28 Nisan 2007 00:00

Önlem alınmadığı için binalar çöküyor

Bahçelievler’de önceki gün çöken binanın enkaz kaldırma çalışması devam ediyor. Mahmutbey Caddesi 7. Sokak üzerindeki 6 katlı binada sabah saatlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bahçelievler Belediyesine ait ekiplerce başlatılan enkaz kaldırma çalışması sürüyor.

Paylaş

Bahçelievler’de önceki gün çöken binanın enkaz kaldırma çalışması devam ediyor. Mahmutbey Caddesi 7. Sokak üzerindeki 6 katlı binada sabah saatlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bahçelievler Belediyesine ait ekiplerce başlatılan enkaz kaldırma çalışması sürüyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi görevlileri de incelemek üzere enkazdan çeşitli numuneler aldı. Belediye yetkilileri, müteahhit Halil Koçbıyıkoğlu’ndan hâlâ haber alınamadığını kaydettiler.
Öte yandan, çöken binayla ilgili görevlendirilen adli bilirkişi Bülent Gönen, projeleri inceledikten sonra raporunu hazırlayacağını söyledi. Gönen, “İlk izlenimim, deprem yönetmeliğinden önce yapılan diğer binalar gibi temeli zayıf, beton kalitesi oldukça kötü. Betonda midye kabukları vardı. İstanbul’da deprem yönetmeliğinden önce yapılan binaların geneli böyle. Bir hafriyat çalışması nedeniyle bir binanın çökmüş olmasından dehşete düştüm” diye konuştu.
Gün boyu enkaz kaldırma çalışmalarını izleyen çöken binanın sakinlerine, öğle saatlerinde Bahçelievler Belediyesi tarafından yemek dağıtıldı. Geceyi akrabalarının yanında geçirdiğini belirten binanın yöneticisi Atakan Çelik, binanın sağlam olduğunu, her yıl kontrol ettirdiklerini söyledi.
Hafriyat çalışması öncesinde yapılan yıkımda da müteahhidi önlem alması konusunda uyardıklarını belirten Çelik, şunları kaydetti: “Hafriyat yapılırken de tekrar uyardık. Ancak bize ‘yıllardır müteahhitlik yapıyoruz, biz acemi değiliz’ yanıtını verdiler. Acemice herkesin eline müteahhitlik belgesi veriliyor. 10 yıldır binada yaşayan Ayşe Gündoğdu da olay öncesi zilleri çalınarak aşağıya çağrıldıklarını anlatarak, “İndikten yarım saat sonra bina yıkıldı. Varımızı yoğumuzu kaybettik. Akrabalarımızın yanında kalıyoruz. Üstümüzü başımızı bile komşularımız verdi” diye konuştu.
Çöken binanın hemen yanındaki Öztürk Apartmanı’nda oturan Turgay Şirket, hafriyat çalışmasının başladığı andan itibaren komşu binalarda sarsıntılar yaşandığını söyledi. Çöken binada oturan Erdal Turgal da iş makinesinin kolonlara zarar vermesi dolayısıyla olayın yaşandığını aktardı.
İnşaat çalışmalarında iş, işçi ve çevre güvenliğinin yeterince alınmadığına vurgu yapan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, projelerin kurallara uygun yapılmaması gibi yapılan projelerin de yerinde doğru biçimde uygulanmadığına dikkat çekti. İnşaat alanında da önemli sistemsel sorunlar yaşandığını söyleyen Gökçe, yapı üretim sisteminde yaşanan önemli sıkıntılar nedeniyle bu tür kazaların yaşandığını vurguladı. Gökçe, “Eğer hafriyat çalışması yapılacak ve yanındaki binanın temelinin altına inilecekse buna uygun önlemler alınması gerekiyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Belediyeler görevlerini yapmıyor

Binanın çökme nedeninin iş makinesi operatörü olduğunu ifade eden TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Tayfun Kahraman, belediyelerin üstlerine düşen görevleri yapmamasından kaynaklı bu tür kazaların yaşandığını dile getirdi. Kadir Topbaş’ın olayın ardından yaptığı açıklamalara da tepki gösteren Kahraman, meslek odaları olarak gerekli eğitimleri yaptıklarını vurguladı. Hükümetin bu eğitimlerin verilmesini ve oda çalışmalarını engellemek istediğin söyleyen Kahraman, “eğitimlerimi engelliyorlar ve doğruları söyleyince her şeye burnumuzu sokmakla itham ediyorlar, belediyenin bu tür açıklamaları ne kadar çaresiz duruma düştüğünün göstergesidir” dedi.
‘Kadir Topbaş, yıkılan binaların hesabını vermeli’

İnşaat Mühendisleri Odası, Bahçelievler’de binanın yıkılmasının ardından Topbaş’ın söylediklerinin, “Bu, suçu başkalarının üstüne yıkarak sorumluluktan kurtulma gayretinden başka bir şey olmadığı” yanıtını verdi.
Oda tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Topbaş’ın, “Mimar ve mühendis odaları, başka şeylerle uğraşacaklarına, teknik ekiplerinin ve mensuplarının yapılara nasıl proje yaptıklarını takip etmeleri lazım” sözleri hatırlatılarak, bu açıklamayı büyük bir şaşkınlıkla karşıladıkları belirtildi. Açıklamada, Topbaş’a, “kendisinin belediye başkanı olduğu ve olayın nedeni olarak ileri sürdüğü proje ve yapı denetim mekanizmasının başında bulunduğu” anımsatılarak, “İstanbul gibi deprem atlatmış, olası bir deprem halinde büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacak kentte yapılması gerekenleri yapmayan, kamu görevini layıkıyla yerine getirmeyen Kadir Topbaş’ın, peş peşe yaşanan felaketlerin sorumluluğundan kurtulmak istediği anlaşılmaktadır” denildi.
“İstanbul Master planı çıkartmakla yetinen ama uygulama noktasında hantallık ve vurdumduymazlık nedeniyle adım atmayan bir belediye başkanının, mühendis ve mimar odalarını suçlamasının anlaşılır olmadığına” vurgu yapılan açıklamada, odaların, üyelerine meslek içi eğitimler verdiği ve denetim yetkilerinin bulunmadığı hatırlatıldı. Açıklamada, Topbaş’ın sorumluluktan kaçamayacağının altı çizilerek, “İstanbul kent yönetimi Topbaş’a afaki açıklamalarla, mesnetsiz suçlamalarla idare edilemeyecek kadar büyük sorumluluk yüklemektedir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Sağlıkta ticaret ölüm getirir’

SONRAKİ HABER

Küresel ısınma kapitalizmin ‘armağanı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...