30 Nisan 2007 00:00

Esen Profil işçileri alanda olacak

Esen Profil işçileri, tüm baskılara rağmen sendikalaşma mücadelesini sürdürüyor. 5 Nisan’da sendikaya üye oldukları için işten atılan ve kapı önünde direnişe geçen işçiler, 1 Mayıs’a, Petrol-İş Aliağa Şubesi ile katılarak taleplerini dile getirecekler.

Paylaş

Esen Profil işçileri, tüm baskılara rağmen sendikalaşma mücadelesini sürdürüyor. 5 Nisan’da sendikaya üye oldukları için işten atılan ve kapı önünde direnişe geçen işçiler, 1 Mayıs’a, Petrol-İş Aliağa Şubesi ile katılarak taleplerini dile getirecekler.
Toplam 200 işçinin çalıştığı fabrikada 24 işçi işten atıldı. Atılan işçiler, fabrikada çalışan işçilerin işe giriş-çıkış saati olan 17.30 ile 19.30 arasında, slogan ve alkışlar eşliğinde her gün eylem yapıyor. Fabrika önünde görüştüğümüz işçilerden Ahmet Akkoç, 9 yıllık işçi olmasına karşın 450 YTL ücret aldığını söyledi. Hafta sonu tatillerinin olmadığını ve çalışma koşullarının ağır olduğunu söyleyen Akkoç, işçilere değer verilmemesinin kendilerini sendikalı olmaya yönlendirdiğini kaydetti.
Dört yıllık işçi Erkan Özen sürekli çalıştıklarını, tatil bile yapamadıklarını anlattı. Özen, “Vardiya değişiminde yaptığımız bir günlük dinlenmeyi bile ‘işe gelmedi’ sayıyorlar ve ücretimizden 3 günlük yevmiyemizi kesiyorlardı. Yani ayda bir tatil yapıyorduk. Karşılığında 50 YTL veriyorduk” diyor.
‘Adana’ya git’ dediler
Mehmet Canbaş yaşadıklarını şöyle anlattı: “Önüme bir kağıt koydular, ‘Oku ve imzala’ dediler. Okudum ve ertesi gün işbaşı yapmak üzere Adana’daki fabrikaya gönderileceğimi öğrendim. Kağıdı imzalamadım. Bunun üzerine işten attılar. Dalga geçer gibi akşam 17.00’de çağırıyorlar, sabah 07.00’de Adana’da işbaşı yapmaya zorluyorlar” diye konuştu. Fabrika yöneticileri, sendikaya üye olduğunu öğrenince; kardeşinin nişanında bile izin alamadığını belirten Canbaş, üretimde çalışan işçilere baskı yapıldığını ifade etti.
Süleyman Keskin ise ailesinde çalışan tek kişi olduğunu, annesinin ise hasta olduğunu, çalışmaya mecbur olduğunu anlattı. Ancak işyerindeki baskılara dayanamadığı için Petrol-İş’e üye olduğunu belirten Keskin, “Sendikaya üye olmak suç değilken bizi suçlu gibi işten attılar. Hırsızlık yaptığımız iftirasında bulundular” diye konuştu. İşçilerin hiçbir hakkı olmadığını belirten Ömer Şehoğlu da işi yapan işçilere değer verilmediğini, sosyal yaşamlarının olmadığını kaydetti.
Petrol-İş Aliağa Şubesi İdari Sekreteri Salih Rakıcı, Esen Profil patronunun, yasadışı bir şekilde sendikaya üye olan işçileri çıkardığını ifade ederek haklarını sonuna kadar kullanacaklarını, işyerine yetkili sendika olarak girmek istediklerini kaydetti. (İzmir/EVRENSEL)
İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda
İzmir’de KESK ve Türk-İş’e üye işçi ve emekçiler, Gündoğdu Meydanı’nda miting gerçekleştirecekler. KESK üyeleri Konak ve Cumhuriyet meydanlarında, Türk-İş üyeleri Alsancak Limanı önünde, siyasi partiler ise Basmane Meydanı’nda toplanarak miting alanına gelecekler. DİSK’in Taksim’de kutlama kararı nedeniyle DİSK üyeleri İstanbul’a gidecekler. Gidemeyenlerin bir kısmı bu mitinge katılacak, bir kısmı ise işyerlerinde kutlama yapacak.
Bayram Akgül
ÖNCEKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

SONRAKİ HABER

Her yer 1 Mayıs alanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...