28 Nisan 2007 00:00

Almanya 1 Mayıs’a uyarı grevleriyle hazırlanıyor

İşçi ve emekçilerin uluslararası dayanışma, birlik ve mücadele günü 1 Mayıs için dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Almanya’da da hazırlıklar devam ediyor. 3.5 milyon metal işçisi 1 Mayıs’a “uyarı grevi”yle girmeye hazırlanıyor.

Paylaş

İşçi ve emekçilerin uluslararası dayanışma, birlik ve mücadele günü 1 Mayıs için dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Almanya’da da hazırlıklar devam ediyor. 3.5 milyon metal işçisi 1 Mayıs’a “uyarı grevi”yle girmeye hazırlanıyor.
Diğer taraftan irili ufaklı birçok işkolunda devam eden TİS görüşmelerinde ise uyarı grevleri başladı. Bunların arasında NGG’ye bağlı gıda işçileri, IG BCE’ye bağlı kağıt işçileri ve Ver.di sendikasına bağlı Telekom ve basım işkolu işçileri bulunuyor.
Birçok fabrikada işten atmalara karşı mücadele eden binlerce emekçi bu yıl, 1 Mayıs’a damgalarını vurmaya hazırlanıyorlar.
DGB’nin çağrısı
“Almanya Sendikalar Birliği”nin (DGB) merkezi mitingi ise, bu yıl Gelsenkirchen’de yapılacak. DGB’nin 1 Mayıs çağrısında, “Yaldızlı sözlere razı olmak niyetinde değiliz. Gelişmelerden hakkımız olan payı almak istiyoruz. Daha fazla sosyal güvence ve adil davranış istiyoruz. Uzun süredir işsiz olanlar, mesleki açıdan gelecek perspektifi olmayan yaşlılar, meslek eğitim yeri olmayan gençler ve genç aileler daha fazla destek görmelidir. Bu nedenlerle dayanışma çabalarımız yenilenmelidir” ifadeleri kullanıldı.
“Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu” da (DİDF), “Haklarımızı korumak, yeni haklar elde etmek ve işçilerin birliğini sağlamak için bütün işçi ve emekçileri 1 Mayıs günü alanlara çıkmaya çağırıyoruz” dedi. Almanya Göçmen Kadınlar Birliği ise, bütün kadınlara 1 Mayıs’a katılma çağrısı yaptı.
80 günde 50 şehir
Gıda İşçileri Sendikası (NGG) ve Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di), 1 Mayıs günü ciddi bir asgari ücret kampanyası başlatıyorlar. “Asgari ücret turu” adı altında düzenlenen kampanyayı sendikacılar, 3 Temmuz gününe kadar sürdürecekler. Böylece 80 günde 50 şehirde değişik etkinler düzenleyip emekçileri aydınlatma, en geniş kesimin desteğini almaya çalışacaklar.
Asgari ücret turunun en önemli özelliği ise hazırlanan sergi olacak. Karın tokluğuna çalışan 10-15 kişinin öykülerinin anlatıldığı serginin etrafında ise diğer etkinlikler düzenlenecek.
3 Mayıs günü Göttingen’e gelecek olan sendikacılar burada sinema çalışanlarının grev başlangıcına destek verecekler. 15 Mayıs günü ise ver.di Başkanı Frank Bsirke ile Yazar Günter Wallraf bir etkinliğe birlikte katılacaklar.
1 Mayıs günü Erfurt’ta Bsirske tarafında startı verilen “Asgari ücret turu” 3 Temmuz günü Berlin’de NGG Başkanı Franz-Josef Möllenberg’in katılacağı bir mitingle son bulacak. NGG ve ver.di sendikaları bütün vatandaşları gösteri ve etkinliklere katılmaya, bilgilenmeye ve destek vermeye davet ettiler. (Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de yaygın 1 Mayıs etkinlikleri

SONRAKİ HABER

ZEUS SUNAĞI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...