Hak gasplarına karşı 1 Mayısa
DİSKe bağlı Genel-İş üyesi işçiler sermayenin saldırılarını karşı 1 Mayıs alanında kitlesel katılımı sağlayacak. İşçiler, ırkçılığa ve şovenizme karşı halkların kardeşliğini haykıracak.
DİSKe bağlı Genel-İş üyesi işçiler sermayenin saldırılarını karşı 1 Mayıs alanında kitlesel katılımı sağlayacak. İşçiler, ırkçılığa ve şovenizme karşı halkların kardeşliğini haykıracak. 1 Mayıs kutlamasını Taksim Meydanında yapacaklarını belirten işçiler, bu alanın emekçilere kapatılmamasını istediler. Genel-İş 3 Nolu Bölgeye bağlı 1 Nolu Şube yöneticileri, işyeri temsilcileri ve işçiler ile 1 Mayısı konuştuk.
Emek hareketinde kıpırdanma olmadığına yönelik değerlendirmelerin doğru olmadığını anlatan Genel-İş 3 Nolu Bölge Başkanı Veysel Demir, Kıpırdatmak istemeyenlerin yaprakları kımıldamıyor. Yoksa işçi sınıfı kımıl kımıl. Eğer işçilere doğru ve zamanında gidilirse mücadeleye hazırdır dedi.
DİSKin kuruluşunun 40. yılı olması ve 1977 katliamının 30. yılında Taksimde olacaklarını belirten Demir, bu kararın doğru bir karar olduğunu söyledi. Konfederasyonların ortak hareket etmesi için de çabanın gösterilmesini isteyen Demir, Onlarla omuz omuza olsaydık güzel olacaktı. Bizim düşmanımız tek. Omuz omuza olursak çok daha iyi olur. Sınıfın bölünmesi bana göre bir lükstür diye konuştu.
1 Mayısın rutin bir bayram havasından çok sınıfın kendi talepleri ile alanlara çıktığı ve alanda haykırdığı taleplerin takipçisi olacağı bir gün olması gerektiğini söyleyen Demir, örgütsüz işyerlerinde kuralsız çalıştırılmanın egemen olduğunu kaydetti.
Barış ve kardeşlik için alana
1 Mayıs çalışmalarında örgütsüz işyerlerine, sanayi sitelerine de yönelmesi gerektiğini belirten Demir, sendikalı olma, 8 saatlik işgünü gibi taleplerin yanı sıra barış ve kardeşliğin de 1 Mayısın talepleri arasında olacağını söyledi. Son yaşanan gelişmeleri değerlendiren Demir, olaylara emek cephesi gözüyle baktıklarını kaydetti. Kürdü de bizim Türkü de bizim. Birisi Kürt diye az, biri Türk diye çok parayla mı çalışıyor? Hayır! Sermaye hepsini sömürüyor. Her türlü ırkçılığı ve şovenliğe karşıyız. Biz barışı istiyoruz. Halkların kardeşliğini istiyoruz dedi. 1 Mayısın Taksimde kutlanması yönelik yapılacak bütün engellemelere karşın alana çıkmaya kararlı olduklarını dile getiren Demir, bölge şube olarak kitlesel katılımı sağlamaya çalışacaklarını kaydetti.
8 saatlik çalışma talebi
Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri İşyeri Baştemsilcisi Gülderen Çebi, DİSKin aldığı kararı desteklediğini söyledi. Taksim Meydanına çıkmanın çok önemli olduğunu dile getiren Çebi, işyerlerinde arkadaşlarıyla sürekli görüştüklerini belirtti. 8 saatlik işgünü artık sadece kamu kurumlarında kaldı diyen Çebi, kamu çalışanları bu haklarına sahip çıkmamaları durumunda bu hakkın da ellerinden alınabileceğini söyledi. Bu hakkın korunması gerektiğini anlatan Çebi, işçi sınıfının mücadelesinin geriye düşmesinden dolayı 1 Mayısın özüne uygun kutlanmadığını belirtti. Çebi, ülkede yaşanan apolitik durumun da bunda etkisi olduğunu söyledi. Apolitik sürecin kadınlar üzerinde daha belirgin olduğunu söyleyen Çebi, Kadın arkadaşlarıma kendi yaşamımdan örnekler veriyorum. Yaşadığım sıkıntıları onlarla paylaşıyorum. Uğraşınca oluyor. 8 Martlarda bunu gördük. Bunun için çok emek vermek gerekiyor diye konuştu.
1 Mayısa yönelik görevlendirmeler yaparak çalışmalarına başladıklarını anlatan Genel-İş 1 Nolu Şube Sekreteri Kemal İkizsivri, çalışma koşullarının giderek kötüye götürülmek istendiğini vurguladı. İşçilere 1 Mayısın mücadeleci yönünü anlattıklarını ifade eden İkizsivri, sermayenin saldırılarına karşı emek cephesinin mücadele etmesi gerektiğinin yapılan çalışmalarda vurgulandığını dile getirdi.
Toplusözleşme döneminin başlayacağını söyleyen İkizsivri, sermayenin neoliberal politikalar uygulaması sonucu sosyal devlet anlayışının terk edilmek istendiğini kaydetti. Sermaye, emekçilerin kazandığı hakları geri almaya başladı. Yasalarla haklarımızı aldı. Örgütlü gücümüzü yok etti. Asıl sorun bu. Buna karşı çok ciddi mücadele verelim diyen İkizsivri, aksi takdirde mücadele ile kazandıkları hakların ellerinden alınacağını söyledi.
Taşeronlaştırmaya karşı alana
Kadıköy Belediyesi Konteynır Bakım işçisi Mahmut Şengül, işyerlerinde özelleştirme, taşeronlaştırma gibi sorunlarla boğuştuklarını kaydetti. 1 Mayıs alanında bu talepleri haykıracaklarını belirten Şengül, kendi işyerlerinden katılımın çok yüksek olacağını söyledi.
Kartal Belediyesi işçisi Dursun Telli, norm kadro uygulaması ile iş akdinin feshedildiğini, zorunlu emekli edildiğini dile getirdi. Bunu kabul etmediğini, dava açtığını belirten Telli, norm kadro uygulamasının sendikasızlaştırmaya dönük bir hareket olduğunu ifade etti. Telli, 1 Mayısa çevresindeki herkesi katacağını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)
78lilerden çağrı
Adana 78liler girişimi 1 Mayısa çağrı yaptı. 1 Mayıs 1977de yaşananlarla ilgili fotoğraf sergisinin de yapıldığı açıklamada Faruk Ulaş Taksimde alanı dolduran 500 bin emekçiye karşı yapılan saldırıda 36 devrimci, emekçi can vermiş, binlercesi yaralanmıştır diyerek bu olayın sorumlularının hâlâ bulunamadığını belirtti. (Adana/EVRENSEL)
Şerif Karataş - Gökhan Durmuş
www.evrensel.net