiş. Karar da bu görüşmeden sonra verilmiş.”
Olayı çözemeyen Özkök, “Bu kesim komplo teorilerine pek düşkündür” dese de, temkinli davranmayı tercih etti.
ÖNCEKİ HABER

TGC Yönetim Kurulu seçimi yapıldı

SONRAKİ HABER

Ege kadın buluşması başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...