28 Nisan 2007 00:00

Küresel ısınma kapitalizmin ‘armağanı’

Çernobil faciasının yıldönümünde Ankara İstanbul ve Sinop’ta eylem yapan nükleer karşıtları, Sinop ve Akkuyu’da nükleer santral kurulması planını protesto ettiler. Nükleer karşıtları “Sinop-Akkuyu Çernobil olmayacak” dediler.

Paylaş

Çernobil faciasının yıldönümünde Ankara İstanbul ve Sinop’ta eylem yapan nükleer karşıtları, Sinop ve Akkuyu’da nükleer santral kurulması planını protesto ettiler. Nükleer karşıtları “Sinop-Akkuyu Çernobil olmayacak” dediler.
26 Nisan 1986’da Çernobil’de meydana gelen nükleer facianın 21’inci yıldönümünde Ankara’da da “nükleere hayır” sesleri yükseldi. Nükleer Karşıtı Platform ve Küresel Eylem Grubu’nun çağrısıyla önceki akşam Kızılay Postanesi önünde toplanan yaklaşık yüz kişi, “Doğanın maliyeti sıfır değildir, nükleer santrala hayır” yazılı bir pankart açarak Yüksel Caddesi’ne yürüdü. Yürüyüşe katılanların çoğunluğunu gençler oluşturdu.
“Nükleere inat yaşasın hayat”, “Güneş rüzgar bize yeter”, “Akkuyu Çernobil olmayacak”, “Sinop Çernobil olmayacak” sloganlarını atan nükleer karşıtları, “Nükleer santrala geçit yok” ve “Her yer Sinop, hepimiz Sinopluyuz” yazılı dövizler taşıdılar. Küresel ısınma sorununa da dikkat çeken antinükleerciler, “Kapitalizmin armağanı küresel ısınma” mesajını verdiler. Bir kadın eylemci elinde tuttuğu “rüzgar gülü” ile nükleer santral yerine rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye sokulması gerektiğine işaret etti.
Yüksel Caddesi’nde grup adına bir açıklama yapan Nükleer Karşıtı Platform Yürütme Kurulu Üyesi Senem Yardımcı, Çernobil faciasının etkilerinin hâlâ sürdüğünü ifade etti. Yardımcı, “Bu felaketin etkisi kuşaktan kuşağa, günden güne katlanarak artıyor. İnsanların geleceklerinden duydukları kaygıyla büyüyorlar. Hikayeler hep hüzünle dolu. Kansere yakalananlar, hastane kapılarında geçen ömürler, sakat kalmış çocuklar, kül altında kalan bir yaşam. İşte Çernobil sonrası 21 yılın öyküsü” dedi. Bu duruma rağmen hükümetin nükleer santral kurma macerasını yeniden canlandırdığını belirten Yardımcı, “nükleer santral kurma” planından vazgeçilmesini istedi.
Eylemde kanserden yaşamını yitiren Kazım Koyuncu ile geçtiğimiz yıl Sinop’ta yapılan nükleer karşıtı kampta Karadeniz’in hırçın dalgalarına kapılan Soner Balta, Ömer Balta ile Güneş Korkmaz da unutulmadı. Kazım Koyuncu’nun şarkılarının söylendiği eylem Grup Günyüzü’nün verdiği küçük bir konser ile son buldu.
Çernobil’i unutma, unutturma
Çernobil faciasının 21. yıldönümü nedeniyle Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, “Nükleer istemiyoruz” yazılı pankartla Taksim’e kadar yürüyerek nükleer santralları protesto ettiler. “Nükleer santrale hayır”, “Kyoto’yu imzala” dövizlerini açan NKP üyeleri, “Nükleere enerjiye hayır” yazan önlükler giydiler. Önceki akşam yapılan yürüyüşte “Çernobil’i unutma unutturma”, “Kazım’ın katili nükleer lobisi”, “Nükleer sizin Sinop bizim” şeklinde sloganlar atıldı.
NKP üyeleri adına açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erol Celepsoy, nükleer santralların siyasi bir tercih olduğunu belirterek, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini vurguladı. (Ankara-İstanbul/EVRENSEL)
‘Çernobil bir daha asla!’

Sinop’ta siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinden oluşan Sinop Nükleer Karşıtı Platform, enerji bakımından yenilenebilir enerji kaynaklarımız varken hükümetin nükleer santralı tercih etmesini protesto etti.
Nükleer Karşıtı Platform, nükleer santral girişimini protesto etmek amacıyla ‘Çernobil bir daha asla!’ başlıklı bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına 500’e yakın kişi katıldı. Açıklamayı okuyan Nükleer Karşıtı Platform sözcüsü Av. Yalçın Oğuz, Çernobil faciasının tarihte görülmüş en büyük facialardan biri olduğunu söyledi. Oğuz, “Ülkemizi yönetenlerin bu facianın büyüklüğünü ve verdiği zararları görmezlikten gelmekte, bunun için gereken bilimsel araştırmaları yapmayarak gerçeği ortaya çıkartmaktan kaçınmaktadırlar” dedi.
Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji ihtiyacı iki misli karşılayabileceğini durumda olduğunu ifade eden Oğuz, AKP’nin nükleer santrala yönelmesini protesto etti.
Enerjide özelleştirme politikalarından ve özelleştirmeden vazgeçilmesini isteyen Oğuz, “Nükleer santral belasından kurtulmak için en güzel çarenin ülkede AKP ve benzeri zihniyetlerin sandığa gömülmesidir” dedi. (Sinop/EVRENSEL)
Mitinge çağrı

Türkiye Yeşilleri “Türkiye Kyoto’yu imzala” başlıklı kampanyasının ardından aynı taleplerle bugün Kadıköy’de yapılacak mitinge ilişkin Taksim Gezi Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamayı yapan, Türkiye Yeşilleri İklim Değişikliği ve Küresel Ekoloji Sözcüsü Dr. Ümit Şahin, “Türkiye Kyoto’yu imzala!” kampanyası bitiminde toplanan 168 bin 498 imzanın 17 cilt halinde TBMM Küresel Isınma Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Kayseri Milletvekili Adem Baştürk’e verilerek TBMM Başkanlığı’na iletileceğini belirtti. ‘Nükleer enerji istemiyoruz’ demek için Kadıköy Meydanı’nda yapılacak mitingde olacaklarını söyleyen Şahin, saat 12.00’de Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanacaklarını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Önlem alınmadığı için binalar çöküyor

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...