29 Nisan 2007 00:00

Lefke’deki kirliliğe çözüm arayışı

2. Uluslararası CMC Konferansı Lefke’de sona erdi. Konferansın ikinci gününde gerçekleştirilen sunumlarda maden atıkları ve terk edilen madenlerle ilgili iyileştirme çalışmaları özelinde Lefke’deki durum değerlendirildi.

Paylaş

2. Uluslararası CMC Konferansı Lefke’de sona erdi. Konferansın ikinci gününde gerçekleştirilen sunumlarda maden atıkları ve terk edilen madenlerle ilgili iyileştirme çalışmaları özelinde Lefke’deki durum değerlendirildi. Yeni teknolojilerin ve yaklaşımların tartışıldığı sunumlarda atıklar bölgesinin iyileştirmelerin ardından ne olacağı konusunun bir an önce belirlenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Konferansın ikinci gününün sunumları Lefke Avrupa Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ümit Erdem’in yaptığı öğleden önceki oturumda konferansa yurtdışından katılan bilim insanları ve uzmanlar konuştu. İtalyan Aleksandra Cazu, kendisinin Sardunyalı, yani bir madenci kasabası doğumlu olduğu bilgisini vererek, Lefke’deki sorunun tipik bir planlama konusu olduğunu dile getirdi. Cazu, Almanya Ruhr bölgesi ve İtalya Sardunyada gerçekleştirilen maden bölgelerindeki iyileştirme deneyimlerini anlattı. İngiltere’den gelen Avukat Angela Ward ise Lefke’deki sorunun çözümüne yönelik olası hukuki girişimler konusunda görüşlerini sıraladı. Almanyalı Profesör Hans Günter Bart ise sunumunda Lefke’deki durumu modile etmenin ve hukuki problemleri gidermenin yanı sıra atıklar ile ilgili acil bir şeyler yapılması gerektiğini, çünkü insanların sağlığının olumsuz yönde etkilendiğini dile getirdi. Bart, atıkların bulunduğu alan ile ilgili ne yapılmak istendiğinin belirlenmesini ve planlamanın ve maliyet hesabının buna göre yapılması gerektiğini vurguladı.
Bergama deneyimi anlatıldı
Belgeselci ve iletişim uzmanı Petra Holzer ise 10 yılı aşkındır izlediği Bergama deneyimi hakkındaki gözlemlerini anlattı ve önerilerini sıraladı. Konferansa İsveç’ten katılan çevre teknolojileri konusunda uzman olan Prof. Dr. Abdul Khake sorunun giderilmesi için işbirliği yapılabilecek uluslararası kurumlar hakkında bilgi verdi. Amerika’da geliştirilen bir atık bertarafı ile ilgili teknolojiyi anlatan Pelin Turunç ile alanın rehabilitasyonu konusunda görsel örnekler sunan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Ayçim Türer Başkaya soruna iki farklı yaklaşım getirdiler.
Konferansın öğleden sonraki bölümünde de maden atıklarının kimyasal analizleri ve bölgede gerçekleştirilebilecek peyzaj çalışmaları hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Özellikle Prof. Dr. Emür Henden’in yakın tarihte Lefke’deki atıklardan aldığı örneklerin analiz sonuçları kirliliğin boyutu ve alanı ile ilgili çok çarpıcı bilgileri ortaya koydu. Canlı tartışmaların ve soruların olduğu sunumların ardından bilim insanları KKTC Meclis Başkanı’nın onurlarına verdiği akşam yemeğine katıldılar. (Lefke/EVRENSEL)
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Yenikentliler tapularını istiyor

SONRAKİ HABER

Roman-tik buluşma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...