30 Nisan 2007 00:00

Genelkurmay’ın muhtırasına tepkiler sürüyor

Genelkurmay’ın “muhtıra” niteliğindeki açıklamasına tepkiler dün de devam etti. Kitle örgütlerinden yapılan açıklamalarda, yeni 12 Eylül’lerin yaşanmaması için darbecilerin yargılanması çağrısında bulunuldu.

Paylaş

Genelkurmay’ın “muhtıra” niteliğindeki açıklamasına tepkiler dün de devam etti. Kitle örgütlerinden yapılan açıklamalarda, yeni 12 Eylül’lerin yaşanmaması için darbecilerin yargılanması çağrısında bulunuldu.
Türk-İş: Ara dönemlerişçilerin aleyhine
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve Genelkurmay’ın açıklamasını değerlendiren Türk-İş Yönetim Kurulu, “Parlamenter demokrasiye ara verilen dönemler ülkemizde demokrasinin gelişimine hiçbir katkı getirmediği gibi bu dönemler ülkemizde işçi hak ve özgürlüklerinin geriletilmesi için bir fırsat olarak kullanıldı” ifadelerini kullandı.
Türk-İş Yönetim Kurulu’nun yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin gerilimsiz ve kriz yaşanmadan aşılmasının yolunun “toplumsal uzlaşma ve demokratik kuralların işletilmesinden geçtiği” kaydedildi. Açıklamada “sivil siyaseti aşan” gelişmeler yaşandığı vurgulanarak, “Türk-İş demokrasilerde güç denemelerine gerek olmadığını düşünmekte, çözümün demokratik hoşgörü ortamında çoğulcu parlamenter düzen içinde olduğuna inanmaktadır” denildi.
Genelkurmay’ın açıklaması İzmir’ de protesto edildi. Çok sayıda kurumun katıldığı ve İzmir TÜYAP Kitap Fuarı önünde yapılan basın açıklamasını okuyan Mehmet Akdöl, hiçbir darbenin emekçilere yarar getirmeyeceğini bilerek muhtıra ve sonuçlarına karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Basın açıklamasına EMEP, DTP, ÖDP, SDP, İHD, ÇHD ve 78’liler Derneği gibi çok sayıda parti ve kitle örgütü katıldı.
Kayseri’de eylem
Emek Partisi Kayseri İl Örgütü de, darbe tehdidine karşı çıktı. Mimar Sinan Parkı’nda basın açıklaması yapan Emek Partisi İl Başkanı Hasan Daşkın, parti olarak gelişmelerin yakın takipçisi olacaklarını belirterek, “Darbelere bel bağlayanların da, toplumu bu ortama getirenlerin de yanında olmayacağız”dedi. Basın açıklaması,
Ankara’da tekbirli protesto
Ankara’da ise Genelkurmay’ın açıklaması tekbirlerle protesto edildi. Abdi İpekçi Parkı’nda toplanan İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı (İLKAV) üyeleri, Genelkurmay “muhtıra”sını, tekbir getirerek ve “Örtüye, Kuran’a, peygambere can feda”, “Vatan, millet, Sakarya; hortum, infaz, muhtıra” şeklinde sloganlar atarak protesto ettiler. (HABER MERKEZİ)Spiegel: Generaller geri döndü

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan sert açıklama, Alman basınında da yer buldu. Spiegel Online, haberi “Generaller geri döndü” başlığı ile duyurdu. Cumhurbaşkanlığı konusunda yaşanan tartışmaların, ordunun sert uyarısıyla sonuçlandığı belirtilen haberde şöyle devam edildi: “Gerekçe olarak laik Anayasa’nın tehlikede olduğu gösterildi. Geçen geceden beri uzun bir ölü hayalet dolaşmaya başladı yeniden. Sabah uyanıldığında yeniden tankların sokak ortasında ilerlediği korkusu hakimdi. Hiç kimse şüphe etmesin, Türkiye’de cumhuriyet ciddi bir şekilde tehlike içine düştüğünde, asker gerektiğinde açıktan tutum alacaktır. Türkiye’de ordu 1990’lı yılların ortasında yeniden ortaya çıkmış ve Necmettin Erbakan’a istifa ettirmiştir. 2002’de ise ordu İslamcı Erdoğan ve Gül’ü kabul etmişti.”
Die Welt ise, “Yeni cumhurbaşkanı seçimi işleri zorlaştırdı. Muhafazakar Gül ilk turda seçilemedi ve ordu devlet ile din işlerinin tehlikede olduğunu söyleyerek homurdandı” değerlendirmesinde bulundu.
ÖNCEKİ HABER

KONUM

SONRAKİ HABER

Gözler Anayasa Mahkemesi’nde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa