01 Mayıs 2007 00:00

Mevlana’dan Can’a şiir

İzmir Kitap Fuarı’nda düzenlenen Can Şenliği önceki gün yapılan söyleşilerle sona erdi.

Paylaş

İzmir Kitap Fuarı’nda düzenlenen Can Şenliği önceki gün yapılan söyleşilerle sona erdi.
Halim Yazıcı’nın yönettiği, Sabit Kemal Bayıldıran ve Mehmet Can Doğan’ın katıldıkları ‘Mevlana’dan Can’a Şiir Evrenselliği’ etkinliğinde, ilk konuşmayı yapan yazar Sabit Kemal Bayıldıran, Mevlana’nın da Can Yücel’in de evrensel şairler olduğunu ifade ederek, ikisinin en önemli ortak yanlarının düzene muhalif olmaları olduğunu belirtti. “İkisi de resmi inanca muhalefet ederler. Mevlana Anadolu’ya kaçar baskılardan. Anadolu o zamanlar İslam’ın en özgür yaşandığı yerlerden birisidir. Mevlana’nın yaşadığı Konya’nın nüfusunun yarısı Rum vatandaşlardan oluşuyordu” diyen Bayıldıran, Mevlana’nın fikirlerinden yönetim ve din adamlarının rahatsız olduğunu ama halkın ona olan ilgisinden korkarak bir şey yapamadığını söyledi. Mevlana’nın “Kim olursan ol yine de gel” felsefesini benimseyerek kapılarını her halktan insana açtığını, dil din ayrımı yapmadığını hatırlatan Bayıldıran, “Hele bu günlerde Hrant gibi bir aydınımızı katleden ve ‘Ben Ermeni öldürdüm’ diyenler 800 yıl önceki Mevlana hoşgörüsünü tekrar okumalılar” dedi.
Mehmet Can Doğan da Mevlana ve Can Yücel’in muhalif tavrıyla ortaklaştığını ifade etti.
Can Yücel ve tiyatro
Üstün Akmen’in yönettiği, Orhan Alkaya, Özdemir Nutku ve Mahmut Temizyürek’in konuşmacı olarak katıldığı, ‘Can Yücel ve Tiyatro’ başlıklı söyleşide tiyatro oyunlarının Türkçe’ye kazandırılmasında Yücel’in büyük emeği olduğu ifade edildi. Can Yücel çevirilerinin tiyatro edebiyatına sıcak bir hava kattığını ifade eden Özdemir Nutku, “Çok renkli deyişler, renkli söz sanatlarıyla süslerdi” dedi.
Orhan Alkaya da Can Yücel’in çevirilerinin belli bir tavırla yazıldığını ifade ederek, “Onun çevirileri sokak diliyle yapılmıştır ve çok güvenilirdir” dedi.
Alkaya, “Can çevirilerini bir rejisör gibi yapar, onun baktığı gibi bakardı. Sonuca çok kestirmeden giderdi. Kurgular yapar, dönemi tam oturturdu. Bir rejisörün oyuncusuyla yaptığını o kelimelerle oynayarak yapardı” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İran’da muhalefet birleşiyor

SONRAKİ HABER

Yaşamın İzindeki Kadınlar buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...