30 Nisan 2007 00:00

Filistin’de gerilim dorukta

İsrail’in, son bir haftadır Filistin’e yönelik saldırıları, kırılgan “Gazze ateşkesi”ni kırılma noktasına getirdi.

Paylaş

İsrail’in, son bir haftadır Filistin’e yönelik saldırıları, kırılgan “Gazze ateşkesi”ni kırılma noktasına getirdi. Hamas’ın ardından El Fetih’in silahlı kanadı da, “İsrail ile ateşkes bitmiştir” açıklaması yaparken, Mısır’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelen Hamas’ın sürgün lideri Halid Meşal ise, “Filistinliler’in kendilerini savunma hakkı vardır” diye konuştu.
İsrail, geçen hafta sonunda aralarında 17 yaşında bir genç kızın da bulunduğu 9 kişiyi ve önceki gün de Gazze sınırında 4 Filistinliyi katletmişti.
Önceki gün öldürülenlerin hepsinin, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları mensubu olduğu örgüt tarafından da doğrulanmıştı. Beyt Hanun’da öldürülen Filistinlinin ise, Halk Direniş Komiteleri üyesi olduğu ifade edilmişti.
Savunma hakkı
Filistin’de ulusal birlik hükümetinin kurulmasından bu yana ilk kez yine Kahire’de Abbas ile bir araya gelen Meşal, İsrail saldırılarına karşılık bu ülkeye Filistinli gerillalarca atılan roketlerin “öz savunma” olduğunu belirtti ve “Filistin’in kendini savunma hakkı vardır. Bunlar, İsrail tarafından öldürülen Filistinlilerin intikamı için düzenlenmiştir” dedi.
Meşal açıklamasında ayrıca, İsrail’i ateşkesi bozmanın yanı sıra, esir asker müzakereleri konusunda da, Mısırlı arabuluculara engel olmakla suçladı. Meşal, esir müzakerelerindeki gecikmeden bizzat Olmert’in sorumlu olduğunu ifade etti.
Meşal’in bu açıklamalarına karşın, Abbas-Meşal zirvesine katılan Abbas’ın yardımcısı Nebil Ebu Rudeyna ise, tarafların ateşkese uymaları gerektiğini belirtti.
İsrail kentleri hedefte
Abbas’ın ateşkesin sürmesi yönündeki açıklamalarına rağmen El Fetih’in silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı’nın Gazze sözcüsü ise, “İsrail ile ateşkes bitmiştir” derken, İsrail hükümetini, Filistinlilere yönelik süregelen cinayetler nedeniyle ateşkesi bozmaya zorlamakla suçladı.
Gazze’deki El Aksa sözcülerinden Ebu Fuad, Gazze Şeridi’nde 4 Filistinlinin öldürülmesini kınayarak, “İsrail’in gerilimi tırmandırarak içteki (siyasi) krizini örtme ve Filistin ulusal birliğini hedefleme arayışında olduğunu” belirtti. Ebu Fuad, gerilimi tırmandıranın İsrail tarafı olduğunu belirterek, Filistin direnişinin artık tüm İsrail şehirlerini hedef alacağını belirtti.
Arap ülkelerine ağır suçlama
Arap ülkelerini de inisiyatiflerinin kabulü için İsrail’e “yaltaklanmakla” suçlayan Ebu Fuad, tüm Filistinli grupları da İsrail’e karşı birlik olup ortak operasyonlar düzenlemeye çağırdı.
El Aksa Sözcüsü Ebu Fuad, Filistinliler birleşmediği sürece İsrail saldırganlığının durmayacağını da söyledi.
El Kassam Tugayları’nın Sözcüsü Ebu Ubeyda ise İsrail tarafından öldürülen militanlarının, İsrail’in ateş açtığı sırada “cihad görevinde” olduğunu söyledi. Ebu Ubeyda, İsrail’in “huzurun” sağlanmasından çıkarı olmadığını belirtirken, “Siyonist düşmanın suçları nedeniyle cezasını göreceğini” de ifade etti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Olmert istifayı düşünmüyor

SONRAKİ HABER

Göç karikatürleri yarışması sonuçlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...