30 Nisan 2007 00:00

TEKEL özelleştirmeye hazır

Tekel’e ait sigara fabrikalarının ‘’blok satış’’ yoluyla özelleştirilmesine dönük teknik hazırlıklar tamamlandı.

Paylaş

Tekel’e ait sigara fabrikalarının ‘’blok satış’’ yoluyla özelleştirilmesine dönük teknik hazırlıklar tamamlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, Tekel’e ait sigara fabrikaları bir bütün olarak satılacak. Buna ilişkin şartnameye son şekli verilirken, yetkililer, siyasi otoritenin karar vermesi halinde sigara fabrikalarının özelleştirme ihalelerine 15 gün içinde çıkılabileceğini belirttiler.
Genel seçimler nedeniyle Tekel’in özelleştirilmesinin seçim sonrasına kaldığına da işaret eden yetkililer, şu değerlendirmede bulundular: ‘’Biz 6 sigara fabrikasının özelleştirilmesine yönelik bütün teknik
çalışmaları tamamladık. Halen ikisi yabancı yatırım fonu, biri hem fon hem yatırımcı, ikisi de Türkiye’de yerli ortaklarla farklı alanlarda faaliyette bulunan toplam 5 yatırımcı, Tekel’in özelleştirilmesi ile yakından ilgileniyor.’’
Tekel’in sigara bölümünün özelleştirme için 2003 yılında gerçekleştirilen ihalede, en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI verirken, Özelleştirme Yüksek Kurulu, teklifin beklentileri karşılamadığı gerekçesi ile ihaleyi iptal etmişti.
Gayrimenkuller satılacak!
Bu arada, Tekel’e ait gayrimenkuller, sigara işletmelerinden ayrı olarak satılacak. Söz konusu gayrimenkullerin satışını gerçekleştirecek olan Özelleştirme İdaresi, bu gayrimenkuller için de, İstanbul Zincirlikuyu’daki Karayolları arazisi ile İETT’nin Levent’teki arazi satışındaki yöntemi izleyecek.
Gayrimenkullerin satışı için yürütülen çalışmalarda, bu taşınmazlardan daha yüksek rant elde edilmesi için Belediyeler nezdinde girişimde bulunularak, imar planı tadilatına gidiliyor. İdare, Tekel’e ait gayrimenkullerden en yüksek geliri, Kartal Cevizli’deki işletme sahasından bekliyor.
Daha sonra, Tekel’in yeniden yapılandırma çalışmalarına başlandı. Bazı müesseseler ile pazarlama ve dağıtım müdürlüklerinin bir bölümü kapatılırken, tütün stokları da azaltıldı. Tekel’in ikinci kez özelleştirme ihalesi çalışmalarında marka satışı da gündeme geldi. Ancak yapılan çalışmalar sonucunda Tekel’in sigara işletmelerinin yeniden bir bütün halinde satışına karar verildi. (Ankara/AA)
ÖNCEKİ HABER

Tarımsal ihracat rakamları gerçeği yansıtmıyor

SONRAKİ HABER

Çalışan hata yaparsa Tirsan affetmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...