29 Nisan 2007 00:00

ABD’ye füze kalkanı uyarısı

ABD ile Rusya arasındaki füze kalkanı krizi her geçen gün yeni bir boyuta ulaşıyor. Geçen günlerde yaptığı son ulusa sesleniş konuşmasıyla dikkatleri çeken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Doğu Avrupa’ya füze kalkanı sistemi yerleştirmesinin ‘karşılıklı imha riskini artıracağı’ uyarısında bulundu.

Paylaş

ABD ile Rusya arasındaki füze kalkanı krizi her geçen gün yeni bir boyuta ulaşıyor. Geçen günlerde yaptığı son ulusa sesleniş konuşmasıyla dikkatleri çeken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Doğu Avrupa’ya füze kalkanı sistemi yerleştirmesinin ‘karşılıklı imha riskini artıracağı’ uyarısında bulundu.
Bu arada NATO ise AKKA’dan ayrılan Moskova’dan açıklama bekliyor.
Nükleer sistemin parçası
Putin, ABD’nin füze kalkanı sistemi yerleştirmeyi öngördüğü ülkelerden Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Bu sadece bir savunma sistemi değil, ABD’nin nükleer silah sisteminin bir parçası” dedi.
Putin, ulusa sesleniş konuşmasında Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’ndan (AKKA) kaynaklanan yükümlülüklerini askıya aldıklarını duyurmuş, söz konusu açıklama NATO’da şok etkisi yaratırken, uzmanlar ise bu adımın ABD’nın füze kalkanı sistemine misilleme olduğunu ifade etmişti.
‘Savunma hakkımız saklı’
ABD’nin bu tip kararlar hayata geçirmesi durumunda, Rusya’nın da güvenliğini güvence altına alma hakkının saklı olduğunu vurgulayan Putin, “Polonya, Çek Cumhuriyeti ve diğer ülkelerden uzmanların kendilerini korumaya çalıştıklarını söylediklerini, fakat tehdit olarak gördükleri ‘terörist’lerle İran ve Kuzey Kore’nin bu tip sistemlere sahip olmadığını gösterebileceklerini” de vurguladı.
Rusya lideri ayrıca, ABD füze kalkanı unsurlarının Avrupa’ya sevk edilmesinin Avrupa güvenlik sistemini ihlal ettiğini ve iki taraflı hasarı artırdığını da kaydetti.
NATO, Rusya’dan açıklama bekliyor
Bu arada NATO, AKKA’daki yükümlülüklerini askıya aldığını açıklayan Moskova yönetiminden açıklama bekliyor.
NATO Sözcüsü James Appathurai, Oslo’da yapılan gayri resmi dışişleri bakanları toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya’nın kararının 6 ay ya da bir yıl içinde yürürlüğe gireceğine ilişkin çelişkili açıklamalara atıfta bulundu. Sözcü, “Rusya, Putin’in ne demek istediği konusuna açıklık getirmeli. Moratoryuma ilişkin tutumları nedir ve böyle bir moratoryum ne anlama gelmektedir?” dedi.
NATO sözcüsü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un NATO-Rusya Konseyi’nin bakanlar düzeyindeki toplantısında Putin’e dayanarak, bir moratoryumun yürürlüğe girmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu söylediğini de ifade etti.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un açıklamalarının yararlı olduğunu belirten sözcü, “Ancak Kuzey Atlantik İttifakı ülkeleri bazı konularda Rusların endişeleriyle ilgili ayrıntılı bilgi istemektedir” dedi. (DIŞ HABERLER)
NATO 2008 zirvesi Romanya’da

İttifak üyesi dışişleri bakanları düzeyinde Oslo’da gayri resmi bir zirve yapan NATO, 2008 baharında yapılması planlanan liderler zirvesinin yerinin ise, Romanya’nın başkenti Bükreş olacağını açıkladı.
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Norveç’teki NATO dışişleri bakanları toplantısında, gelecek yıl ittifak liderlerini bir araya getirecek zirvenin Romanya’da yapılması kararının alındığını söyledi.
Gelecek yılki NATO zirvesine ittifaka yeni katılacak olan Arnavutluk, Makedonya ve Hırvatistan’ın da davet edilmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Olmert’ten ‘füze yağmuru’ tehdidi!

SONRAKİ HABER

SÖZ OLA, TORBA DOLA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...