28 Nisan 2007 00:00

Tekstil işçileri Çağlayan’da kutlayacak

İş güvencesiz, sigortasız, sendikasız, kayıt dışı, ağır çalışma koşullarının hüküm sürdüğü Çağlayan’daki tekstil işçileri 1 Mayıs’ı kutlamaya hazırlanıyor.

Paylaş

İş güvencesiz, sigortasız, sendikasız, kayıt dışı, ağır çalışma koşullarının hüküm sürdüğü Çağlayan’daki tekstil işçileri 1 Mayıs’ı kutlamaya hazırlanıyor. 2006 1 Mayıs’ını 200 işçinin katılımı ile kutlayan tekstil işçileri, bu yıl koşullarının geçen yıla göre daha ağırlaştığını, bu nedenle daha kitlesel kutlayacaklarını ifade ettiler. Küçük bir atölyede çalışan Gülistan Laçin, geçen yıl yapılan kutlamaya katıldığını ifade etti. 1 Mayıs’ın hafta içine denk gelmesinden dolayı alana gidemeyeceklerini anlatan Laçin, bu nedenle yine Çağlayan’da kutlama yapacaklarını dile getirdi.
Resmi tatil ilan edilmeli
1 Mayıs’ın resmi tatil günü olmasını isteyen Laçin, bütün işçilerin bir araya gelmesi için bunun önemli olduğunu kaydetti. Geçen yılki talepleri ile bugünkü talepleri arasında olumlu yönde bir değişiklik olmadığını belirten Laçin, “Aslında koşullar daha da ağırlaşmış durumda. Çünkü ücretlerde artış olmamasına karşı her şeye zam geliyor. Evimize son iki aydır doğru dürüst sebze-meyve girmiyor. Çünkü çok pahalı” diye konuştu. 1 Mayıs mitingine çalıştıkları için katılamayacaklarına dikkat çeken Laçin, kutlamayı Çağlayan’da yapacaklarını, geçen yıla göre daha çok işçinin katılacağını söyledi. Laçin, “Çünkü işçilerin durumu daha kötü ve herkes bıkmış artık bu durumdan. Ancak sürekli çalıştıkları için açığa veremiyorlar kendilerini. İşçilerin yüzde 90’nın fazlası mesai ücretini zamanında alamıyor. Hepsi eksik para alıyor. Her akşam sekize kadar mesaiye kalıyoruz. Bazen on bire kadar da oluyor. Cumartesileri normalde çalışılmıyor. Ancak her cumartesi sabah sekiz buçuktan akşam beşe kadar mesai var” diye konuştu.
Örgütlenme için vesile olsun
10 yıldır Çağlayan’da tekstil atölyelerinde çalışan Mehmet Duran, arkadaşlarının önerisi ile geçen 1 Mayıs’ı Çağlayan’da kutladıklarını, ilk kez 200 işçinin katıldığını, bu yıl da kutlama yapacaklarını kaydetti. “Geçen yıl yoğun mesailerin kalkması, dolgun ücret, sigorta, mesai ücretlerinin zamanında ve tam ödenmesi ama birinci talebimiz bir türlü ödenmeyen fazla mesai ücretlerimizdi. Bu yıl da değişen bir şey yok” diyen Duran, sigorta ve ücret sorununun değişmediğini bu nedenle bu yılki 1 Mayıs’ta bunları talep edeceklerini dile getirdi. 1 Mayıs’a dönük çalışmaların hızlandığını kaydeden Duran, bu yıl 1 Mayıs kutlaması için el ilanları, duvar gazeteleri, afişler ve toplantılar yaptıklarını söyledi.
1 Mayıs’ın Çağlayan’daki tekstil işçilerinin örgütlenmesi için vesile olmasını isteyen Duran, sendikaların da bu alanlara girip, işçilerin çalışma koşullarını düzeltmek için mücadele etmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Örgütsüz işçi bilmiyor

SONRAKİ HABER

İşyeri temsilcileri bölünmeden rahatsız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...