28 Nisan 2007 00:00

Golan’da Suriye ile savaşa hazırlık

Filistin’de yeni operasyonlara hazırlandığı bilinen İsrail ordusu, “olası Suriye saldırılarına karşı” bu ülkeden ilhak ettiği Golan Tepeleri’nde büyük bir askeri tatbikat yapıyor.

Paylaş

Filistin’de yeni operasyonlara hazırlandığı bilinen İsrail ordusu, “olası Suriye saldırılarına karşı” bu ülkeden ilhak ettiği Golan Tepeleri’nde büyük bir askeri tatbikat yapıyor.
Önceki gün başlayan tatbikata ilişkin yapılan açıklamalarda, İsrailli komutanlar ve askeri istihbarat, “Suriye ile savaşın hiç olmadığı kadar yakın olduğu” yorumlarında bulunuyorlar.
‘Ani saldırı’ bekliyorlar
İsrailli sağcı gazete Jerusalem Post’un haberine göre, Golan Tepeleri’nde yapılan tatbikata yüzlerce asker ile tank, helikopter ve insansız uçaklar katılıyor. İsrail ordusunun, ülkenin kuzey bölgesinde “olası Suriye saldırılarına karşılık güvenlik önlemlerini en yüksek seviyeye çektiği” ifade edilirken, İsrailli komutanların, Suriye’den “ani bir saldırı bekledikleri” ifade ediliyor.
İsrailli aşırı sağcı uzmanlara göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Hizbullah’ın, Lübnan işgal girişimi sırasında, İsrail ordusu karşısındaki durumundan etkilenmiş durumda. Bu iddialara göre ayrıca, Suriye, Lübnan’da olduğu gibi, “bir-iki İsrail askerini kaçırabilir ya da sınıra uzun menzilli füzeler fırlatabilir.”
Suriye-İsrail sınırında bu gelişmeler yaşanırken, Filistin’de ise güvenlik güçleriyle silahlı Filistinli siviller arasında Gazze’nin güneyindeki bir sınır geçiş noktasında çıkan çatışmada en az bir Filistinli güvenlik görevlisinin öldüğü bildirildi.
Olmert’in zor haftası
Öte yandan İsrail’de ayrıca, Başbakan Ehud Olmert hükümetini, gelecek hafta başından itibaren çetin günler bekliyor.
Olmert hükümetinin, geçen yaz Hizbullah ile Lübnan’da yapılan savaşın başarısızlıklarını inceleyen Winograd Komisyonu’nun raporu, ilk bulgularıyla pazartesi günü kamuoyuna açıklanacak. Olmert, Savunma Bakanı Amir Peretz ve istifa eden Genelkurmay Başkanı Dan Halutz’a sert eleştiriler yöneltilmesi beklenirken, Kamu Denetçisi Micha Lindenstrauss’un, Olmert için Başsavcılığa, Olmert’in Sanayi ve Ticaret Bakanlığı döneminde, ihalelerde arkadaşlarına çıkar sağladığı şüpheleriyle ilgili adli soruşturma tavsiyesinde bulunması da gündemi iyice gerdi. İsrail gazeteleri ayrıca, manşetlerinde rapora büyük yer verirken, Yedioth Ahronot’ta yapılan değerlendirmede, “Şeytanlar önümüzdeki hafta dansa başlayacak” dedi.
Koalisyon derdi
Mayıs sonuna doğru toplanacak İşçi Partisi genel kurulunda başkanın kim olacağı da Olmert için ayrı handikap konusunu oluşturuyor. Olmert’in, Winograd raporundan çok, koalisyonu etkileyeceği düşünülen İşçi Partisi genel kuruluna önem verdiği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Petrol kontrolü Caracas’ın

SONRAKİ HABER

Lübnan’da şüpheli cinayetler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...