30 Nisan 2007 00:00

Afganistan’da sivil katliamı infial yarattı

Afganistan’da 6 sivilin ABD liderliğindeki işgal güçlerince öldürülmesi, ülkede kitlesel protestoları tetikledi.

Paylaş

Afganistan’da 6 sivilin ABD liderliğindeki işgal güçlerince öldürülmesi, ülkede kitlesel protestoları tetikledi. Ülkenin batısındaki Nangahar’daki katliam üzerine sokaklara dökülen yüzlerce Afgan, “ABD’ye ölüm!”, “Karzai’ye ölüm!” sloganları eşliğinde Celalabad’da bir gösteri düzenledi. Afganlar’ın gösterisi nedeniyle kente açılan yolların kapandığı ifade edildi.
Afgan yetkililer, Nangahar’daki katliamda üçü kadın 6 kişinin işgal güçlerinin saldırısı sonucu yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Ancak Amerikan ordusu ise, saldırının Taliban gerillalarını hedef aldığını ve 4’ünün öldürüldüğünü, bir kadın ile bir genç kızın ise “çapraz ateşte” yaşamını yitirdiğini iddia ediyor.
Nangahar’da geçen ayki bir intihar saldırısının ardında da, Amerikan askerleri sivillerin üzerine ateş açmıştı. Bu olay da Amerikan ordusu tarafından halen soruşturuluyor.
Pakistanlı bakana saldırı
Diğer yandan Afganistan’ın komşusu Pakistan’ın kuzeybatısında düzenlenen intihar saldırısında, en az 10 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Saldırıda ayrıca Pakistan İçişleri Bakanı Aftab Han Şerpao da dahil 24 kişi yaralandı. Polis, saldırının, Şerpao’nun Charsadda bölgesinde halka yaptığı konuşmanın ardından düzenlendiğini ifade edildi.
Yaralananlardan 10’unun durumunun ağır olduğunu kaydetti. Pakistanlı bakan Şerpao’nun durumu hakkında ayrıntılı açıklama yapılmadı. (DIŞ HABERLER)
‘Düşman kardeşler’ Ankara’da
Taliban ve El Kaide ile mücadele nedeniyle derin ayrılıklar yaşayan Afganistan ve Pakistan devlet başkanları, dün Ankara’da bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ev sahipliğindeki toplantıda, iki ülke arasındaki sorunlara “çözüm” bulmaya çalışıldı.
ABD’nin yakın müttefiki Pakistan lideri General Pervez Müşerref ile Amerikan işgalinin ardından iktidara gelen Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, Ankara’nın arabuluculuğunda bir araya getirildiği ifade edilmişti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, mart ayında Afganistan’a yaptığı ziyaret sırasında, Karzai, Türkiye’nin devreye girmesini istedi. Müşerref ile yapılan görüşmede de, “olumlu” işaret alınması üzerine, konu Cumhurbaşkanı Necdet Sezer’e götürüldü. Sezer’in onayıyla devlet başkanları Türkiye’ye davet edilmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Devlet, vatandaşı yargıya rağmen söğüşlüyor!

SONRAKİ HABER

Irak’ta bir provokatif saldırı daha!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...