30 Nisan 2007 00:00

Tekerekoğlu işçileri olarak biz de 1 Mayıs’a katılmalıyız

Ben Tekerekoğlu Elegant Fabrikası’nda çalışan bir işçiyim. Burada en önemli sorunumuz ücretlerin geç ödenmesi sorunu.

Paylaş

Ben Tekerekoğlu Elegant Fabrikası’nda çalışan bir işçiyim. Burada en önemli sorunumuz ücretlerin geç ödenmesi sorunu. En ufak bir hata da işçilerin maaşından kesinti yapılıyor. Haksız cezalar uygulanıyor. İşlediğimiz işlerde hata sayısı artınca seminer odası denen odaya bizi toplayıp ‘Dışarıda durumu görüyorsunuz, işsizlik var, o yüzden çalışıyorsanız doğru dürüst çalışın’ diyorlar. İki işçinin işini bir işçiye yüklemeye çalışıyorlar.
Önce 8 saat mesainin dışında fazladan 8 saat daha mesai yaptırıyorlardı. Bunun için bizim çalıştığımız dokuma bölümünde iş bırakmalar oldu. Sonra toplanıp şefimizle konuştuk. Tepkimiz sonuç verdi. Artık bizim bölümümüzde 8 saat mesaiye kalınmıyor. Önce her vardiyada 8 saat mesaiye bırakma olurken artık yalnızca 8-4 vardiyasında o da ancak 4 saat mesai bırakabiliyorlar. Ama diğer bölümlerde eski uygulama devam ediyor.
Ben de dahil yeni giren işçiler evraklarımızı verdiğimizde bize bir istifa dilekçesi imzalattılar. Bunu da yarın herhangi bir hak iddia etmeyelim diye imzalattılar. Biz de mecburen imzaladık.
Maaşlarımız ödenmediği için dışarı çıktığımızda 3 arkadaşımızı bize gözdağı olsun diye işten attılar. Birlik olalım dediğimizde işçiler işten çıkarılmaktan korkuyorlar. Ama zaten her zaman işten atılma ihtimalimiz var. Şimdiye kadar birçok arkadaşımızı işten attılar. Birbirimize güvenmemiz ve birlik olmamız lazım. Ücretlerimiz asgari ücret. Eski ve usta işçilerden en yüksek alan 530 YTL ücret alıyor. İkramiye yok, hiçbir sosyal hak yok. Pazar günleri çalışmaya sadece bizim bölümde fark veriliyor. Diğer bölümler pazar günü de tek yevmiye karşılığı çalışıyor. Bütün bu sorunlara karşı Tekerekoğlu işçileri olarak biz de 1 Mayıs’a katılmalıyız. İşçilerin hakları için birlik oldukları işçi bayramına mutlaka katılmalıyız diyorum.
Tekerekoğlu Elegant’tan bir işçi
Başpınar (GAZİANTEP)
ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs alanlarında buluşalım

SONRAKİ HABER

1 Mayıs hepimizin birlik olma günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...