28 Nisan 2007 00:00

Cumhurbaşkanlığı ‘karakolluk’ oldu

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu Meclis Genel Kurulu’nda yapılırken, seçime tek aday olarak giren Abdullah Gül 357 oy aldı.

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu Meclis Genel Kurulu’nda yapılırken, seçime tek aday olarak giren Abdullah Gül 357 oy aldı.
Genel Kurul dün saat 15.00’de Meclis Başkanı Bülent Arınç başkanlığında toplandı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol’un da katıldığı oturumda Arınç, “toplantı yeter sayısı vardır, gündeme geçiyorum” diyerek toplantıyı açtı. Anadol itiraz ederek, yoklama yapılmasını istedi. Toplantı yeter sayısı için 367 sayısının zorunlu olduğunu belirten Anadol, usül tartışması açtı.
Kürsüye çıkan Anadol, 367 olmadan her türlü oylamanın geçersiz sayıldığını söyledi. Çoğunluğun olup olmamasının göz kararı ile değil, elektronik oylama ile belirlenmesini isteyen Anadol, uyarılarının dikkate alınmaması halinde gidecekleri yerin Anayasa Mahkemesi olduğunu söyledi. Anadol, “sizi tarihi sorumluluğunuzla baş başa bırakıyoruz” dedi. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin de geçmiş tutanaklardan örnek vererek Anadol’un 367 isteğine karşı çıktı.
Konuşmaların ardından Arınç, Anadol’a “yoklama istiyorsanız 20 arkadaşınız burada olsun” çağrısında bulundu. Kendi tutumunun doğru olduğunu savunan ve bunu Genel Kurul’a da onaylatan Arınç daha sonra seçimlere geçti. Gül’ün adaylığı için 8 ayrı önerge okunurken, AKP’li Ersönmez Yarbay adaylıktan çekilme dilekçesi verdi.
AKP fire verdi
İlk turda AKP bir fire verdi, Afyon Milletvekili İbrahim Hakkı Aşgar Genel Kurul’a katılmadı. DYP’li Ümmet Kandoğan ve Mehmet Eraslan oylamaya katıldılar. Bağımsız milletvekillerinden Süleyman Bölünmez, Fuat Geçen, Göksal Küçükali, Ülkü Gökalp Güney ve AKP’den istifa eden Hamza Albayrak oylamaya katıldı. CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan’ın da katıldığı oylamada, 10 milletvekilinin katılacağı söylenen ANAP’tan sadece Miraç Akdoğan ile Hasan Özyer geldi.
DYP ve CHP, Genel Kurula katılan milletvekilleri haklarında inceleme başlattı.
368 iddiası
Oylamaya geçilmesi sırasında CHP’li Katip üye Ahmet Küçük’ün tasnife müdahale etmek, tasnif komisyonunun yanında bulunmak istemesi tartışma yarattı. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin salona giren tüm milletvekillerinin tespit edilerek, katılanlar arasına eklenmesini istedi. Tartışma Küçük’ün salondan çıkmasıyla sona ererken, 7 CHP’li milletvekilinin bu şekilde Genel Kurul’a katıldığını öne süren Arınç, bu durumun tutanakla saptandığını ve 368 kişinin oturuma girdiğini iddia etti.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur sonucuna göre Gül 357 oy aldı. 361 milletvekilinin oy kullandığı oylamada 3 geçersiz, 1 de boş oy çıktı. Arınç, oylama sonucu üzerine TBMM’yi 2 Mayıs Çarşamba günü ikinci tur oylaması için oturuma çağırdı.
Gözler mahkemede
Genel Kurul’u Meclis’teki odasından milletvekilleriyle birlikte izleyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 134 milletvekilinin imzaladığı başvuru dilekçesinin Anayasa Mahkemesi’ne iletileceğini söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz da, TBMM Başkanı Arınç’ın, Genel Kurulu açmak için 367 milletvekili sayısını araması gerektiğini, ancak bunu yapmayarak bir İçtüzük değişikliği yaptığını savunarak, dilekçelerinin esasının bu sava dayandığını kaydetti.
Anayasa Mahkemesi üyeleri arasında çoğunluğu Cumhurbaşkanı Sezer’in atadığı üyeler oluşturuyor. Anayasa Mahkemesi’nin başvuruya pazartesi ya da salı günü yanıt vermesi bekleniyor. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

367 için çirkin pazarlıklar

SONRAKİ HABER

üçlemeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...