01 Mayıs 2007 00:00

Miting medyayı coşturdu

İstanbul Çağlayan’da düzenlenen Cumhuriyet Mitingi, medyada coşku ve övgü dolu manşetlerle yer buldu. Kadınların katılımına dikkat çeken gazeteler, mitingi destekleyen ve benimseyen tutumlarını açıkça belli etti.

Paylaş

İstanbul Çağlayan’da düzenlenen Cumhuriyet Mitingi, medyada coşku ve övgü dolu manşetlerle yer buldu. Kadınların katılımına dikkat çeken gazeteler, mitingi destekleyen ve benimseyen tutumlarını açıkça belli etti.
Haberlerde en çok öne çıkarılan slogan, “Ne şeriat, ne darbe, demokratik Türkiye” oldu. Bunun dışında bayrak çokluğuna dikkat edenler (Akşam, Hürriyet), Gül’ün cumhurbaşkanlığına itiraz edilmesini öne çıkaranlar (Cumhuriyet, Güneş, Posta) ya da mitingden “muhtıra” gibi daha askeri sonuçlar çıkaranlar (Takvim, Tercüman) da oldu. En ilginç haberler de, Yeni Şafak ve Zaman gibi hükümet yanlısı gazetelerden geldi.
Sayı meselesi
Katılanların sayısı konusunda gazetelerin bir türlü anlaşamaması da dikkat çekti. Emniyet’in 180 bin, tertip komitesinin ise 4 milyon rakamlarını verdiği iddia edildi. “Milyonu aştı” gibi yuvarlak bir sayıya yer veren Akşam, Sabah, Hürriyet’in dışında, Tandoğan mitingini geçtiğini söylemekle yetinen gazeteler de vardı. Milliyet ile Yeni Şafak “yüz binler”, Posta “2 milyon”, Radikal “yaklaşık 1 milyon”, Zaman “çok sayıda”, Cumhuriyet ve Tercüman ise “milyonlar” dedi.
Mitingi manşete taşımayan gazetelerden Birgün “Ankara’yı aratmadı” dedi. Star “Çağlayan buluşması” başlığıyla oldukça “kuru” bir haberle yetindi. Bir süredir hükümete oldukça yakın duran Bugün “Darbe de şeriat da istemiyoruz” başlığını öne çıkarmaktan kaçınmadı. Yeni Şafak’ın “Demokrasi güzel şey” başlığı oldukça dikkat çekiciydi. Zaman ise, milyonların katıldığı tartışılan mitingi “marjinal” ilan edecek kadar cüretliydi: “Mitingde konuşulanlar marjinal kaldı”. Milli Gazete, birinci sayfasında mitinge hiç yer vermedi.
Vakit ise, mitinge açıkça cephe alan tek gazeteydi. Sürmanşetinde, mitingi kastederek şu cümleyi kullandı: “Gürültücü azınlık, rengini şehit kanlarından alan bayrağı millete karşı sallarken; milletin sessiz çoğunluğu her gün al bayrağı şehidinin tabutuna sarıp, acısını sinesine gömüyor”. Gazete “konser” adını taktığı mitinge katılanlar için yapılan tartışmaya da “Mitingçiler fena uçtu” yorumuyla katıldı. (MEDYA SERVİSİ)
Manşetlerde Çağlayan

Gazete manşetleri ise mitingi böyle duyurdu:
“Ne darbe ne şeriat demokratik Türkiye” (Akşam)
“En büyük uyarı” (Cumhuriyet)
“Milyonların sesi: İs-te-mi-yo-ruz” (Güneş)
“Milyonu aşan insan, yüz binlerce bayrak” (Hürriyet)
“Çağlayan gibi” (Milliyet)
“Cumhuriyet çağladı” (Posta)
“Kadınların gücü” (Radikal)
“Demokratik tepki” (Sabah)
“Millet muhtırası” (Takvim)
“Bir muhtıra daha” (Tercüman)
“Kadınlar el koydu” (Vatan)
ÖNCEKİ HABER

Özkök’e dikkat: “Sivil 28 Şubat başlamıştır”

SONRAKİ HABER

Kar taneleri ne kadar büyür?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...