28 Nisan 2007 00:00

‘Gıda Yasası ortak görüşlerle oluşturulmalı’

Hazırlanmakta olan Gıda Yasası’nın meslek örgütlerinden görüş alınarak hazırlanması gerektiği bildirdi.

Paylaş

Hazırlanmakta olan Gıda Yasası’nın meslek örgütlerinden görüş alınarak hazırlanması gerektiği bildirdi.
TMMOB’a bağlı Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçük ve Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Günaydın tarafından yapılan yazılı açıklamada hazırlanmakta olan yasa eleştirildi.
Oda başkanları dün yaptıkları yazılı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesi ile ilgili olarak 5 Haziran 2004’te yayınlanan yasanın ne AB, ne de ülke gerçeklerine uymadığı hatırlatıldı. Yasanın yetersiz, yetkiyi dağıtan ve gıda denetimini özelleştirmeye götüren niteliğinden dolayı, bakanlığın, odalar tarafından uyarılması üzerine, yasanın değiştirilmesi çalışmalarına başlandığı belirtildi.
Açıklamada, yasanın, Gıda Kanunu, Yem Kanunu, Gıda Hijyeni ile Gıda ve Yemin Resmi Kontrolleri Kanunu ve Veteriner Hizmetleri Kanunu olarak dörde bölündüğü, ancak dört kanun tasarısının bir bütünün parçaları olmaktan uzak, çelişen, çakışan ve kargaşa yaratan hükümlerle dolu olduğu aktarıldı. AB ile uyum çerçevesinde hazırlanan dört yasanın AB ile de uyumlu olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “AB sistemini yakınsayan, gelişmiş ülkelerin bu konudaki deneyimlerini ve dünyadaki bilimsel gelişmeleri göz ardı etmeyen; ancak mutlaka kendi yapımızı çok iyi tanıyıp değerlendirerek oluşturulan uzun vadeli stratejiler gerekmektedir” denildi.
Açıklamada, gıda güvenliği sisteminin tek merkezden izlenmesi ve gerektiğinde tüketici ve üreticinin uyarılabilmesi için yasal altyapı çalışmalarının başlatılması gerektiği, bu yüzden teknik kriterler içeren mevzuatın konuyla ilgili meslek örgütlerine danışılarak düzenlemesi istendi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Şovenizme karşı 1 Mayıs’ta alana

SONRAKİ HABER

Don kayısı üreticisini yaktı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...