28 Nisan 2007 00:00

Tekstil işçileri AKP’ye isyan etti!

Türk-İş’e bağlı Türkiye Tekstil Örme Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) 17’nci Genel Kurulu oldukça hareketli başladı.

Paylaş

Türk-İş’e bağlı Türkiye Tekstil Örme Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) 17’nci Genel Kurulu oldukça hareketli başladı. TEKSİF Başkanı Zeki Polat aday olmayacağını açıklarken, son konuşmasında açıkça özelleştirmeyi savundu. Tekstil işçilerinin sorunları dışında her konu gündeme gelirken, tekstil işçileri AKP’li milletvekili Hüseyin Tanrıverdi’ye ve AKP’ye tepkilerini dile getirdi.
Çalışma Bakanlığı istatistiklerine göre 330 bin 399 üye ile en çok üyeye sahip sendika konumunda olan TEKSİF’in 3 gün sürecek olan genel kurulu dün Dedeman Oteli’nde başladı.
TEKSİF Genel Başkanı Zeki Polat açılış konuşmasında tekstil sektöründe yaşanan sorunlarını anlatırken, tekstil işçilerinin sorunlarına değinmedi. Polat, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in patronları Mısır’da yatırım yapmaya teşvik etmesini eleştirdi. Polat, tekstil sektöründeki kayıt dışılığa son verilmesini ve yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.
Sümerbank özelleştirmesi ile Karayolları arazilerinin satılmasını kıyaslayan Polat, “Sümerbank’ın ucuza gittiğini” ima etti. Polat’ın “Özelleştirme yapın ama değerinde yapın, hakkını verin” sözleri dikkat çekti. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ise, İşsizlik Sigortası Fonu yada kıdem tazminatlarına dokunulması durumunda genel grev kararını yaşama geçireceklerini söyledi.
Selvi ile Kılıç atıştı
Kılıç’ın konuşmasının ardından CHP ve AKP’li milletvekillerinin gövde gösterisi başladı. Uzun bir konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi AKP hükümetini eleştirdi. Eleştiri oklarını sendikalara da yönelten Selvi, Hak-İş’in “hükümetin arka bahçesi haline geldiğini”, DİSK’in “işçisini bırakıp başka işlerle uğraştığını”, Türk-İş’in “laf sattığını” savundu. Türk-İş’in 14 Nisan mitingine katılmamasını eleştiren Selvi, eski Türk-İş başkanlarının Salih Kılıç’tan daha aktif olduğunu ve “Ankara’da Türk-İş var” sözünün geçerliliğini yitirdiğini iddia etti. Selvi’nin Türk-İş’i eleştirmesi üzerine divandan “konuşmanızı bitirin” uyarısı geldi. Türk-İş Başkanı Kılıç Selvi’ye, “İş güvencesinden de biz sizi tanıyoruz. Laf yapmıyoruz, sendikacılık yapıyoruz. Herkes muhalefetini iyi yapsın. 14 Nisan’da üyelerimizi serbest bıraktık. Mitinge üyeler de sendikalar da katıldı” yanıtını verdi.
Meclis’teki gerginlik kongreye yansıdı
AKP Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi’nin konuşması sırasında gerginlik daha da tırmandı. Tanrıverdi ile genel kurulu izleyen CHP’li milletvekilleri arasında sık sık sözlü atışmalar ve karşılıklı konuşmalar yaşandı. Tanrıverdi’nin AKP hükümeti savunması üzerine tekstil işçisi delegeler Tanrıverdi’yi protesto etti. Sık sık ayağa kalkarak Tanrıverdi’ye ve AKP’ye tepki gösteren, Tanrıverdi’nin konuşmasını alkışlarla kesen işçiler, “İş güvencesini 10 işçiden 30 işçiye siz çıkardınız. Memleketi sattınız. Biz haklarımızı mücadele ederek aldık. Kıdem tazminatına dokundurtmayız.” dediler.
Tanrıverdi, “Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarında biriken paraların kendisinin devreye girmesi üzerine hak sahiplerine ödeneceğini” iddia ederken, “sosyal taraflar arasında uzlaşma sağlanmadığı sürece kıdem tazminatı ile ilgili bir düzenleme yapmayacakları” sözünü verdi.
Polat çekiliyor
TEKSİF’te 3 senesi şube başkanlığı, 16 senesi genel sekreterlik, 12 senesi de genel başkanlık olmak üzere 31 yıldır yöneticilik yapan TEKSİF Başkanı Polat, aday olmayacağını açıkladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Polat, “Seçim kaybetmeden çekilelim, gençlerin önünü açalım istedik” dedi. Yarın yapılacak seçimlerle sona erecek genel kurulda TEKSİF Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Irgat’ın başkanlığında bir listenin çıkması bekleniyor. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

KESK’liler kendilerini ihbar ediyor

SONRAKİ HABER

Maaşı 133 YTL cezası 3 bin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...