28 Nisan 2007 00:00

NATO’ya soğuk duş

Rusya’nın, füze kalkanı sistemine misilleme olarak “Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması” AKKA’dan ayrılma kararı, NATO’da soğuk duş etkisi yarattı.

Paylaş

Rusya’nın, füze kalkanı sistemine misilleme olarak “Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması” AKKA’dan ayrılma kararı, NATO’da soğuk duş etkisi yarattı. Son açıklamayla birlikte füze kalkanı sistemi nedeniyle gerilen Moskova ile Washington ilişkileri de yeni bir gerilim dönemine girdi.
Derin kaygı
Rusya, AKKA’dan kaynaklanan yükümlülüklerini askıya aldığını NATO’ya bildirdi. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile önceki gün NATO’ya üye ülkelerin dışişleri bakanları zirvesinin yapıldığı Norveç’in başkenti Oslo’da bir araya geldi. Scheffer’in açıklamasına göre Lavrov görüşmede, ülkesinin, “Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) kaynaklanan yükümlülüklerini askıya alma kararını” resmen bildirdi.
“Bu mesaj kaygıyla, derin bir kaygıyla, düş kırıklığıyla ve üzüntüyle karşılanmıştır” diyen Scheffer, “NATO müttefikleri, AKKA’ya büyük önem veriyor. İstanbul şartları uyarınca, bu kararı almak için birçok engel var” dedi.
ABD’yi etkilemiyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceki gün yaptığı son ulusa sesleniş konuşmasında, AKKA çerçevesindeki yükümlülüklerini askıya alacaklarını da açıklamıştı. Açıklama, ABD ve NATO’da yankı yaratırken, uzmanlar Putin’in açıklamasının, ABD’nin Doğu Avrupa’da kurma niyetinde olduğu ve Moskova’nın sert bir biçimde karşı çıktığı füze kalkanı sistemine misilleme olarak yorumlanmıştı.
Putin konuşmasında, AKKA aracılığıyla NATO’nun, Rusya üzerinde baskı kurduğunu ancak, Washington’ın askeri kararlarına ses etmediğini ima etmişti. Zira ABD’nin Polonya’ya ve Çek Cumhuriyeti’ne füze kalkanı yerleştirme planı, AKKA antlaşması çerçevesinde uygulanabilir değil. AKKA Antlaşması, konvansiyonel ağır silahların konuşlandırılmasını ve ülkeler arası hareketini sınırlandırıyor.
AKKA’nın hükümleri ABD, için bağlayıcı değil. Çünkü antlaşmanın 1999’da İstanbul’da “günün koşullarına göre” revize edilen hali Rusya tarafından onaylanmış olmasına rağmen, ABD ve diğer NATO ülkeleri tarafından onaylanmadı. NATO ülkeleri, İstanbul’da girilen taahhütlere uygun olarak Moskova birliklerini Gürcistan ve Moldova’dan çekmeden anlaşmayı imzalamayı reddediyor. Rusya ise kendi sınırları yakınlarındaki Amerikan askeri varlığını protesto etmek amacıyla birçok kez anlaşmadan çekilme tehdidinde bulunuyor.
Rice’ın tepkisi
AKKA’dan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeyi donduracağını açıklayan Rusya’ya ABD’den de tepki geldi.
NATO toplantısı için Oslo’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rice, Rusya’nın, AKKA çerçevesinde üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Rice, “Bunlar antlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerdir ve herkesin, antlaşmayla bağlı yükümlülüklerini yerine getirmesi beklenir” dedi. (DIŞ HABERLER)
NATO protestosunda 200 gözaltı

NATO Dışişleri Bakanları toplantısının yapıldığı Norveç’in başkenti Oslo’da polis, barikatları aşmaya çalışan göstericileri gözyaşartıcı gazla dağıttı. Toplantının başladığı ilk gün akşam saat 18.00’de Norveç Barış İnisiyatifi’nce düzenlenen protesto eylemine 1000’den fazla kişi katıldı. Eylemciler, NATO zirvesini ve NATO’yu protesto etti.
Olaysız sona eren bu eylemden sonra dağılmak istemeyen bir grup, Belediye Sarayı’na girmek istedi. Ancak grup polis engeliyle durduruldu. Toplanan grupla, polis arasında arbade yaşandı. Polis eylemcilerin, barikatlara taş attığını ve aşmaya çalıştığını bildirdi. Olayda yaralı olmadığı, ancak 200 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi. (Oslo/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bush fena sıkıştı

SONRAKİ HABER

İsviçre’de 1 Mayıs hazırlıkları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...