30 Nisan 2007 00:00

Çalışan hata yaparsa Tirsan affetmez

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Tirsan Kardan Fabrikası’nda çalışan Bahri Gümeç, sigara içtiği gerekçesi tazminatsız olarak işten atıldı.

Paylaş

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Tirsan Kardan Fabrikası’nda çalışan Bahri Gümeç, sigara içtiği gerekçesi tazminatsız olarak işten atıldı.
Tiryakiler grubuna bağlı başta Ford ve BMC gibi firmalara araba şaft ve yedek parça üreten ayrıca yurtdışına da üretim yapan Tirsan Kadranda yaklaşık 450 işçi çalışıyor.
Tirsan Kardan Fabrikası internet sitelerinde olan Tiryakiler grubunun kurucusu İsmail Tiryaki’nin ’Çalışan insan hata yapar’, ‘Emek kutsaldır’, ‘Çalışan insana verilen değer, yapılan üretim kadar değerlidir’ sözlerine yer veriyor. Bu sözlerin yerini çoktan düşük ücret, sömürü ve baskı almış.
23 Nisan bayram tatilinde bile çalışmak zorunda kalan ancak sigara içtiği iddia edilerek işten atılan Bahri Gümeç, burada yaşananların gerçek yüzünü ortaya koyuyor.
Herkes sigara içiyor
Manisalı, bir çocuk babası Gümeç, Tirsan’a 3.5 yılını vermiş bir işçi. Koşulları kötü olsa da mecburen çalıştığını belirten Gümeç, “Düşünün günde 12 saate çalışarak fazla mesailerle ancak evi geçindiriyoruz “ diye konuştu. Metal sektöründe faaliyet yürüten fabrikada toz duman içinde çalıştıklarını anlatan Gümeç, aldıkları ücretin kendilerini tatmin etmediğini, zam istedikleri zaman işsizlerle tehdit edildiklerini ifade etti.
İşten çıkarılmasını ilgili olarak büyük bir haksızlık yaşadığını söyleyen Gümeç, ”Ben işe başladığımdan beri bizim bölümdeki herkes sigara içiyor, zaten pres makinelerimizin hemen arkasında çay ocağımız var orada hem çaylarımızı hem de sigaralarımızı aynı ortamda içiyoruz. Yani benim sigara içerken ilk kez tutanak tutularak işten atılmam tamamen beni işten çıkarmak için uydurulan bahane bunu herkes biliyor” diye konuştu.
Dava açacak
İş temposunun son derece yüksek olduğu Tirsan’da işçilere sürekli daha fazla parça üretmeleri için baskı uygulanıyor. 12 saatli çalışmalarında ancak 2 kere çay molası kullanabilen işçiler, bu molalar dışında tuvalete bile gidemiyorlar.
Bu koşullarda işçinin bunaldığını söyleyen Gümeç, ister istemez sigara ihtiyacı duyduklarını ve mecburen içtiklerini anlattı.
İş yasalarının 25 h–1 maddelerinden işten atıldığını belirten Gümeç, yeni gelen bölüm müdürünün özelikle işçiler üzerinde baskı uyguladığını, hafta sonu dahil fazla mesailere kalmak istemeyen işçilerin işten atılmakla tehdit edildiğini ifade etti. Gümeç, Tirsan hakkında dava açacağını söyledi.
Gazetemize açıklama yapan Avukat Hasan Hüseyin Evin, sigara içtiği için kimsenin tazminatsız olarak işten atılamayacağını belirterek, “Ancak kimya veya patlayıcı madde üreten fabrikalarda veya bölümlerde sigara içmek tazminatsız işten atılma gerekçesi. Böyle bir durum yoksa işçinin uyarılması gerekir. ” diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TEKEL özelleştirmeye hazır

SONRAKİ HABER

Devlet, vatandaşı yargıya rağmen söğüşlüyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...