30 Nisan 2007 00:00

Olmert istifayı düşünmüyor

İsrail’de Olmert başkanlığındaki hükümet, bugün açıklanması beklenen Lübnan işgal girişimiyle ilgili Winogard Komitesi’nin raporuna kilitlendi.

Paylaş

İsrail’de Olmert başkanlığındaki hükümet, bugün açıklanması beklenen Lübnan işgal girişimiyle ilgili Winogard Komitesi’nin raporuna kilitlendi.
Raporun, arkasındaki halk desteği dipte olan Olmert’in durumunu daha zorlaştırabileceği ifade edilirken, Olmert ise, “raporun sonucu ne olursa olsun istifa etmeyeceğini” ilan etti. Bu arada İsrail Başbakanlığı, Olmert’in Alman “Focus” dergisinde yayımlanan ve “İran’ın nükleer programının, 10 gün sürecek bir saldırıda 1000 Cruise füzesiyle vurulabileceği” yolundaki açıklamalarını yalanladı.
İsrail Başbakanı’nın yardımcısı Kanal 10 televizyonuna yaptığı açıklamada, Olmert’in tüm eleştirilere rağmen istifa etmeyeceğini belirtti. Winogard Komitesi’nin bugün açıklayacağı raporu ele geçirdiğini belirten Kanal 10, raporda Olmert’in, “savaşa hazırlıksız girmek, yanlış yönlendirme ve ihtiyatsız davranmak ile suçlandığını” belirtti.
Bu haber üzerine bir açıklama yapan Başbakanlık Ofisi ise, henüz raporu görmediklerini ve duruma ilişkin kararlarını ancak raporun açıklanmasının ardından verebileceklerini bildirdi.
‘Zor ama ayakta kalacak’
Diğer yandan Kanal 10’a konuşan İsrailli siyaset uzmanı Nadav Peri ise, Olmert’in raporun açıklanmasının ardından iktidarda kalmasının oldukça güç olduğunu ifade ederek, “Olmert’e yakın kaynaklar, raporun açıklanmasının ardından başbakanın ayakta kalmak için oldukça fazla çaba sarf edeceğini belirtiyorlar. Buna göre, Olmert sonunda başarılı olacak fakat, çok zor yoldan” dedi.
Bugün açıklanması beklenen raporda, Ehud Olmert’in yanı sıra, İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz’in de eleştirilerin merkezinde olması bekleniyor.
Lübnan’a yönelik işgal girişiminin başarısızlığa uğramasının ardından ikilinin oluşturduğu koalisyon hükümetine olan halk desteği dibe vurmuştu.
Füze yağmuru tehdidine yalanlama
Bu arada İsrail Başbakanlığı, Olmert’in Alman “Focus” dergisinde yayımlanan ve “İran’ın nükleer programının, 10 gün sürecek bir saldırıda 1000 Cruise füzesiyle vurulabileceği” yolundaki açıklamalarını yalanladı. İsrail Başbakanlığı, haberler üzerine bir açıklama yayımlayarak, “Olmert’in kendisine atfen verilen bu sözleri söylemediği” iddia edildi.
Başbakanlık Sözcüsü Miri Eisin, Olmert’in Focus muhabiri ile konuştuğunu, ancak kendisine atfen verilen bu sözleri söylemediğini ifade ederken, Focus muhabiriyle yapılan görüşmenin bir söyleşi değil, genel durumla ilgili bir “geri plan” bilgilendirme olduğunu savundu ve söylenenlerin kullanılmaması konusunda da “anlaşılmış” olduğunu belirtti.
Yedioth Ahronot’a bilgi veren Focus yetkilileri ise söyleşinin çarşamba günü yapıldığını belirttiler. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Tamil gerillaları Colombo’ya saldırdı

SONRAKİ HABER

Filistin’de gerilim dorukta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...