28 Nisan 2007 00:00

Maaşı 133 YTL cezası 3 bin

Maaşı 133 YTL olan malulen emekli Yaşar Sarı’dan devlet 3 bin YTL istiyor. Evli ve 2 çocuk babası olan Sarı, devletten aldığı maaşla geçinemeyince, vücudunun yüzde 60’ını kullanamaz halde olmasına rağmen çalışmak zorunda kaldı.

Paylaş

Maaşı 133 YTL olan malulen emekli Yaşar Sarı’dan devlet 3 bin YTL istiyor. Evli ve 2 çocuk babası olan Sarı, devletten aldığı maaşla geçinemeyince, vücudunun yüzde 60’ını kullanamaz halde olmasına rağmen çalışmak zorunda kaldı. Çalıştığı bir ay sigortalı gösterilince Sarı, 133 YTL ile geçinmeye pişman olduğu bir devlet baskısıyla karşı karşıya kaldı.
Tuzla Ahmet Yesevi mahallesinde oturan Yaşar Sarı, üç yıl önce vücudunun yüzde 60’ını kullanamadığı için devletten maaş almaya başladı. Üç ayda bir 250 YTL alan Sarının maaşı 2006 yılında 400 YTL oldu. İki çocuğu olan Sarı, geçinemediği için sakat sakat çalışmak zorunda kaldı. Kağıt ve hurda toplayarak geçimini sağlayan Sarı, altı ay önce bir arkadaşının yanında tersanede çalışmaya başladı. Sarının durumuna üzülen arkadaşı, tersanede kolay işler yapması için arkadaşını işe başlattı. Bir ay burada çalışan Sarı’ya tersane tarafından sigorta yapılınca, SSK tarafından maaşı hemen kesildi. Kendisinden 3 bin YTL ödemesi de istenen Sarı, o günden bu yana kağıt toplayarak kazandığı 250 YTL ile geçinmeye çalışıyor.
Çocukları tedavi olamıyor
Sarı’nın biri ilkokula diğeri liseye giden iki çocuğu var. İlkokula giden kızının idrar yolları iltihaplanmış. Liseye giden oğlunun ise burnunda kemik olduğu için uyurken nefes almakta zorluk çekiyor. Parası olmadığı için çocuklarını tedavi ettiremeyen Sarı’ya yeşil kart dahi verilmemiş. Günlerce evraklarını hazırladıktan sonra yeşil kartta başvuran Sarı’nın talebi abisin evinde oturduğu için geri çevrilmiş. Sarı, kimsenin kendisine nasıl geçindiğini sormadığını iade anlatıyor. “Evine nasıl ekmek alıyorsun, 250 YTL sana yetiyor mu?” diye kimse sormadı. Sadece yeşil kart vermeyeceklerini söylediler” diye anlatıyor. Çocuklarının durumunu gördükçe ağladığını anlatan Sarı, ne yapacağını bilemediğini söylüyor.
Devlet sahip çıksın
Emekli olmadan önce İş-Kur vasıtasıyla iş başvurusunda bulunan Sarı, gönderildiği yerlerle görüşmeye gidince işe alınmamış ya da yapamayacağı işleri yapması istemiş. Ayakta sürekli duramayan Sarı, kabul edildiği bir fabrikadan ise bir ay sonra atılmış. Çalışabileceği bir iş olsa çalışacağını belirten Sarı, “Ben çalışıp çocuklarıma bakmak istiyorum, onların da benim gibi yoksul olmasını istemiyorum” diyor.
Maaşı kesildikten sonra kaymakamlığa, çalışma müdürlüğüne, maliyeye gittiğini anlatan Sarı, hiçbir yetkilinin kendisiyle görüşmeğini ifade etti. Kendisine “Çalışmadan önce düşünseydin” dendiğini anlatan Sarı, “Nasıl yapacağımı anlatsınlar, onlar ayda 400 ytl ye geçinsinler parayı istemeyeceğim, oturduğum yeri de onlara bağışlayacağım“ diye konuşuyor. “Devlet gelsin halimi görsün ondan sonra karar versin. Her şey iyiye gidiyor diyorlar. Bende iyi giden şeyleri görmek istiyorum” diyen Sarı, devletin kendisine sahip çıkmasını istiyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Tekstil işçileri AKP’ye isyan etti!

SONRAKİ HABER

Petrol kontrolü Caracas’ın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa