01 Mayıs 2007 00:00

Gorkiy halkının öğrencisiydi

12. İzmir TÜYAP Kitap Fuarı’nın son gününde dünya edebiyatında çok özel ve önemli bir yeri olan Maksim Gorkiy’nin “Klim Samgin’in Yaşamı” adlı eseri tartışıldı.

Paylaş

12. İzmir TÜYAP Kitap Fuarı’nın son gününde dünya edebiyatında çok özel ve önemli bir yeri olan Maksim Gorkiy’nin “Klim Samgin’in Yaşamı” adlı eseri tartışıldı. Türkiye’de tüm ciltleriyle tamamının basımı ilk kez Evrensel Basım Yayın tarafından gerçekleştirilen romanın çevirmeni yazar Aydın Süer ve şair Ataol Behramoğlu’nun katıldığı söyleşiye okurların da ilgisi yoğundu. Klim Samgin’in tartışıldığı paneli Evrensel Basım Yayın’ın Genel Yayın Yönetmeni Cavit Naci Tarhan yönetti.
Romanın kahramanı ‘halk’
1917 Ekim Devriminden önceki 40 yılın Rusya’sının konu edildiği romanın kahramanı Klim Samgin’in aslında bir kahraman olarak nitelendirilemeyeceğini söyleyen Aydın Süer, “Klim Samgin aslında ülkede gelişen olayların peşinde sürüklenen bir burjuva aydınıdır. Bir şeyleri değiştirmek veya yön vermek gibi bir tavrı hiçbir zaman olmamıştır. Bu nedenle kahraman olduğunu söyleyemeyiz. Bu romanın asıl kahramanı halktır, devrimdir” şeklinde konuştu. Romanın, 40 yıllık devrim sürecinde burjuva aydının nasıl bir yıkıma uğradığını gösteren bir araç olduğunu ifade eden Süer, Klim Samgin’in de aslında devrimcilere inanmadığını söyledi. “Devrim onu korkutmaktadır. Ama onlara yardım eder, evini açar. Devrimle tüm Rusya’nın ve tüm burjuva aydınların olduğu gibi onun da yaşamı değişir. Kendisini partiler üstü bir aydın olarak düşünen, kendini üstün ve zeki olarak gören Klim Samgin aslında sadece olayların peşinde sürüklenen bir aydındır” dedi.
Kitaba konu olan 40 yıllık dönemin tesadüf eseri seçilmiş bir dönem olmadığını, Rusya’da kapitalizmin ortaya çıktığı, gelişmeye başladığı bir dönemde yani işçi sınıfının ortaya çıktığı bir dönemde kitabın başladığını söyleyen Süer, bunun Gorki’nin özel ve kitabın özünü oluşturan önemli bir tercihi olduğunu ifade etti.
Yaşadıklarımızın özeti
İstanbul Üniversitesi’nde Rus dili öğretim üyesi olan şair Ataol Behramoğlu ise, kitapta temel konunun aydın sorunsalı olduğunu dile getirdi. Rusya’da birçok farklı akım ve ideolojik yaklaşımdan düzinelerce aydının olduğu bir dönemde, aydın kesimin sorunlarının, ideolojik yaklaşımlarının, çelişkilerinin ve çıkmazlarının çok güçlü ifadelerle anlatıldığını dile getiren Behramoğlu, kitapta ele alınan dönemin belirleyici ve özel bir anlamının olduğuna vurgu yaptı. “1917 Ekim Devriminden geriye doğru 40 yıl, Rusya’da köleliğin kalkması ve sanayileşmenin başlangıcı demektir. Bu 40 yıllık dönem ideolojik çarpışmalar, proleter devrimi ve aydın sorunsalı şeklinde ifade edilebilir. Ve 19’uncu yüzyıl Rusya’sında, büyük aydınlanmanın yaşandığı bu dönemde bir adamın yaşamını görüyoruz” diyen Behramoğlu, ülkemizde bir dönem devrimci mücadele içinde yer alan ama şimdi burjuvazinin saflarında olan günümüz aydınlarına da atıfta bulunarak, “Aslında bu kitapta şu anda yaşamakta olduklarımızın da bir özetini görüyoruz. Bu nedenle örnek, okunması gerekli bir kitaptır” dedi.
Gorkiy’nin tarzının kişisel psikolojik roman tarzında olmadığını, nesnel toplumsal koşullarla harmanlanmış bir çalışma olduğunu belirten Behramoğlu, bu tarzda yapılmış üç büyük eserden birinin “Klim Samgin’in Yaşamı” olduğunu söyledi. Diğer iki eserin Tolstoy’un “Savaş ve Barış” ile “Anna Karenina” adlı eserleri olduğunu ifade eden Behramoğlu, “Tolstoy’un eserlerindeki bu tarz Gorkiy’e de yansımış. Bence esinlendiği isim Tolstoy’dur” dedi. Tolstoy’un burjuva sınıf içerisinden gelen ve oranın yaşamını eserlerinde anlatan bir yazar olmasına karşın Gorkiy’nin halkın içinden geldiğini dile getiren Behramoğlu, Brecht’in Gorkiy için söylediği, “Halkın öğrencisi olup, halka hocalık yapan bir kişidir” sözünü tekrarladı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yaşamın İzindeki Kadınlar buluştu

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...